CG delegacija na sastanku sa Angeom Merkel

Digitalizacija kao odgovor na globalne izazove u poljoprivredi

Visoki predstavnici vlada 70 zemalja svijeta u oblasti poljoprivrede danas su u Berlinu prisustvovali sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja se po prvi put sastala sa učesnicima Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu koji se održava u okviru Zelene nedjelje - najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture.
Objavljeno: 19. 01. 2019 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Globalni forum i samit ministara fokusiraće se na temu „Poljoprivreda ide digitalno – pametna rješenja za buduću poljoprivredu“. Delegaciju Crne Gore na skupu je predstavljao državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić.

Učesnici foruma i samita ministara razmotriće aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, a ove godine posebno mogućnosti da se digitalnim tehnologijama doprinese unapređenju održive poljoprivrede u budućnosti, posebno sa aspekta održivog korišćenja prirodnih resursa i obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne i kvalitetne hrane za rastuću populaciju u svijetu.   

2

Ističući da poljoprivreda ima dugu tradiciju i veoma važno mesto u ekonomijama svih zemalja, kancelarka Merkel je kazala da se poljoprivrednici širom svijeta suočavaju sa zajedničkim problemima i da je važno da se na globalnom nivou razmotri kako da se na održiv način obezbijedi korišćenje resursa za proizvodnju hrane i pronađu rješenja za borbu protiv gladi. Ona je istakla da značajan potencijal u suočavanju sa zajedničkim izazovima postoji u oblasti digitalizacije. Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primjena, kako je istakla, može promijeniti način rada i organizacije u poljoprivredi, te da naročito mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, a sve u cilju povećanja produktivnosti, boljeg pristupa tržištima.

Njemačka kancelarka je potencirala i potrebu zajedničkog davanja odgovora na izazove klimatskih promjena, ističući da je potrebno očuvati Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Naglasila je da digitalizacija može unaprijediti održivo korišćenje šuma koje se koriste kao gorivo, upotrebu pesticida i druge oblasti značajne za očuvanje prirode i proizvodnju hrane, a posebno u dijelu traženja najboljih rješenja za smanjenje bacanja hrane i bolju dostupnost za one kojima je potrebna. 

3

U okviru Foruma GFFA delegacija Crne Gore koju, osim državnog sekretara čine i generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj, Radana Damjanović i Darko Konjević, učestvovaće i na skupu „Potencijali poljoprivredne trgovine država Zapadnog Balkana“. Državni sekretar Ministarstva Đuro Žugić obratiće se na ovom skupu koji organizuje Ministarstvo za hranu i poljoprivredu Savezne Republike Njemačke i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi – SWG.

Komentari: 0

Novi komentar