Podrška i dalje velika, ali...

Povjerenje Rusa u Putina na najnižem nivou

Poverenje građana Rusije u predsjednika te zemlje Vladimira Putina je palo i nalazi se na najnižem nivou u posljednjih 13 godina, ali podrška koji mu građani daju je i dalje velika, preko 60 odsto, rezultati su istraživanja ruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja "Levada".
Objavljeno: 21. 01. 2019 - 21:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Povjerenje Rusa u Putina na najnizem nivou
Foto: Tanjug/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Ankete su pokazale da je povjerenje u ruskog predsjednika palo na 33,4 odsto, i to je najlošiji rezultat od 2006. godine, prenosi Rojters.

Ovi rezultati ne predstavljaju trenutni problem za Putina koji je na izborima u martu prošle godine obezbijedio novi šestogodišnji mandat, ali bi oni mogli ohrabriti njegove potencijalne nasljednike da započnu borbu za što bolju poziciju.

Putinov ukupni rejting, koji se razlikuje od rejtinga povjerenja, još uvijek je visok i iznosi nešto preko 60 procenata, iako je i on niži od svog vrhunca od skoro 90 procenta, a ovakav trend je povezan s padom prihoda u ruskim domaćinstvima i nepopularnim vladinim mjerama kao što su podizanje starosne granice za penzionisanje i povećanje poreza na dodatu vrijednost, pokazalo je istraživanje.

Rusi su Putinu najviše vjerovali u julu 2015. godine nakon što je Rusija prisajedinila Krim 2014. godine i taj rezultat je iznosio 71 odsto, da bi potom on pao na 55,3 odsto pred prošlogodišnje predsjedničke izbore i na 36,5 odsto na kraju prošle godine, podsjeća agencija.

Isto istraživanje pokazalo je da je Putin i dalje političar kome se najviše vjeruje u Rusiji, a iza njega su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sa rejtingom od 13,7 odsto i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov sa 9,3 odsto.

Komentari: 5

Rašo

21. 01. 2019 - 21:33

Zato mu Vučić i Srbi vjeruju. Ako izgubi povjerenje u biračko tijelo Rusije , može doć u Srbiju za preśednika, Vučić će se pomjerit i ustupit mu mjesto.
Bvg

21. 01. 2019 - 21:59

Crni Rasime, hoće Ameri da ti skinu Erdogana
Bra'o

21. 01. 2019 - 21:41

Rusi jedva čekaju da se eurointegrišu. Kao Ukrajinci što su se usrećili pa se sa gaćama ne pitaju. Ima li kakvih nereda u EU, u Francuskoj i Grčkoj? Bježe li Britanci iz Evrope? O tome ne pišete, tamo su svi srećni, samo Rusi manje vole Putina. Jadno copy-paste novinarstvo u koloniji
realno

21. 01. 2019 - 22:17

Ne radi se o tome volimo li mi Putina ili ga vole vise Srbi.Stvar je u tome da jedan veci broj ruskih turista koji dolaze kod nas kazu da kod njih nesto nije bas prijatno kazu hvala Putinu i odmahnu rukom.A svojevremeno su se nasi stanovnici mogli uvjerit kako je junaciti se pred citavim svijetom a kroz razne sankcije nam bude unistena privreda Rusija jeste mocna koliko dugo pitanje je...na zalost ruskog naroda
Brao

21. 01. 2019 - 23:07

Nije svakome pinjata važnija od interesa svoje zemlje. Rusija je isprovocirana na dejstva u Ukrajini, samo slijepi to ne vidi. Nije Putin samo u pitanju, svaki pravi lider svog naroda bi postupio tako,a ljudi ima raznih
Novi komentar