Sudski savjet sastaće se sa predstavnicima sudova zbog podatakka o službenim odbranama

Do greške došlo jer u sudskim rješenjima nema stavke o tome koja je svrha uplate

Odgovorno tvrdim, a to je uostalom i lako provjeriti kroz vaš sistem, da u navedenom periodu ukupno nijesam imao ni približno naplaćenih sredstava za odbrane po službenoj dužnosti – napisao je advokat Dušan Lukšić u dopisu Sudskom savjetu
Objavljeno: 22. 01. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sudski savjet javnosti je dao pogrešne podatke o milionskim isplatama advokatima po osnovu službenih odbrana, jer, kako kažu Pobjedini nezvanični sagovornici iz ovog tijela, u rješenjima koja dobijaju od sudova, uglavnom se ne navodi „svrha odobrenih sredstava“.

- Samo rijetko kad piše da se radi o novcu koji je odobren za troškove okrivljenog u slučaju oslobađajuće presude – rekao je nezvanični sagovornik Pobjede i dodao da su oni zbog toga te isplate tretirali kao novac za isplatu advokatima koji su postupali u predmetima po službenoj dužnosti.

SASTANAK

Nakon što je u oktobru prošle godine potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u crnogorskom parlamentu, odgovarajući na poslanička pitanja, saopštio iznose novca koji su uplaćeni advokatima za odbrane po službenoj dužnosti i istakao da su iz Sudskog savjeta odbili da navedu imena advokata, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka, Pobjeda je od Agencije za zaštitu ličnih podataka zatražila mišljenje.

Krajem prošle godine Agencija je donijela mišljenje u kojem je precizirala da javnost treba da zna ko su advokati i koliko novca su dobili za odbrane po službenoj dužnosti. Postupajući po nalogu Agencije, u petak je Sudski savjet Pobjedi, ali i ostalim medijima, dostavio spiskove sa imenima advokata i iznosima novca koji im je isplaćen iz budžeta.

Ispostavilo se da, u većini slučajeva, a posebno za isplate koje su iznosile i po nekoliko stotina hiljada eura u petogodišnjem periodu, nije riječ o novcu koji su advokati dobili za službene odbrane, već o troškovima koje je država morala da nadoknadi okrivljenima koji su u sudskim postupcima pravosnažno oslobođeni krivice.

To je izazvalo burnu reakciju advokata, ali i Advokatske komore. Nezvaničan sagovornik Pobjede iz Sudskog savjeta kazao je juče da će zbog toga narednih dana ovo tijelo organizovati sastanke sa predstavnicima sudova kako bi se utvrdili pravi iznosi isplaćeni za službene odbrane i dogovorili da sudovi ubuduće u rješenjima preciziraju za što se advokatima tačno isplaćuje honorar iz budžeta.

RJEŠENJA

Sudski savjet saopštio je Pobjedi da je za pet godina od 2014. do kraja 2018. iz budžeta za odbrane po službenoj dužnosti isplaćeno 9.607.234,21 eura. Prošle država je advokatima isplatila 1.350.399,02 eura, 2 0 1 7. taj iznos bio je - 2.022.834,92, a novcem poreskih obveznika 2016. godine rad advokata plaćen je sa 2.319.635,77 eura.

Prije četiri godine (2015.godine) advokatima je država isplatila - 1.788.418,56 eura, a 2014. im je uplaćeno 2.126.245,94 eura. Nekoliko advokata posebno se izdvajalo na tim spiskovima sa iznosima i po više stotina hiljada eura u nekoj od tih godina.

Kategorični su da je Sudski savjet obmanuo javnost i da to nije novac koji su dobili za službene odbrane. Jedan od njih, advokat Dušan Lukšić, koji je prema podacima Savjeta od 2014. do kraja 2018. za odbrane po službenoj dužnosti zaradio 257.446,56 eura, juče je Pobjedi kazao da je uputio dopis ovom tijelu i ponovio da je u posljednjih pet godina samo jednom bio angažovan po službenoj dužnosti – 2015. - Sve ostalo su iznosi koji su po osnovu oslobađajućih ili odbijajućih presuda dosuđivani strankama – naglasio je Lukšić. On je u dopisu pitao Sudski savjet zbog čega su medijima dostavljeni netačni podaci.

- Prinuđen sam da od Vas zatražim pojašnjenja kako je moguće da ovako gruba neistina izađe u javnost, i to pod pečatom Sudskog savjeta. Naime, odgovorno tvrdim, a to je uostalom i lako provjeriti kroz vaš sistem, da u navedenom periodu, pa čak i u periodu od početka bavljenja advokaturom (5. decembar 1998. godine) ukupno nijesam imao ni približno naplaćenih sredstava po ovom osnovu – istakao je Lukšić.

U iznose su, prema njegovim riječima, sabirane isplate advokatima po više osnova i zato od Sudskog savjeta traži da tabelarno, po godinama, objavi njegove prihode po osnovu službenih odbrana. - Vašim ponašanjem imao sam čitav niz neprijatnosti, počev od „provlačenja“ i komentarisanja po medijima, tako i komentara kolega da sam na neki način privilegovan, što ni u kom slučaju nije tačno, a Vi to provjerom kroz informacioni sistem možete i tačno utvrditi – poručio je Lukšić.

Razloge ovako tendenciozno iznesenih podataka će, kako je rekao, iz Sudskog savjeta „sigurno pronaći i adekvatno se prema njima odnijeti“, i još jednom insistira da medijima daju prave podatke. - Ukoliko isto u najkraćem roku ne uradite, biću primoran da se obratim medijima sa podacima koje Vi ne dostavite, a s obzirom na broj službenih odbrana u tom periodu (jedna ili dvije), to mi neće biti teško uraditi – zaključio je Lukšić.

Komentari: 0

Novi komentar