Predrag Sekulić, predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju

Kao kontrolni mehanizmi saslušanja ispunjavaju svoju svrhu

Koncesija je dobar način da država dodatno valorizuje potencijale naša dva aeorodroma. Ono što se dešavalo proteklih dana, mislim na zatvaranje aeorodroma u Podgorici, samo potvrđuje ovaj stav, izjavio je za Portal Analitika predsjednik parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Predrag Sekulić (DPS).
Objavljeno: 20. 01. 2019 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u intervjuu za naš portal ocijenio da kontrolna i konsultativna saslušanja ispunjavaju svoju svrhu, ističući da bi projektovana stopa rasta nacionalnog BDP-a u ovoj godini mogla biti premašena ukoliko država i privatni investitori realizuju najavljene investicije.   

Bivši ministar turizma kaže da je zadovoljan prošlogodišnjom sezonom i naglašava da bi cifru od milijardu eura prihoda mogli dodatno povećati u narednim godinama, uz uslov da borba protiv sive ekonomije u ovoj oblasti bude efikasnija.

ANALITIKA: Da li konsultativna/kontrolna saslušanja ispunjavaju svoju svrhu?

SEKULIĆ: Kao jedan od kontrolnih mehanizama koji parlamentarcima stoje na raspolaganju, ispunjavaju svoju svrhu. Sazivaju se zavisno od interesovanja i predloga od strane članova odbora /poslanika.

ANALITIKA: Da li i u kojoj mjeri bojkot opozicije utiče na rad parlamenta i odbora kojim predsjedavate, naročito sa aspekta kontrolne funkcije parlamenta?

SEKULIĆ: Bez obzira na bojkot dijela poslanika opozicije, Odbor radi svoj posao u skladu sa zakonom i poslovnikom o radu parlamenta.

ANALITIKA: Da li ste, kao bivši ministar turizma, impresionirani sa milijardu eura prihoda ove godine i očekujete li da bi ova cifra mogla biti premašena u narednim godinama?

SEKULIĆ: Naravno da sam zadovoljan. Vjerujem da bi narednih godina ova cifra mogla i morala da bude premašena, posebno ukoliko borba protiv sive ekonomije u ovoj oblasti bude efikasnija.

ANALITIKA: Da li smatrate da su izmjene pojedinih sistemskih zakona isuviše česte?

SEKULIĆ:  Ne. Naprotiv, mišljenja sam da uvijek kada se pokaže da neki zakon ili dio zakona ne funkcioniše treba ući u izmjene ili dopune. Takođe, ukoliko imamo neka bolja ili efikasnija rješenja treba ih u kratkom roku usvajati.

ANALITIKA: Da li smatrate da je davanje Aerodroma Crne Gore na koncesiju dobar potez i da li je država mogla investirati u modernizaciju oba aerodroma?

 SEKULIĆ: U više navrata sam jasno saopštio i prilikom razgovora na tu temu na sjednici odbora da je koncesija dobar način da država dodatno valorizuje potencijale naša dva aeorodroma. Ono što se dešavalo proteklih dana, mislim na zatvaranje aeorodroma u Podgorici, samo potvrđuje ovaj stav.

ANALITIKA: Da li očekujete da će projektovana stopa rasta BDP-a od 3,5 odsto u ovoj godini biti ostvarena?

SEKULIĆ: Ako se uzme u obzir visina očekivanih investicija, kako od strane države, tako i onih koje su najavljene od privatnih investitora, vjerujem da će ovaj projektovani rast biti premašen.

Komentari: 0

Novi komentar