Od 15. februara

Nova pravila Montenegroberze

Komisija za tržište kapitala dala je saglasnost na nova pravila Montenegroberze, koja će važiti od 15. februara.
Objavljeno: 17. 01. 2019 - 18:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dokument, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, obuhvata nekoliko cjelina, između ostalih članstvo na berzi, sukob interesa, tržišta berze, trgovanje finansijskim instrumentima, nadzor, klirning i saldiranje, rješavanje sporova.

Status člana berze stiče se u trenutku zaključenja ugovora o članstvu.

"Član berze može biti investiciono društvo ili ovlašćena kreditna institucija iz Crne Gore, države članice i treće države, uz uslove propisane Zakonom o tržištu kapitala", dodaje se u pravilima.

Sistem trgovanja člana mora biti tehnički i funkcionalno usklađen sa brzanskim sistemom trgovanja.

Prema pravilima, član berze ne smije da daje savjete, preporuke, izdaje ili distribuira pisane materijale i koristi medije na način koji nanosi ili bi mogao nanijeti štetu interesima ili ugledu berze.

Članstvo može prestati na osnovu zahtjeva člana.

"Berza može odobriti članu status market mejkera za jedan ili više finansijskih instrumenata ukoliko ispunjava uslove određene zakonom i podzakonskim aktima", navodi se u pravilima.

Berza i njeni članovi, kao i članovi organa upravljanja i zaposleni, dužni su da u slučaju sukoba svojih interesa sa interesima drugih učesnika na tržištu kapitala i u svrhu održavanja fer, pravičnog i transparentnog tržišta, postupaju na način kojim se štite interesi tržišta kapitala.

Berza, kako se navodi, obavlja nadzor trgovine na svim tržištima berze i nad svim finansijskim instrumentima kojima se trguje na tržištima berze.

Način rješavanja sporova koji nastanu u vezi sa poslovanjem na berzi, Odbor direktora Montenegroberze će regulisati posebnim aktima.

Komentari: 0

Novi komentar