Slučaj kradje eksponata

Tužilaštvo: Pretresanje stanova Ćukovića i Pejovića bilo neophodno

Pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja Crne Gore Petra Ćukovića i Pavla Pejovića je bilo neophodno, saopšteno je zvanično Pobjedi iz cetinjskog Tužilaštva.
Objavljeno: 18. 01. 2019 - 07:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju 24. decembra prošle godine podnijelo je cetinjskom Osnovnom sudu zahtjeve za donošenje naredbe za pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja Crne Gore Petra Ćukovića i Pavla Pejovića. Ovo je Pobjedi juče zvanično potvrđeno iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju. U odgovorima Pobjedi, koje potpisuje rukovodilac ODT Luka Martinović, navodi se da su rješenjima krivičnog vijeća Osnovnog suda u Cetinju odbijena oba zahtjeva ovog tužilaštva za donošenje naredbe za pretresanje stanova koje koriste Ćuković i Pejović.

Do odbijanja je ipak došlo, kako navode iz ODT, iako su podnijeti zahtjevi ovog tužilaštva bili u cjelosti opravdani i na zakonu zasnovani. - Predložene dokazne radnje su bile neophodne radi donošenja pravilne i zakonite odluke ovog tužioca u predmetnoj krivično-pravnoj stvari – ističe se iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju.

Pobjedi je, takođe, saopšteno da se krivični predmet, formiran u oktobru 2017. godine po prijavi podnosioca Aleksandra Berkuljana, protiv odgovornih lica u Narodnom muzeju i Ministarstvu kulture, nalazi u fazi izviđaja kod ovog tužilaštva.

Osnovno državno tužilaštvo, podsjetimo, zatražilo je pretres stanova Petra Ćukovića i Pavla Pejovića zbog sumnje da su odgovorni za nestanak vrijednih predmeta u Narodnom muzeju. Kako je u srijedu objavio portal Fos media, tužilaštvo Ćukovića sumnjiči za nesavjestan rad u službi i smatra da bi se pretresom stana mogli pronaći i nestali predmeti, ali je sud odbio takav zahtjev.

Petar Ćuković je, podsjetimo, u srijedu za Pobjedu izjavio da je zatečen i iznenađen ovom informacijom. - Neka dođu i vrše premetačinu kakvu god hoće. Ja sam tu spokojan – kazao je Ćuković. Na pitanje da li ga je ranije pozivalo Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, u vezi sa krivičnom prijavom Aleksandra Berkuljana, Ćuković je potvrdno odgovorio i dodao da je tužilaštvu dao „jednu izjavu koja je objektivna".

petar-cukovic

 Bivši direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović kazao je za Pobjedu da je čitava priča o zahtjevu tužilaštva za pretresanje njegovog stana van pameti. - Nikada nijesam imao čak ni ključ od svoje kancelarije, a kamoli od čega drugoga. Jednostavno, vodeći čovjek u kući nema apsolutno nikakve veze sa muzealijama, a kamoli da sam ih ja odnosio kući. To je priča bez ikakvog osnova – rekao je Pejović.

pavle-pejovic

Berkuljan: Pretres ne bi riješio višedecenijski problem

Muzejski tehničar i podnosilac krivične prijave Aleksandar Berkuljan kazao je juče za Pobjedu da je više nego očigledno da pretres stanova ne bi riješio osnovni i višedecenijski problem u Narodnom muzeju. To su, kako je istakao, zle navike i još gora praksa zloupotrebe velikog broja neevidentiranih ili loše evidentiranih predmeta i dokumenata.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 4

Mikloš kauboj

18. 01. 2019 - 11:11

Pretpostavljam da nije ništa pronađeno, jer je najavljivano na sva zvona. Ova dva čovjeka su imala priliku da srede fundus, a nijesu! ZAŠTO?
Parodija

18. 01. 2019 - 11:33

Ko u klin, ko u ploču, što ono veli narod. Da su ti "stručnjaci" do sada našli išta od onog što nedostaje bukali bi na sva zvona. I još jedno pitanje: gdje je Njegošev sat? Mora da je i on postao nevidljiv, što je, pretpostavljam, sasvim normalno u muzejskim uslovima;)
Мирослав Ђукић

21. 01. 2019 - 10:59

Је ли неко очекивао да нађенестале музејске предмете у њиховим становима? Давно је то отишло преко границе! Појела маца, ћао!
Nick

26. 01. 2019 - 11:28

Treba pitati studente što su dolazili kod njega za potpis… da kažu nešto o medaljama, oružju i td u njegovom stanu.. i zanimljivo, velikoj skulpturi u bronzi sjajnog Matije Vukovića (između ostalih) koji je umirao od gladi i nije imao para ni da izlije svoje radove u gipsu… međutim livnica u Orasima je dobro radila.. Nego, radi se o još jednoj farsi.. rizično bi bilo hapsiti državnog vajara-profesora-direktora-akademika ,sa opusom od 10 radova u životu, jer bi se odmotalo klupko koleksionara, galerista, ljubitelja ‘umjetnina’ i ostalog euro krema..
Novi komentar