Rezultat novih mjerenja

Saturnovi spektakularni prstenovi su stari samo 100 miliona godina

Naučnici su istakli kako su Saturnovi zapanjujući prstenovi veoma mladi, tj. ističu kako nisu stariji od 100 miliona godina kad su dinosaurusi još uvijek hodali Zemljom, javlja BBC.
Objavljeno: 17. 01. 2019 - 23:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Saturnovi spektakularni prstenovi su stari samo 100 miliona godina
Foto: USA Today

Naime, stručnjaci su do konačnih rezultata došli mjerenjima koja su sprovedena specijalizovanom američkom Cassini sondom.

"Prethodne procjene starosti Saturnovih prsteniova zahtijevale su mnogo modeliranja i bile su dosta neprecizne, ali sad imamo direktna mjerenja koja nam omogućavaju da vrlo dobro odredimo njihovu starost", izjavio je Lućano Jes sa Univerziteta Sapienza u Rimu.

Dugo godina su se vodile polemike kad je bila u pitanju starost Saturnovih prstenova. Neki su tvrdili da su ove prelijepe petlje ledenih čestica najvjerovatnije nastale zajedno sa samom planetom prije nekih 4,5 milijarde godina, dok su drugi sugerisali da su to možda zgnječeni ostaci drugih planeta ili njihovih satelita, te kometa koje su prolazile u blizini Saturna.

Ovo epohalno otkriće profesora sa Univerziteta Sapienza objavljeno je u časopisu Science.

Komentari: 1

@

18. 01. 2019 - 13:18

JA MISLIM DA SE NI NAJSTARIJI SRBI NE SJECAJU SATURNA BEZ PRSTENOVA I NI U JEDNOM CIRILICNOM TEKSTU SE NE POMINJE BEZ PRSTENOVA.
Novi komentar