Berkuljan uputio novi zahtjev tužilaštvu

Uprava Muzeja da dostavi dokumenta

Muzejski tehničar i podnosilac krivične prijave Aleksandar Berkuljan zatražio je u ponedjeljak od Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju da Narodnom muzeju uputi zahtjev za dostavljanje arhivske dokumentacije koja svjedoči o brojnim manjkovima predmeta i drugim pravno-tehničkim anomalijama.
Objavljeno: 23. 01. 2019 - 07:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Smatram da radi zaštite podataka u vezi sa otuđenjem muzejskih predmeta, kao i pravne i fizičke sigurnosti originalnih arhivskih izvora u svojstvu dokaza, na koje sam se pozivao tokom podnošenja krivičnih prijava i aneksa prijava, Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, odnosno tužilac koji vodi slučaj, treba da Narodnom muzeju Crne Core odmah uputi zahtjev da se na osnovu spiska, koji je sastavni dio ovdje priloženog dokumenta br. 0l/74 od 17.01.2019. godine, zatraži da ova ustanova dostavi službene kopije istih – naveo je Berkuljan u zahtjevu Tužilaštvu.

OTKLONITI DILEME

Berkuljan je objasnio da je dokument br. 0l/74 njegov zahtjev upravi muzeja da formira komisiju koja će obaviti popis i snimanje pomenutog materijala kojeg je lično pronašao, s obzirom na činjenicu da Berkuljan više neće biti član komisije za reviziju arhivsko-bibliotečkog odjeljenja.

- Pošto je na nivou ustanove, od tzv. „Radne grupe“ već tražena „potvrda autentičnosti“ kopija dokumenata koje sam priložio kao dokaz za nestanak Njegoševog sata, pečata državne kancelarije rađenog u zlatu i četiri pečata guvernadura Radonjića, smatram da bi zbog otklanjanja bilo kakvih dilema te vrste, a i zbog mogućnosti da taj dokazni materijal nestane, Tužilaštvo bilo u obavezi da postupi po ovom legalnom i legitimnom zahtjevu. Tim prije što su i revizija ove građe, pa i pronalaženje ove ključne, ali dugo godina zaturene dokumentacije, obavljeni isključivo na moj zahtjev, a ne očekivanim postupanjem uprave Muzeja ili Državne komisije. Dokaz je službeni akt u prilogu br. 0l.3862 od 19. 10. 2018. sa izmjenom Rješenja br 01-2634 od 26. 7. 2018. – istakao je Berkuljan.

SAVJETUJU

Nakon ostavke predsjednika Državne komisije Aleksandra Čilikova i ostavke člana komisije Predraga Malbaše, podsjetimo, Narodni muzej je krajem decembra formirao Radnu grupu čiji je zadatak davanje savjetodavne i stručne pomoći u obavljanju poslova muzejske djelatnosti, naročito u prikupljanju podataka za stručnu obradu muzejskog materijala i muzejske dokumentacije. Grupa će analizirati stručne i sve relevantne istorijske izvore o porijeklu, kretanju i evidentiranju muzejskog materijala i muzejske dokumentacije za koje je izražena sumnja ili priloženi dokazi da nedostaju.

- Ovo se posebno odnosi na blagovremeno i relevantno obavještavanje javnosti o poslovima na evidentiranju muzejskih predmeta i dokumentacije, i utvrđenim činjenicama – saopšteno je nakon formiranja Radne grupe. Ubrzo nakon podnošenja ostavke na mjesto člana u Državnoj komisiji, arheolog Predrag Malbaša je konkurisao za mjesto pomoćnika direktora Narodnog muzeja, a potom je imenovan za predsjednika Radne grupe. Pored njega, članovi su etnološkinja i konzervatorka Nadežda Jabučanin, konzervatorka Magdalena Radunović, pravnica Tanja Bogdanović i dokumentarista Natalija Jovanović.

Komentari: 5

Muzejski tehničar

23. 01. 2019 - 07:31

Kako to bitno zvuči.
Zvanje

23. 01. 2019 - 08:35

Itekako zvuči pored te gomile neradnika i neznalica sa akademskim titulama, koji su uništili crnogorsku kulturnu baštinu
Jadnici

23. 01. 2019 - 09:04

Odijelo ne cini covjeka, pa ni titula strucnjaka. Covjek se barem ne blwfira. On je vise uradio za crnogorsku kulturu nego svi prevrtlhivi "akademici" i "kustosi" pored kojih mozes odnijeti citav muzej a da niko ne primijeti.
Nosilo se

23. 01. 2019 - 09:25

čoče i dok je on bio tu, i to decenijama. Smanji malo doživljaj.
Jadnici

23. 01. 2019 - 09:55

On barem progovori, a ostali i dalje ćute .....
Novi komentar