Komersant piše

Cilj posjete Putina je test za Beograd

Posjeta Putina Beogradu ima politički značaj i treba da odgovori na pitanje da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu, piše Komersant.
Objavljeno: 17. 01. 2019 - 15:43 Promjenite veličinu teksta: A A A
Cilj posjete Putina je test za Beograd
Foto: Tanjug/AP

Ako ne, Srbija će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući između Zapada i Rusije, ocjenjuje moskovski dnevnik.

List piše da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU.

"Moskva je skeptična prema sporazumu Srbije i Kosova, što želi EU, strahujući da će postati protektorati NATO. U Moskvi ne žure ni da podrže ideju o novom razgraničenju, smatrajući da će Beograd time faktički priznati Kosovo. Tako da i poslije današnjh razgovora o kosovskoj problematici, njihovo tumačenje može biti potpuno različito, kao što je bilo poslije oktobarskog susreta u Moskvi", piše list.

Nesuglasice između Moskve i Beograda postoje i o još jednom principijelnom pitanju, piše list i navodi da je riječ o humanitarnom centru u Nišu.

Nezadovoljstvo Moskve izaziva i to što je Srbija, koju Moskva smatra "ključnim saveznikom na Balkanu", preduzela posljednjih godina niz koraka prema NATO, dodaje Komersant.

Komentari: 0

Novi komentar