Sastanak direktora ZzZ sa predsjednikom Romskog Savjeta

Mustafić: Poboljšati uslove za veće zapošljavanje Roma

Romima koji traže posao, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, neophodna je pomoć u sticanju vještina, znanja i ponašanja primjerenog aktuelnim i očekivanim zahtjevima na crnogorskom tržištu rada. To je zaključeno na sastanku direktora Zavoda za zapošljavanje Sulja Mustafića i predsjednika Romskog Savjeta Isena Gašija, danas u Podgorici.
Objavljeno: 22. 01. 2019 - 16:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktor Mustafić, tom prilikom, je kazao da su Romi prepoznati kao jedna od kategorija teže zapošljivih lica a tome, kako je rekao, svjedoči i ne mali broj na evidenciji nezaposlenih.

-Zavod za zapošljavanje, kao institucija čija je osnovna djelatnost posredovanje u zapošljavanju sa ciljem bržeg i spremnijeg uključivanja na tržište rada, sprovodi aktivnu politiku zapošljavanja usklađenu sa politikom Ministarstva rada i socijalnog staranja. U tom smislu cijenim da bi poboljšanju uslova za veće zapošljavanje Roma mogli doprinijeti kroz organizovanje projekata koji uvažavaju njihovo realno stanje, odgovarajućim kvalifikacijama na kraći vrmenski period, programima i javnim radovima koji uključuju sve vidove obrazovanja ali radom na smanjenju predrasuda – istakao je direktor Mustafić.

Predsjedik Romskog Savjeta Isen Gaši, zahvalivši na toploj dobrodošlici i srdačnom prijemu, je istakao da bi realizacija posebnih programa pripreme, koji bi bili prilagođeni njihovim specifičnostima i izvođeni od strane specijalizovanih izvođača, njima bili posebno prihvatljivi.

-Moramo da izgradimo povjerenje i osjećaj sigurnosti. Moramo da ih, na primjerima iz prakse, motivišemo i ohrabrimo da završe obrazovanje i traže posao – naveo je Gaši.

Sa sastanka, kome su prisustvovale i pomoćnica diektora za sektor zapošljavanja Sanja Rabrenović i savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Gracijela Rakonjac, je poručeno i da je neophodna veća motivacija poslodavaca za rad sa tom kategorijom stanovništva, imajući u vidu poreske olakšice za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija.

Komentari: 0

Novi komentar