Mladi preduzetnik iz Podgorice

Savović: Uzeo sam stvari u svoje ruke, novac neće pasti s neba

Podgoričanin Mišo Savović (25) već godinu dana ima sopstveni biznis. Ovaj ambiciozni mladić napustio je posao u jednoj revizorskoj kući i odlučio da stvar uzme u svoje ruke. Tako je nastala platforma za oglašavanje svih tipova nekretnina NaMapi. Savović za Portal Analitika priča o odluci da pokrene biznis, napornom radu, problemima s kojima se suočava, ljubavi prema poslu, ali i planovima.
Objavljeno: 19. 01. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Znao je šta će biti kad poraste: Još kao dijete, Mišo Savović je bio jako ambiciozan, ali realan. Dok su druga djeca maštala da postanu pjevači, glumci, piloti, on je tačno znao šta će biti kada odraste. Prisjeća se sastava koji je pisao na temu: “Kako vidite svoju budućnost”.

“To je bilo u petom razredu osnovne škole. Napisao sam da ću upisati Srednju ekonomsku školu "Mirko Vešović", zatim upisati i završiti Ekonomski fakultet u Podgorici i nakon toga postati biznismen. E da, nastavnica mi je dala trojku”, prisjeća se Savović sa osmijehom tog školskog dana.

Tako je i bilo. Fakultet je završio u roku, a ljeta tokom studija provodio na crnogorskom primorju, gdje je obavljao sezonske poslove.

“Kasnije sam radio u konsultantskim i revizorskim kućama. Kroz rad u ovim firmama, a kasnije i kroz apliciranje za jedan namješten konkurs za posao u renomiranoj kompaniji sa primorja, shvatio sam da moram da uzmem stvari u svoje ruke i skupim hrabrost za ovako nešto”, objašnjava Savović.

Osnovao platformu za oglašavanje nekretnina: Dugo je razmišljao o tome kako da krene. Znao je da će, uz jasnu ideju i veliki rad, sve ići kako treba. Prije godinu dana je osnovao sajt Namapi, koji je savremena platforma za oglašavanje svih tipova nekretnina.

“To je nešto poput agencija za nekretnine u Crnoj Gori, ali, bez lažne skromnosti, modernije i profesionalnije. To vidimo kao neku našu komparativnu prednost u odnosu na ostale. Sama težnja i kroz sam produženi naziv “Studio za nekretnine” stavlja akcenat na razlici u odnosu na agencije i diverzifikaciju i drugačije brendiranje”, pojašnjava nam on.

Njegov tim pruža i prezentovanje nekretnina kroz profesionalne fotografije, ali i video-snimke snimljene foto-aparatom i dronom.

U poslu nema izgovora, niti bolovanja: Iako ovaj posao shvata kao igru u kojoj svakodnevno mora da prelazi na sljedeći nivo, Mišo ima jasan cilj. Za njega je ovo ostvarenje sna i, iako postoje teški dani, velika ljubav prema radu ga motiviše.

 “Nema izgovora, kada sam prehlađen ili recimo nisam u elementu, nemam koga da pozovem i kažem "ne mogu doći na posao, bolestan sam", nema bolovanja i sličnih stvari, jer zavisiš od sebe, a novac neće pasti s neba.  U ovom poslu, osim truda, potrebna je ljubav, jer ako nešto radiš na silu, kad-tad će motivacija nestati,  a nakon toga vrlo brzo i učinak, a samim tim i izvori prihoda. Otrcana je fraza, ali stvarno ako voliš ono sto radiš, nećeš morati da radiš nijedan dan u životu”, govori on.

miso4

Trudi se da u poslu uvijek bude drugačiji i, za sada, uspijeva u tome. Bitno je, kaže, i ne odustati poslije prve prepreke, a jedna od većih svakako su bili nelojalni klijenti.

“Oni koji pokušaju da prevare i ostanu dužni. Vrlo brzo, dakle u prvoj godini poslovanja koja je za nama, imali smo hladan tuš i naučili da se na riječ ne smije više vjerovati. Ugovor je ugovor”, objašnjava on.

Mišo želi da se izdvoji i postane primjer kako mlađima, tako i starijima. Ističe da je preporuka najbolja reklama i da se trudi da ih što više zasluži poštenim radom, a konkurencija ga podstiče da svakodnevno bude bolji. Mlade ljude koji planiraju da pokrenu svoj biznis savjetuje da imaju originalnu ideju, dobro razmisle o svemu i da ne odustaju.

“Neka iskoriste mladalačku energiju koja ih nesumnjivo krasi, uz napomenu da, kada naiđu teški trenuci, nemaju luksuz da odustaju i prelaze na nešto novo. Istrajnost i nepokolebljivost su nešto čime moraju da raspolažu, inače nije baš preporučljivo da "gube" vrijeme”, naglašava naš sagovornik.

miso1

Dobro isplanirani i dinamični radni dani, veliki planovi: Savović kaže da sve obaveze planira barem nedjelju dana unaprijed. Upisuje ih u rokovnik, a prije spavanja, ih još jednom provjerava i potvrđuje sastanke.

“Dan je dinamičan, a veliku zahvalnost dugujem svom biciklu koje doprinosi da se Podgorica mapira uzduž i poprijeko, a da se automobil ne upali, čime osim goriva štedimo i vrijeme, a radimo na dobrom raspoloženju i zdravom tijelu. Trudimo se da baštinimo taj zeleni način života. Izuzeci su velike vremenske neprilike, kada to nije moguće. Prednost ovog posla je što ne moramo baš u  7 ili 8 sati ujutru biti na radnom mjestu, i što se često dio posla može obavljati i iz kuće”, objašnjava Savović.

Iako mu je posao trenutno prioritet, ima vremena i za druge aktivnosti koje voli.

“Slobodno vrijeme je predviđeno za biciklo, čitanje knjiga, Goricu i prirodu, a, podrazumijeva se, i meni bitne ljude”, ističe on.

Naš sagovornik ima velike planove za budućnost. Otkriva nam neke od njih.

“Nova zaposlenja, širenje i dalje brendiranje u Crnoj Gori, a na proljeće ćemo, nadam se, imati savremenu aplikaciju za Android i iOS uređaje. Naravno, gledam i ka novim poslovnim poduhvatima za koja sam uvijek raspoložen, ukoliko su dovoljno izazovni i uslovizadovoljavajući”, zaključuje on za Portal Analitika.

Komentari: 8

Nikola

19. 01. 2019 - 13:32

Miso ne zamjeri, ali si tek počeo... :)
Tara

19. 01. 2019 - 14:35

On ima vec iskustva..a jos zgodan momak.. Ovo mi je prvi put da saznam o njemu..moracuga nazvati..posto i ja imam nesto za prodaju.. Problem je,sto narod nema para..!!!!
Djordjo

23. 01. 2019 - 13:09

On zgodan, a ti "nešto" za prodaju, top ;-)
BOLJE JE ...

19. 01. 2019 - 14:57

... držati pare u Atlas banci nego kupovati nekretnine.
Bojan

19. 01. 2019 - 19:43

Svaka cast za clanak a momku puno srece. Nebitno kad je poceo I koliko zna. Kaze da puno radi i doci ce to na svoje. Mnogi nikad ne pocnu. Pozdrav
gost

22. 01. 2019 - 09:14

Svaka cast, Miso. Ali moram te upozorit - dok god ti kompanija apsolutno od tebe zavisi, ti nijesi biznismen vec samozaposljena osoba. Kad budes mogao dugorocno da odsustvujes s posla, a da to ne utice na performanse, tad ces biti vlasnik biznisa. Srecno!
miki

22. 01. 2019 - 21:07

Draga momcino radujem se zbog tebe Zivio .Samo nastavi budi posten i skroman ,Hvalili te ili kudili ne obaziri se kao da ti isto misle .Radi na sebe da budes srecan .Nikad ne odustaj .Kad je problem i to ce proci .Ako imas mir svoj bices mudar drugo ti vise i ne treba sve samo dolazi.
Sale

05. 02. 2019 - 09:23

Kad sam video da se ne zna kuj pijeee a kuj plaća, rešio sam da uzmem stvari u svoje ruke
Novi komentar