Analitičari o posjeti Vladimira Putina Beogradu i uticaju na region

Jedino uporište Rusije na Balkanu ostaje Srbija

Posjeta Putina Beogradu je bila predstava za narodne mase, ali i svojevrsno priznanje Moskve da joj na Zapadnom Balkanu ostaje jedino Srbija. Makedonija ulazi u NATO, a Crna Gora je već ušla.
Objavljeno: 21. 01. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Putinov plan o četiri netralne zemlje na Balkanu je propao. Šarada u Beogradu je bilo njegovo priznanje da je izgubio - kazao je hrvatski analitičar Davor Đenero za Pobjedu komentarišući dolazak ruskog predsjednika u Beograd.

Đenero podsjeća na plan ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o uspostavljanju neutralne zone na Balkanu.

- Plan je uključivao četiri zemlje - Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu kao novu zonu ruskog uticaja. Od toga plana više nema ništa. Prvenstveno zahvaljujući odvažnosti crnogorskog i makedonskog rukovodstva koji su se oduprli pritiscima Moskve. Velika je stvar što će Makedonija ubrzo ući u Alijansu - kaže sagovornik Pobjede. Đenero zaključuje da je u Beogradu bio sastanak dva gubitnika. - I ono slikanje sa Dodikom i predstavnicima Fronta je predstava i poruka da ima svoje ljude na Balkanu, ali je problemšto sa njima više ništa ne može postići -poručuje Đenero.

ČUDNE PORUKE

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocjenjuje da je posjeta bila dosta čudna zbog konteksta i poruka koje su date tokom nje. Takođe se slaže da je ruski predsjednik stavio do znanja da mu je važan Zapadni Balkan.

- Ono o čemu Putin nije govorio, odnosno ono što se dogodilo za vrijeme ručka je prijem predstavnika Srba koji nijesu iz Srbije. Radi se o onim ljudima koje Rusija vidi kao svoje igrače, čime je poslata poruka NATO-u i EU da Rusija ima dovoljno ljudi i u Crnoj Gori, junaka ili heroja - kako li se se već kaže, ali i Dodika. Ali je pojavljivanjem u ovakvoj vrsti scenografije poslata i poruka Crnoj Gori da će Moskva ostati prisutna na ovim prostorima - ocijenio je Dušan Janjić.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 12

grbalj

21. 01. 2019 - 07:11

PUTINOVA CETVRTA POSJETA SRBIJI SAMO JOS JEDAN DOKAZ O NJEGOVOJ POGRESNOJ DOKTRINA NA BALKANU.JEDI "USPJEH" JE BIO, KADA JE ANTI DRZAVNE ELEMENTE U CRNOJ GORI NAZVAO herojima.
@

21. 01. 2019 - 08:46

RUSI I CETNICI SU VECINOM BILI NA ISTIM RATISTIMA KRAJEM DRUGOG SVJETSKOGA RATA.NIKAD NIJE UTVRDJENO KOLIKO JE KO KOGA UBIO MADA SAM SIGURAN DA RUSI VODE.
Васојевић

21. 01. 2019 - 08:49

Ма какав Путин. Имамо ми нашег Мету. Ко може са нама!
Srbija je 20 x CG

21. 01. 2019 - 08:54

Dovoljna je Srbija kao najaca balkanska drzava i narod . I u prethodnim ratovima sve okolne zemlje su bile fasisticki sateliti .
NOLE

23. 01. 2019 - 08:41

Što je Srbija bila sa Ljotićem , Nedićem i Dražom Mihajlovićem do fašistički satelit.Više vas je bilo tamo nego u partizanskom pokretu.Pročitaj koliko je Srbija imala svojih brigada u NOR-u.
sam BG

21. 01. 2019 - 08:55

Je kolko 4 Crne Gole .
Mирослав Ђукић

21. 01. 2019 - 10:13

Некад се у Црној Гори говорило: Нас и Руса - триста милиона. Сада, може и овако: "Нас и Исланђана - још мало до милиона.
danilo s.

21. 01. 2019 - 16:02

Miroslave, Bilo nas je još i manje kada smo ratovali pet vjekova protiv vaših - srpskih - gospodara (Turaka). Vašeg mileta nije nidje bilo. I obratite pažnju da se pod "nas" podrazumijevaju Crnogorci, koje vi (velejsrbi) nikako da priznate?
Мирослав Ђукић

23. 01. 2019 - 15:28

Дачо, кад Вам је рођендан, да вам купим уџбеник из историје за 5. разред, као поклон?
Freeman

21. 01. 2019 - 10:13

Srbija i BIH ostaju van NATO-a.Barem pola Crne Gore misli sve najgore o NATO-u,a premijer Marković veli čak 85%.Vidjećemo što će građani Crne Gore reći na budućem referendumu o NATO-u ,koji im je bio uskraćen,svi znaju zbog čega .
joko

22. 01. 2019 - 23:08

Freeman, možeš da sanjaš drugi referendum. To je završeno. Rušiteljima države se ne treba ni dozvoljavat da učestvuju. Kod vašeg staljiniste Putina, on takve šalje u zatvor. Nema takve anarhije kako ste vi naučili. Uživate kao gubitici. vi ste fenomen.
ivo

21. 01. 2019 - 11:33

Jedino uporište Crne Gore na Balkanu, Albanija.
Novi komentar