U čemu se vozio Putin u Beogradu

Tokom jučerašnje posjete Srbiji, Vladimir Putin koristio je specijalnu luksuznu limuzinu ruske proizvodnje koja je prvi put viđena u javnosti na inauguraciji predsjednika Rusije u maju 2018.
Objavljeno: 18. 01. 2019 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ruski predsejdnik sleteo je na beogradski aerodrom u četvrtak oko 13 časova, a nakon pozdrava sa srpskim zvaničnicima sjeo je u produženu predsjedničku limuzinu ruskog proizvođača Aurus. 

U pratnji su se nalazila i druga vozila ovog proizvođača – još jedna manja limuzina, kao i MPV vozilo. Sva tri modela deo su projekta Kortež koji je prije nekoliko godina pokrenut upravo na inicijativu Vladimira Putina.

putin-auto2

Ideja je bila da predsjednik ima svoje posebno vozilo, ali da se uporedo sa njim razvije linija za ostale visoke državne funkcionere, uključuju specijalizovana vozila, MPV i SUV automobile. 

Dio proizvodnje ovih vozila namenjen je prodaji na slobodnom tržištu. 

Konačna verzija Kortež predsjedničke limuzine - koju je Putin koristio i tokom posete Beogradu, na prvi pogled izgleda kao kombinacija produženog Mercedesa S klase i modela Rolls-Royce Phantom.

Kao i sva slična vozila koja se koriste za prevoz visokih svjetskih državnika, i ovaj automobil ima najviši stepen zaštite, a karakteristike se uglavnom kriju kao državna tajna. 

putin-auto3

Pretpostavlja se da je za pogon Putinove limuzine upotrebljen turbopunjeni V12 motor sa preko 850 ks, koji je razvijen uz pomoć njemačkog Porschea, a automatski devetobrzinski mjenjač navodno je ruske proizvodnje.

Komentari: 1

Djordje

18. 01. 2019 - 12:13

A boli vas ...... za Srbe i Ruse,glavu prema Albaniji. Ne gurajte vas nos svudje.
Novi komentar