Fajnenšl tajms o dogovoru Grčke i Makedonije

Sporazum dostignuće za proslavu na Zapadnom Balkanu

Sporazum o rješavanju 27-godišnjeg spora između Grčke i Makedonije predstavlja dostignuće za proslavu na zapadnom Balkanu, piše britanski list Fajnenšl tajms.
Objavljeno: 21. 01. 2019 - 21:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sporazum je ove nedjelje ušao u proceduru ratifikacije u grčkom parlamentu.

"Makedonija je bila zaglavljena u ekonomskoj i geopolitičkoj situaciji otkako je postala nezavisna država nakon raspada Jugoslavije 1991. godine”, navodi britanski list.

Kako se napominje, mnogi Grci sumnjali su da nova nacija koja sebe naziva Makedonijom ima teritorijalne ambicije oko dijelova istoimenog sjevernog grčkog regiona.

Podstaknute čestim javnim protestima, grčki političari već dugo vremena blokiraju skopske ambicije da se pridruže NATO i EU zbog odbijanja Makedonaca da promijene ustavno ime, ostavljajući dva miliona građana sa malim izgledima za ekonomski prosperitet i bez garancije za svoju bezbjednost.

"Makedonski nacionalistički lider tokom decenije vladanja od 2006. godine do 2016, Nikola Gruevski, pokušao je da izvrši pritisak na Atinu proizvodnjom lažnog drevnog makedonskog nasljeđa za svoju naciju, preimenovanjem aerodroma i stanica, i podizanjem spomenika Aleksandra Velikog i Filipa II Makedonskog”, ističe Fajnenšl tajms.

Kako list navodi, ovo grubo eksperimentisanje u izgradnji nacije dodatno je razbjesnilo Grke, dok je pomagalo da se makedonskoj javnosti skrene pažnje sa korupcije i lošeg vladanja.

“Novoizabranom premijeru Zoranu Zaevu i njegovom grčkom kolegi Alekisu Cipirasu pripadaju zasluge za postignuti kompromis. Grčki premijer preuzeo je ovu odgovornost uprkos široko rasprostranjenoj grčkoj opoziciji”, ističe britanski list.

U junu prošle godine, dva premijera, potpisali su sporazum na obalama Prespanskog jezera, preimenujući zemlju u Republiku Sjevernu Makedoniju, priznajući njen jezik i kulturu, i objašnjavajući da ne postoji povezanost između “savremenih Makedonaca” sa drevnim makedonskim nasljeđem, pritom uklanjajući sve iredentističke reference u školskim knjigama o istoriji.

"Rusija, koja pokušava da obnovi svoj uticaj na Balkanu, pokušala je da podstakne protivljenje sporazumu u obje zemlje...", piše britanski list.

Fajnenšl tajms ističe da tokom posjete Beogradu prošle nedjelje, predsjednik Vladimir Putin je otkrio da je Srbija blizu dogovora o paktu sa Evroazijskom ekonomskom unijom, klubom pod vođstvom Moskve, koji bi bio nespojiv sa članstvom u EU.

“SAD i EU su u međuvremenu povećale svoje napore da učvrste vezivanje regiona sa zapadom. EU je otvorila perspektivu članstva za šest balkanskih država do 2025. godine. Američki i evropski zvaničnici posjetili su prošle jeseni Skoplje kako bi podržali Prespanski sporazum prije održavanja savjetodavnog referenduma”, piše list.

Fajnenšl tajms ukazuje da je "na referendumu data ogromna podrška sporazumu, iako je odziv glasača bio mali".

"Zaev je nastavio naprijed i sporazum je na početku ove godine usvojen i ratifikovan u makedonskom parlamentu. Sada je na redu Grčka", podsjeća britanski list.

Kako objašnjava Fajnenšl Tajms “izgleda da je grčki premijer Cipras skupio broj poslanika koji su mu potrebni za ratifikaciju. Uprkos glasnim osudama od strane nacionalista i opozicije desničarskog centra, sporazum izgleda da će proći nakon što je stranka Potami izjavila da će njeni poslanici imati slobodan izbor tokom glasanja.

"Cipras je došao na vlast u Grčkoj kao populista, obećavajući biračima da će uništiti bolne mjere štednje EU i MMF koje je potom nastavio da sprovodi. Njegova principijelna podrška sporazumu o Makedoniji mogla bi ga skupo koštati na izborima koji će biti održani kasnije ove godine. Čini se da ni on, ni Zaev nisu uspostavili široku većinu u javnoj ili političkoj eliti za ovaj posao. Ali ovo je pravi izbor za Grčku, Balkan i Evropu”, zaključuje se u tekstu Fajnenšl tajmsa.

Komentari: 0

Novi komentar