Odlična popunjenost u Kolašinu, rekordan broj skijaša na Žabljaku

Sezona odlično počela, cijene konkurentne, vikendom se traži mjesto više

Skijališta u tekućoj zimskoj sezoni bilježe odličnu posjećenost.Vikendom kolašinski Ski centri ugoste preko 3.000 skijaša, dok je na žabljačkom Savinom kuku oboren rekord sa više od 1.000 skijaša.
Objavljeno: 18. 01. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zimska turistička sezona u našim najvećim ski centrima na Žabljaku, Kolašinu i Vučju je ove godine počela ranije nego što je to uobičajeno. Sredina decembra donijela je povoljne zimske uslove, prevashodno ono što je najvažnije – pao je snijeg na planinama.

Kako za Portal Analitika kažu iz Nacionalne turističke organizacije, turistički radnici na sjeveru, snijeg su dočekali spremno i ne kriju zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima sezone.

''Zvanično otvaranje sezone obilježeno je “ski opening” vikendima na Žabljaku i u Kolašinu u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, uz zabavne programe i popuste koji su privukli veliki broj posjetilaca i nagovijestii uspješnu sezonu.  Početkom januara otvorena su i skijališta “Hajla” u Rožajama i “Lokve” u Beranama koja je, takođe, posjetio veliki broj ljubitelja snijega. S obzirom na to, da je u toku i zimski raspust u Crnoj Gori, u januarskim danima izuzetno je dobra posjećenost svih skijališta. Vjerujemo da će se u duhu sporta, zabave i potpunog ugođaja boravka na planini odvijati cijela, nadamo se što duža sezona, imajući u vidu da će tokom februara organizovane grupe turista boraviti na našim planinama, među kojima je i jedan broj insentiv grupa'', kazali su iz NTO.

STRUKTURA TURISTA

Kako dodaju, procjenjuje sa da, od otvaranja skijališta, svakog vikenda u njima boravi više hiljada posjetilaca. Pored domaćih gostiju koji su tradicionalno među najbrojnijima u naše zimske turističke  centre, sve veći broj gostju dolazi iz regiona, prije svega Srbije, Dubrovačko-Neretvanske županije, Albanije ali i iz Rusije, Francuske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Belgije, Kine i SAD što je novina u odnosu na prethodnu godinu.

kolasin3Osim najposjećenijih, ski centra Kolašin 1450 i Savin Kuk, turistička ponuda Bjelasice obogaćena je novim ski centrom Kolašin 1600, koji je privukao pažnju posjetilaca, naročito najmlađih, s obzirom na to da su trenutno na raspolaganju restoran, bebi lift i skijašnica, a narednih dana očekuje se i da će biti puštena u rad šestosjedna žičara, a time i veći broj posjetilaca.

''S obzirom na to da je riječ o skijalištu koje se oprema po najsavremenijim svjetskim stadnardima, u koje je samo u prvoj fazi uloženo oko 16 miiona eura, a ukupna vrijednost investicije je oko 22 miliona eura, sasvim je izvjesno će ova ponuda privući veći broj gostiju tokom cijele godine. Naši manji, ali ne mane važni skijaški centri, Vučje, Hajla i Lokve takođe privlače hiljade posjetilaca i doprinose atraktivnosti zimske turističke ponude Crne Gore. S obzirom na kvalifikovane škole skijanja, staze prilagođene djeci povoljne cijene, posebno su pogodni za prve skijaške korake. Na Vučju su kapaciteti maksimalno popunjeni, dok Hajla i Lokve ugoste i do 1500 skijaša dnevno u danima vikenda'', ističu iz NTO.

DA LI JE SKUPO?

Povodom navoda pojedinih gostiju da su cijene preskupe, iz NTO navode da je cjenovna politika van njihovog djelokruga.

''Mi uvijek ističemo da je za turizam presudno da odnos cijene i kvaliteta bude srazmjeran, jer je poznato da turistu možete samo jednom prevariti. Budući da se u naša skijališta turisti iznova vraćaju i da iz godine u godinu bilježimo porast, cijenim da su zadovoljni uslugom. Cijene su svakako konkurentne, imajući u vidu da se cijene jednodnevnog ski passa kreću od 5 do 15 eura, u zavisnosti od skijališta, a cijene u hotelima u ski centrima tokom zimske sezone se kreću od 24 eura u hotelima sa 3***, od 39 eura u hotelima sa 4****, a u privatnom smještaju od 10 do 20 eura po osobi, u zavisnosti od kategorije i lokacije objekta'', kazali su iz NTO.

Ovakvim startom sezone iz NTO očekuju da će trend rasta i uspjeha koji je obilježio prethodnu deceniju crnogorskog turizma biti nastavljen i u ovoj godini. Ipak, napominju da bi se odlična sezona podigla na još veći nivo, od ključne važnosti je ulaganje u infrastrukturne projekte, naročito na sjeveru Crne Gore.

''Sistem za vještačko osniježivanje je nužan u pravcu podizanja nivoa konkuretnosti. Omogućiće bolje uslove za skijanje, povećati broj skijaških dana i smanjiti zavisnost od vremenskih prilika kada je u pitanju uspjeh zimske sezone. U svakom slučaju kvalitet više u zimskoj turističkoj ponudi zemlje'', zaključuju iz NTO.

SAVIN KUK OBARA REKORDE

Na Žabljaku su zadovoljni kako teče zimska sezona, a za naš portal ističu da je Ski centar Savin kuk u vrijeme praznika oborio prošlogodišnji rekord.

‘’Skijališta su odlično popunjena. Skijalište Savin kuk već bilježi rekordni porast gostiju. Čak smo imali i nedjelju dana prije nove godine rekordan broj posjetilaca za taj period kada je na snijegu uživalo preko 1000 skijaša’’, kazali su iz TO Žabljak.

Kako ističu popunjenost hotelskih kapaciteta se radnim danima kreće između 60 i 70 odsto, dok su smještajni kapaciteti vikendom preko 90 odsto popunjeni.

savinkuktozabljakPutevi kako dalje dodaju se uredno održavaju te nisu zabilježi problemi, gužve, ni zastoji, čak ni ovih dana uz konstantne sniježne padavine. Vremenski uslovi im za zimske aktivnosti takođe idu na ruku.

‘’Uslovi su odlučni. Na oba skijališta ima dovoljno snijega. Na skijalištu Savin kuk svih pet staza radi kao i obije žičare. Druga žičara se gasi po potrebi u slučaju mećave i velike magle. Gradsko skijalište Javorovača takođe bilježi odličnu posjećenost ovih dana’’, ističu iz te TO.

Posjetioci, kažu, dolaze kako zbog skijanja tako i zbog posjeta Nacionalnom parku Dirmitor i Crno jezero, te je primjetan broj izletnika i putnika koji su u tranzitu.

Kada su stranci u pitanju, za skijanje se najviše odluče Dubrovčani a u porastu je i broj gostiju iz Albanije.

O tačnim brojkama, kako domaćih tako i stranih posjetilaca nisu mogli da govore, ali tvrde da je za vrijeme novogdišnjih praznika i početak januara posjetilaca 25 odsto više nego u tom periodu prethodne godine.

‘’Nemamo informaciju o tačnom broju gostiju, jedan podatak koji smo radili nakon nove godine, radili smo ga procentualno i bio je porast od preko 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine (za novogdišnje praznike i početak januara). Povećanje broja gostiju generalno je primjetno i u gradu preko posjećenosti smještenog kapaciteta i posjećenošću na skijalištima. Nismo se puno bavili tačnim brojem gostiju jer mi ne smijemo da izdamo podatak napamet. Mi radimo samo sa podacima registrovanih gostiju. S obzirom na to da još uvijek to nije dovedeno u red i daj e visok nivo sive ekonomije i da ne možemo baš  da propratimo da li su svi gosti prijavljeni onda taj podatak nije validan’’, ističu iz te TO.

Ove godine nisu uspjeli da završe gradsko skijalište ali za najmlađe tu je i dalje igralište i avanturistički park na Savinom kuku.

KOLAŠIN - Vikendom više od 1500 gostiju dnevno

U Kolašinu, Hoteli kao i vlasnici privatnog smještaja (sobe i apartmani) bilježe odličnu popunjenost a isti trend se nastavlja i u budućem periodu.  U gradu i na skijalištima  snijega ima dovoljno, što je, kako iz TO Kolašin kažu,  glavni preduslov za uspješnu zimsku sezonu.

‘’U Ski centru Kolašin 1450 zadovoljni su dosadašnim tokom sezone i brojem skijaša. Sve staze su dobro pripremljene, snijega ima dovoljno. Takodje sa radom je počeo i restoran kapaciteta 400 mjesta  na novom Ski centru 1600 a očekuje se da već do kraja mjeseca budu otvorene i prve skijaske staze, što će svakako u budćnosti uticati na bolju popunjenost kapaciteta u gradu i pozicioniranje Kolašina kao atraktivne turističke destinacije’’, kazali su nam iz te TO.

kolasin1450Kako dodaju, posjećenost skijališta je i dalje veća za dane vikenda a samim tim i popunjenost smještajnih kapaciteta u gradu. Približno tokom vikenda svakim danom na skijalištu ima vise od 1500 gostiju. Uslovi su odlični a putevi prohodni i očišćeni, a od ove godine uvedeni su i neki noviteti.

‘’Od ove gosine smo u saradnji sa NTO organizovali smo autobusku liniju od centra grada do oba skijališta koja saobraća svakodnevno uz promotivnu cijenu karte od samo 1 euro. Dodatno, ovogodišnji novitet je staza za rekreativno nordijsko skijanje u blizini centra grada a takodje brojne turističke agencije nude posebne aranžmane/izlete  kao što su vožnje motorim sankama ili šetnje na krpljama’’, ističu iz te TO.

Iako se broj stranih gostiju ove godine nije povećao, prema najavama koje su dobili, očekuju izuzetno uspješnu sezonu.

‘’Broj inostranih gostiju je na nivou od prethodnih godina. Najviše je turista iz Albanije, Francuske, Rusije  kao i drugih zemalja iz regiona. Iz Crne Gore su gosti većinom iz Podgorice i gradova sa primorja. Prema najavama koje dobijamo od hotelijera a i tome što imamo dovoljno snijega na skijalištima i u gradu , očekujemo izuzetno uspješnu zimsku turističku sezonu'', zaključili su iz TO Kolašin.

Komentari: 0

Novi komentar