Čange 4 - svijetla strana istraživanja druge strane Mjeseca

Složena misija istraživanja druge strane našeg prirodnog satelita podrazumijevala je poduhvat kakav dosad niko nije izveo; postavljanje radio relejnog satelita kod Mjeseca, lender sa cijelom paletom instrumenata te pokretno istraživačko vozilo - rover. 
Objavljeno: 22. 01. 2019 - 15:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kinezi su nas već poodavno naviknuli da su njihova istraživanja svemira, letjelicama sa i bez ljudske posade, pomno isplanirana, brižljivo izvedena i tehnički, skoro, savršena.

Najprije je (20.5.2018. godine) lansiran satelit Queqiao, temeljen na Change 2 tehnološkom dizajnu, u takozvanu halo orbitu na L2 točku sustava Mjesec - Zemlja. 

S njime su poletjeli i Longjiang 1 i 2 mikrosateliti namijenjeni istraživanju neba u području 1-30 MHz, a to je područje zbog fizikalnih zakonitosti praktično nemoguće istraživati iz Zemljine orbite. Longjiang 1 nije dospio na planiranu orbitu za razliku od Longjiang 2 koji vrijedno skuplja podatke od kojih se očekuje da naprave svojevrsnu revoluciju u području radioastronomije.

Krešendo Odiseje k drugoj strani Mjeseca u krater Von Karman, započeo je 7.12.2018. godine lansiranjem landera i rovera. Change 4 stigao je do Mjeseca pet dana kasnije, a besprijekorno slijetanje na njegovo tlo dogodilo se 3.1.2019. godine. Još istog dana rover je sišao s landera i kotačima zagrebao regolit.

 Kineska svemirska agencija prenosila je događanja gotovo u realnom vremenu, cijeli svijet dobio je prve fotografije i filmove uspješno obavljenog prvog dijela povijesnog slijetanja na drugu stranu Mjeseca. Za visokokvalitetne fotografije i panorame ipak smo morali malo pričekati. CNSA je u petak 11.1.2019. godine, po našem vremenu, u medije pustila ponešto novih fotografija i prekrasnu panoramsku fotografiju na kojoj se vidi lander Change 4, tragovi kotača u regolitu, rovera Yutu 2 i njegova sadašnja pozicija. Rover je privremeno statičan kako se ne bi pregrijao i doživio sudbinu prethodnika obzirom su temperature sada tamo dobrano prešle 100°C.

Osobni je dojam da ovo "privremeno zaustavljanje" roverovih aktivnosti malo "miriše" na određene tehničke probleme mada mi je to zaista iznenađujuće, s obzirom da su imali iskustvo s Yutu 1 i vremena da riješe probleme koje je on iskusio. U narednim danima, nedjeljama, mjesecima koliko ovi strojevi budu tamo izdržali zasigurno ćemo imati još pregršt novih podataka, saznanja i vizualnih materijala kojima ćemo se diviti. Kasnije tijekom godine još nekoliko pretendenata cilja na Mjesec.

Komentari: 0

Novi komentar