Vido Vuksanović o Njegošu

To je Adam koji je sišao sa crnih crnogorskih brda, govorile su lijepe dubrovačke vlahinje

Na današnji dan, 21. januara 2003. na Cetinju je umro Ljubomir Kapisoda Stanjević, crnogorski etnolog. 
Objavljeno: 21. 01. 2019 - 10:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rođen je 1927, završio je Filozofski fakultet na Zagrebačkom sveučilištu. Dvadeset godina bio je direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a potom generalni direktor izdavačko-štamparskog preduzeća »Obod«. Kao direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture rukovodio je izmještanjem manastira Piva i manastira Dubočica kod Pljevalja. Ljubomir Kapisoda autor je više zapaženih radova iz etnologije i istorije kulture Crne Gore. Objavio je monografiju »Vlaška crkva«, studiju »Manastir Stanjevići, stogodišnja rezidencija dinastije Petrović – Njegoš«, te monografiju posvećenu Njegoševoj rodnoj kući, koja je objavljena povodom 150. godišnjice smrti Petra II Petrovića Njegoša. Ljubomir Kapisoda bio je član Matice crnogorske. (portal RTCG, Kalendar)

U knjizi Njegoševa rodna kuća (Narodni muzej Crne Gore, Cetinje, 2002) Kapisoda je dao riječi Vida Vuletića Vuksanovića, ovaj je Njegoša upoznao u Dubrovniku, na plesu kod ruskog konzula Gagića: 

"To je Adam koji je sišao sa crnih crnogorskih brda, govorile su lijepe dubrovačke vlahinje, žaleći što je svještenik. Pravi gospodar, pod skupocjenim kalpakom, u zelenoj dolami, junak, oči mu kao u sokola, brada i kosa kao u vilenjaka, a obrve ko bi mogao da ih opiše. Nikola I je propovijedio da je u Rimu u njegove dane jedna kontesa bila oduševljena Njegoševom ljepotom. Niko se nije mogao odvojiti od njega - govorila je ona." (str 46)

(Naslovna slika: Ljubomir Kapisoda Stanjević i Petar II Petrović Njegoš)

Komentari: 4

kad su se sreli adam i eva

21. 01. 2019 - 10:24

zbog Evinog greha ga ponese djavo prije vremena .
Тото

21. 01. 2019 - 10:30

Ако сте ви нормални....
senzitiv

21. 01. 2019 - 10:57

Da je bar kondoma bilo tada no su naticali neka ovcja crijeva .
xy

21. 01. 2019 - 17:03

Koliko se ja razumem u nuklearnu fiziku, Radu nije mnogo smetala funkcija kad su dame u pitanju.
Novi komentar