Sud tužilo više od 30 bivših pripravnika

Nekadašnji savjetnici u sudovima, sadašnji advokati, sudije, savjetnici, podnijeli su tužbe protiv sudova u kojima traže naknadu materijalne štete zbog nezakonito obračunatih i isplaćivanih zarada za vrijeme pripravničkog staža.
Objavljeno: 18. 01. 2019 - 08:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Većina njih su kao pripravnici u sudovima radili tri godine. Za taj period isplaćeno im je oko 4.000 eura manje nego što ih je sledovalo shodno Opštem kolektivnom ugovoru, piše Dan.

Tužbe protiv sudova podnijelo je na desetine nekadašnjih pripravnika. Većina njih sada su advokati. Tužbu protiv Osnovnog suda u Podgorici po tom osnovu podnio je i sudija Rade Ćetković. Za podnošenje tužbe su se odlučili i advokati Miloš Vuksanović, Branko Anđelić iDamir Lekić, kao i sadašnji saradnici u sudu, odnosno tužilaštvu, Seka Mujović i Jovan Vukotić.

Sporovi po ovom osnovu vode se u maltene svim osnovnim sudovima, a najviše ih je u Podgorici.

Advokatica Nevena Ostojić, koja je takođe tužila sud, zastupa oko tridesetak klijenata koji po ovom osnovu traže naknade.

“ Suština je da su sudijski pripravnici oštećeni jer im je zarada isplaćivana po koeficijentu nižem od propisanog Opštim kolektivnim ugovorom, koji je u članu 17 propisuje da se zarada utvrđuje u visini koja ne može biti manja od 80 odsto zarade koju ostvaruje samostalni savjetnik u sudu, tj. 80 odsto za mjesto za koje su se stručno osposobljavali”, pojasnila je Ostojić za Dan, dodajući da to za period od tri godine pripravničkog rada iznosi oko 4.000 eura po jednom klijentu, odnosno tadašnjem pripravniku.

 

Komentari: 0

Novi komentar