“Mislimo da zadovoljavamo svaki od kriterijuma”

Konzorcijum češke kompanije i Rakčević nude deset miliona za Institut

Konzorcijum češke kompanije Philibert i hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, ponudio je deset miliona euraza kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta “Simo Milošević” u Igalu i 27,94 miliona eura investicija na postojećim objektima.
Objavljeno: 18. 01. 2019 - 23:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Konzorcijum ceske kompanije i Rakcevic nude deset miliona za Institut
Foto: Vlada CG Twitter

Izvršni direktor HTP Vile Oliva, Petar Rakčević, kazao je da se od ukupnih investicija, na rekonstrukciju i adaptaciju odnosi 22 miliona eura, medicinsku opremu pet miliona eura i oko 944 hiljade eura za trening osoblja.

“To znači dovođenje prve i druge faze na četiri zvjezdice i Titove vile na pet zvjezdica. Sve investicije je neophodno uraditi u roku pet godina, pri čemu bi se u prve dvije godine investiralo u drugu fazu, koja je glavni objekat i Titovu vilu, a onda u prvu fazu”, rekao je Petar Rakčević na konferenciji za novinare.

On je, nakon otvaranja ponuda na tenderu za kupovinu akcija Instituta, kazao da bi se radilo etapno, ne prekidajući kontinuitet rada.

“Naš parter je svjestan obaveza prema zaposlenima i kao sastavni dio data je izjava da će se poštovati granski, opšti kolektivni ugovori koji su potpisani i važe u skladu sa zakonima u Crnoj Gori”, naveo je Petar Rakčević.

Žarko Rakčević kazao je da će osnovni biznis biti zdravstveni turizam, pri čemu će se nastaviti program prema Fondu zdravstva.

“Naši partneri su takođe pokazali razumijevanje i za namjenu Titove vile i imaju puno poštovanje prema tom kulturnom nasljeđu”, saopštio je Žarko Rakčević.

On je rekao da se ne radi o nikakvim off shore kompanijama, nego realnom čovjeku iz realnog biznisa.

“Nemamo namjeru da se Institutu mijenja djelatnost, niti da se rade stanovi za prodaju”, kazao je Žarko Rakčević.

On je naveo da su imali informaciju da je pismo o namjerama otkupilo nekoliko kompanija, što upućuje da je Institut razvojni potecijal, ali da ima puno složenih stvari u dijelu preuzetih obaveza.

“Kupujete četiri miliona eura dugova i mnoge sudske sporove. Nije čudno da je jedan broj tih kompanija odustao”, kazao je Žarko Rakčević i podsjetio da su bile četiri neuspješne privatizacije Instituta.

On je naveo da je tek 31. decembra usvojen Prostorno-urbanistički plan (PUP) Herceg-Novog, pri čemu je bilo raznovrsnih 'vratolomija' šta će biti ucrtano na površini Instituta.

“Razmišljali smo da li da damo ponudu, jer tamo još postoje brojni problemi u katastru. Dali smo primjedbe na sami ugovor, pri čemu su naši partneri tražili da imaju sigurnost da kupuju zemljište, a ne nekakvo imaginarno pravo korišćenja”, objasnio je Žarko Rakčević.

Prema njegovim riječima, zahtjevi na tenderu su bili zahtjevni i da ih oni sami ne bi zadovoljili.

“Jedan od uslova je bio da imaju rehabilitacione centre, da ima minimum 600 soba u hotelima sa četiri zvjezdice, u kojima je makar jedan sa pet zvjezdica, da u tri godine imaju promet od najmanje 100 miliona eura”, kazao je Žarko Rakčević.

On je naveo da je vrijednost kompanije Cimex, čija je ćerka kompanija Philibert, 700 miliona eura.

“Mislimo da zadovoljavamo svaki od kriterijuma”, ocijenio je Žarko Rakčević.

Izvršni direktor Cimex grupe, Miroslav Kosnar, kazao je da ta firma, koja je u privatnom vlasništvu, ima 30 godina iskustva i veoma je respektabilna u Češkoj.

“Glavni posao grupacije je hotelska industrija, razni poslovni centri, kao i neki drugi razvojni i investitorski poslovi”, rekao je Kosnar.

Grupacija ima 13 hotela u Češkoj sa nešto preko dvije hiljade soba, pri čemu hotelima upravlja ćerka kompanija Philibert.

“To iskustvo koje imamo želimo da primjenimo u Institutu. Drago nam je što smo našli lokalnog partnera, Šajo grupu, sa kojim razmišljamo o razvoju Instituta i da tu postignemo što bolje rezultate”, saopštio je Kosnar.

On je naveo da su ubijeđeni da su ispunili sve uslove tenderskom dokumentacijom.

“Namjera nam je da nastavimo u Institutu sa istim uslugama i programom rehabilitacije. Nadamo se da ćemo u međusobnom pregovaranju doći do zajedničkog prihvatljivog ugovora koji ćemo potpisati”, rekao je Kosnar.

Tenderska komisija i Savjet za privatizaciju bi u roku desetak dana trebalo da odluče da li dostavljena ponuda zadovoljava sve kriterijume.

Komentari: 3

Sramota

18. 01. 2019 - 23:49

10 miliona eura? PA JESTE LI VI BRE NORMALNI? Na obali hiljade i hiljade kvadrata za mizernih 10 miliona sto vilu u Londonu ne mozes kupiti?! KO IMA PRAVO DA OVO PRODA ZA 10 miliona je KRIZmINALAC!!
Objektivni

19. 01. 2019 - 00:51

Šajo ! Ulozi 50-80 miliona i kapu skidam . I da Bog da da za 10godina zaradjujes po 2000000-5000000 godisnje . I svaka cast . Znaci za deset godina na ulozenih 50 miliona zarada 20-30 miliona . Kasnije vratis ulozeno i ostalo sve čista zarada . Sve drugo je prevara ...
@ ZA OBJEKTIVNOGA

19. 01. 2019 - 08:46

NISAM SIGURAN DA SAM TE PRAVILNO RAZUMIO ALI JE ISTINA DA JE RAKCEVIC IZUZETNO KOREKTAN BIZNISMEN I POZDRVALJAM AKO DODJE DO SPORAZUMA.ON NIJE COVJEK KOJI SRLJA I UBIJEDJEN SAM DA VEC IMA JASNU SLIKU PREPORODA INSTITUTA.MOZDA SE POSEBNO U ZADNJE VRIJEME I NE SLOZIM POLITICKI SA NJIM ALI U BIZNISU JE NEPRIKOSNOVEN U POZITIVNOM SMISLU.POSEBNO MI SE SVIDJELO ONO STO PLANIRA SA TITOVOM VILOM
Novi komentar