Epilog duvanske afere

Kako je izgorjela optužnica

Vijeće Krivičnog odjeljenja Suda u Bariju oslobodilo je na jučerašnjoj sjednici crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić-Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića svih optužbi za šverc duvana i mafijaško udruživanje, cijeneći da krivično djelo iskazano optužnicom ne postoji. 
Objavljeno: 23. 01. 2019 - 09:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na istoj sjednici, Sud u Bariju odlučio je da neće biti nastavljen postupak protiv Branislava Brana Mićunovića zbog nastupanja zastare. - Shodno članu 530 Krivičnog zakonika, oslobađaju se optužbe Vujošević Branko, Barović Veselin, Pešić Dušanka i Drašković Andrija, jer krivično djelo ne postoji – kaže se u izreci presude krivičnog sektora Tribunala u Bariju koju potpisuje predsjednica vijeća Flora Kistuli (Flora Cistulli).

Sud u Italiji je još 2010. godine oslobodio svih optužbi Miroslava Ivaniševića, nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Crne Gore, a dvije godine kasnije (2013) i srpskog državljanina Stanka Subotića. Jučerašnjom oslobađajućom presudom u Bariju, ranijim odustajanjem od istrage protiv nekadašnjeg premijera Mila Đukanovića (2009), oslobađajućom presudom za bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra finansija Miroslava Ivaniševića (2010), te oslobađanjem od svih optužbi srpskog biznismena Stanka Subotića (2013), okončana je duga, mučna i prljava ,,duvanska afera“, koja je tresla Crnu Goru i ugrozila politički imidž Crne Gore, ali i ličnu bezbjednost mnogih.

Prvobitno je osmišljena u inostranim obavještajno-političkim krugovima, kasnije su upleteni regionalni i domaći igrači, iz medija i politike, koji su počeli – po unaprijed određenim zadacima – da targetiraju crnogorske institucije, crnogorske zvaničnike i biznismene.

Onima koji su se našli na meti istrage italijanske policije i tužilaštva suđeno je i presuđeno već na početku, čak i prije podizanja optužnice, kroz pisanje hrvatskog "Nacionala“ i uz redovnu bratsku pomoć ovdašnjeg "Dana“, da bi se, kroz djelovanje najjačih opozicionih partija čitava priča prenijela na politički teren, direktno u Skupštinu Crne Gore i formirao se Anketni odbor za aferu ,,Nacional“.

Kroz istragu o švercu cigareta i navodnoj saradnji crnogorskih institucija sa italijanskom mafijom plasirala se ključna politička teza, pogubna za crnogorsku vlast, ali i za budućnost crnogorske države - da je Crna Gora na čelu sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem mafijaška država i da, dok je takva vlast na njenom čelu, ne može samostalno odlučivati o svojoj budućnosti.
Priča o upletenosti Crne Gore u nelegalni tranzit cigareta otvorena je i prije nego što je zvanična istraga počela. 

HRONOLOGIJA 

Jula 2000. godine parlament Republike Italije saslušavao je tužioca Đuzepea Šelzija o švercu cigareta koji organizuju dva klana italijanske mafije; avgusta 2000, nakon hapšenja italijanskog mafioze Đerarda Kuoma očekivalo se da bi, pokajničkim izjavama, mogao sam da targetira ljude u Crnoj Gori i crnogorske institucije; novembra 2000. deponovane su tužbe nekih država članica EU i tada se, u jednoj od tih tužbi, prvi put pominje uloga crnogorskog državnog vrha, ali i notiraju kompanije "Zetatrans“ i "MTT“ koje se bave reeksportom cigareta...

Stvarala se, kako se to stručno kaže, osnova sumnje da se pod maskom reeksporta ilegalno transportuju ogromne količine cigareta. Sud u Napulju je decembra 2000. otvorio istragu protiv tadašnjeg premijera Đukanovića, ali tada se pominjao samo šverc cigareta, ne i pripadnost ili pomaganje inostranih kriminalnih organizacija. Prije nego što će hrvatski "Nacional“ lansirati serijal "Duvanska mafija“ o švercu cigareta iz Crne Gore i Srbije ka Italiji, neke dobro obaviještene diplomate su, na razgovorima u Podgorici, najavljivale ,,politički zemljotres velikih razmjera“, koji će dovesti ne samo do optužnica, nego i pada crnogorske vladajuće elite.

Dvanaest godina kasnije, hrvatska novinarka Jasna Babić će u Pobjedi svjedočiti da je priču o švercu duvana u "Nacional“ donio Ratko Knežević, nekadašnji šef Trgovinske misije u Njujorku, inače bliski prijatelj i kum Mila Đukanovića. Zanimljivo, upravo je Babić napisala prvi tekst o ,,duvanskoj mafiji“ u hrvatskom neđeljniku.

U Italiji su istragu o Crnoj Gori započeli 2001. godine tužioci Đuzepe Šelzi i Eugenija Pontasulja, a istraga je okončana šest godina kasnije – 2007. U međuvremenu je, zahvaljujući medijskoj aferi kroz "Nacional“ i "Dan“, kao i kroz objavljene transkripte tajno snimanih razgovora koje je objavio dnevni list "Vijesti“ sve došlo do – Skupštine Crne Gore.

Tokom 2002. godine formirana je parlamentarna komisija Skupštine Crne Gore čiji je predsjednik bio Vuksan Simonović, visoki funkcioner SNPa. Da sve bude zanimljivije: zaključke i navodne parlamentarne komisije Vuksanović je nosio – ne crnogorskom pravosuđu – već direktno na ruke tužiocu Šelziju.

– Ono što ste Vi radili protiv Crne Gore nijedan Amerikanac, nijedan Francuz, nijedan Rus ili Italijan nije radio. Išli ste da špijunirate svoju državu i svoje rukovodstvo po Italiji i po podrumima u Hrvatskoj – kazao je Vuksanoviću u parlamentu tadašnji visoki funkcioner DPS-a Radivoje Nikčević. 

OPTUŽNICA 

Prema optužnom prijedlogu iz 2007. godine, Veselin Barović i Branko Vujošević su okrivljeni da su pokrivali šverc duvana preko firme Kako glasi presuda „Montenegro tabako tranzit“ (MTT), dok je Dušanka Pešić Jeknić, prema tim navodima, omogućila povezivanje italijanskih kriminalaca i Vlade Crne Gore, odnosno predsjednika Mila Đukanovića. Branislav Mićunović i Andrija Drašković su se teretili da su pružili utočište italijanskim kriminalcima, članovima "Ujedinjene svete krune“ i "Kamore“, a da su zauzvrat dobili monopol na ilegalnu trgovinu preko Jadrana.

Istragom je bio obuhvaćen i tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović, kao i ministar finansija Miroslav Ivanišević. Slučaj šverca cigareta i priče o mafijaškoj vezi između Crne Gore i Italije punili su stranice crne hronike, ali i politike jer su pod istragom bili crnogorski premijer, potpredsjednik Vlade i diplomatska predstavnica u Milanu…

Nakon povlačenja sa premijerske funkcije, Milo Đukanović je marta 2008. godine svojevoljno otišao u Bari i više sati razgovarao sa tužiocem o slučaju šverca cigareta. Pravni zastupnik crnogorskog premijera Enriko Tućilo je tada novinarima lakonski rekao: "Sada je sve raščišćeno“.

Mediji u Crnoj Gori, prvenstveno dnevni listovi "Dan“ i ,,Vijesti“ izašli su sa tezom da Đukanović nije "sklonjen iz istrage“ i da se prikupljaju dodatni dokazi koji će učvrstiti temelje buduće optužnice. Pola godine kasnije, početkom 2009, Đuzepe Šelzi odustao je od istrage protiv Đukanovića, navodno zbog Đukanovićevog pozivanja na imunitet.  

Ipak, nije jenjavala medijskopolitička kampanja, zavisno od zakazanih ročišta na suđenju u Bariju. Pominjali su se novi dokazi i analiza prethodno prikupljenog materijala: list "Dan“ je najavljivao "insajdersku priču“ koja će povezati Đukanovića i Kuoma (šef odjeljka "Kamore“); neđeljnik ,,Monitor“ je ,,ekskluzivno“ saznavao da su istražitelji ,,italijanske DIA u stanu Duške Jeknić našli ‘zlatni rudnik’ – imenik, tajne kodove, tajne račune…“

Samo se čekala presuda u Bariju. I ona je stigla maja 2011. godine. Ali ne ona koju su neki mediji i opozicioni političari priželjkivali: Miroslav Ivanišević, bivši potpredsjednik crnogorske Vlade, oslobođen je svih optužbi. Oslobađajućom presudom za Ivaniševića i odustajanjem od istrage protiv Đukanovića bili su već tada pokopani svi pokušaji da se država Crna Gora pokaže kao pokrovitelj organizovanog kriminala. Ivanišević je tada, u razgovoru za Pobjedu, konstatovao da je presuda u Bariju pokazala što je cilj onima koji su skupljali navodne dokaze i nosili ih u Bari.

– Da zaustave Crnu Goru na putu ka nezavisnosti i da degradiraju pojedine visoke državne funkcionere – kazao je Ivanišević. Godinu i po kasnije, februara 2013, svih optužbi oslobođen je i srpski biznismen Stanko Subotić, inače legalni zastupnik kompanije "Filip Moris“ za dio Jugozapadne Evrope. Da se stvari ne odvijaju po "očekivanom scenariju“, bilo je vidljivo kada se, nakon promjene vlasničke strukture, hrvatski "Nacional“ jula 2013. godine pokajnički ogradio od "duvanske afere“ koja je kroz taj neđeljnik lansirana trinaest godina ranije. 

KRAJ ILI NOVI POČETAK?

Ipak, proces u Bariju se otegao još punih pet godina, uz sporadične "senzacionalne medijske najave“ o presudama "koje će potresti Crnu Goru“. Sada, nakon posljednje "potpune oslobađajuće presude“ za crnogorske državljane sve je bjelodano i ekspertima i laicima, onima koji hoće da čuju i priznaju jedino mjerodavnu sudsku istinu: nakon punih 18 godina od izbijanja ,,duvanske afere“, sedam godina istrage i kasnije jedanaest godina sudskog procesa – svi koji su bili na meti tužilaštva su slobodni građani.

Samo, da li su, nakon dvodecenijske medijske, političke harange i najodvratnijeg čeprkanja po intimnim detaljima njihovih života danas zaista slobodni, bez ožiljaka na duši? To samo oni znaju i njihove porodice. Kao što bi valjalo postaviti još jedno pitanje: da li će kreatori afere, politička i medijska udružena grupa lihvara i lešinara, ikada odgovarati. Ili će se sve završiti onom starom – vidimo se u sljedećoj aferi.

 

Komentari: 10

Podgoričanin

23. 01. 2019 - 10:21

Otkuda sad ovo prezime Vuksanović,s kažete Vuksan Simonović?Pa svi znaju u Crnoj Gori da je papire u Italiju nosio Vuksan Simonović,a ne Vuksanović?!
Jovan

23. 01. 2019 - 12:47

Sjajna analiza, sa osvrtom na političku pozadinu. Ali i priča o ljudima i medijima...
Milena

23. 01. 2019 - 12:49

Nisam pratila sve ovo...Nevjerovatno...
Tara

23. 01. 2019 - 13:41

Koliko je vremena izgubljeno..ugled drzave..politicara..a sve je pocelo iz Hrvatske "Nacional"i naseg crnogorca ..muckarosa Ratka Knezevica.. Drzava CG i svi ovi sto su prezivjeli teror od opozicije SNP i medija trebaju da traze ostetu..
TEMSI

23. 01. 2019 - 14:27

Sva ova podmetanja su bila po nalogu iz Srbije, da CG ne bi ostvarila svoju nezavisnost. Sada su se okomili na Kosovo i imputiraju im da su mafijaška i švercerska "država" i da kao takva ne treba da postoji.
pljuga

23. 01. 2019 - 17:02

Pravo zboris Temsi,lazu ka psi da je odavde iko kutije cigara prebacio u Italiju i da je iko od nasih gradjana centa uzeo na taj nacin.Ajde sad svari kafu i zapali jedan Trokadero,on je na ulici 1,30e.
koroman

23. 01. 2019 - 15:09

Sjeća li se još neko kako je Vuksan sa papirima sretan letio u Bari da pomogne suđenje našim građanima??? To je istorijski primjer koji se ne smije zaboraviti.
Ivo

23. 01. 2019 - 20:06

A dje, nije nikad bilo sverca, to su samo zlobnici istripovali
Podgoričanin

23. 01. 2019 - 21:17

Bilo bi normalno,ako postoji zakonski osnov,da se pokrene postupak protivu lica koja su vršila lažno prijavljivanje(optuživanje),a pri tome nanijelu ogromnu štetu državi.Zamalo da napišem svojoj državi,ali mi pade na pamet da je njihova država od Brodereva prema sjeveru.
hahahaha

25. 01. 2019 - 14:27

inace si u Baru tih dana moga da stretnes odredjeni broj turista, mahom iz juzne Italije, fin neki svijet, intelektualci, profesori, inzenjeri, istoricari umjetnosti itd....
Novi komentar