Predrag Drecun, ekonomski analitičar

Uspjeh dokapitalizacije Atlas banke zavisi od strukture depozita

Uspjeh dokapitalizacije Atlas banke zavisi od strukture depozita, izjavio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.
Objavljeno: 18. 01. 2019 - 06:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

 - Ako su dominantni depoziti države, opština, građana, onda i država ima interesa da dokapitalizuje banku, ukoliko ne bude niko drugi htio. U suprotnom, nema - kazao je Drecun za Pobjedu.

Kako je dodao, ukoliko u banci prevladavaju depoziti Kneževića i povezanih lica, problematično je koliko će interesa imati drugi akcionari banke da ulože 22 miliona eura, odnosno novi investitori, ukoliko bude raspisan drugi, otvoreni krug dokapitalizacije.

Na računima kod Atlas banke, prema podacima CBCG, ispod garantovanog depozita od 50.000 eura je 95 miliona eura, dok je na računima iznad garantovane sume 100 miliona eura. Nije, međutim, saopštena struktura depozita.

Prema podacima iz izvještaja nezavisne revizije, Atlas banka je od 2002. godine bila izložena p r e m a vlasniku i povezanim licima više od zakonskog maksimuma od 20 odsto. S druge strane, privučeni većim kamatama na štednju u posljednje vrijeme su građani prenosili depozite u banku.

 

Komentari: 1

Milena

18. 01. 2019 - 08:36

Da li iko u svoj ovoj priči može da pokrene pitanje “malih deponenata”, ljudi koji su držali depozite za medicinske troškove, sopstveno i liječenje članova porodice, školovanje djece, izmirenje poreskih obaveza na koje uredno idu kamate za kašnjenje….. Dok nadležna komisija odluči da li da deponentu na kašičicu daje njegove/njene sopstvene pare, on/a može kraj sopstvenog zarađenog novca samo da ode u drugu banku i da uzme kredit, ako je i to u mogućnosti…paradoksalna situacija….da ne pominjemo činjenicu da ste uslovljeni da osjetljive lične podatke koji se tiču zdravlja i drugih ličnih svojstava dostavite toj komisiji ukoliko uopšte želite da se nadate da ćete imati šansu na kašičicu da vam se daje sopstveni novac…..bojim se da u ovih 70.000 ili koliko već ima deponenata u Atlasu ima ogromno velik broj nas kojima su depoziti servisirali osnovne potrebe….i koji, sve i da se ovo riješi bilo dokapitalizacijom ili stečajem, više po prirodi stvari ne vjerujemo u bankarski sistem.
Novi komentar