Suđenje za pokušaj terorizma

Jovanović kažnjen sa 1.000 eura

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora, 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici. Na današnjem ročištu vještak za telekomunikacije, Predrag Boljević, odgovarao je na pitanja advokata Dušana Radosavljevića, optuženog Bratislava Dikića, ali i na pitanja na koja prvobitno nije mogao da odgovori, jer mu je bila potrebna dodatna analiza.
Objavljeno: 23. 01. 2019 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Boljević je, između ostalog, kazao da se svjedok saradnik Saša Sinđelić i svjedok Mirko Velimirović nisu čuli nakon razgovora obavljenog 15. oktobra 2016. godine.

Vještak je rekao da je optuženi funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, u periodu od 6. januara do 27. jula 2016, imao komunikaciju sa ruskim brojevima, a da prije i nakon tog perioda nije imao.

Drugi visoki funkcioner DF-a Andrija Mandić je, prema riječima Boljevića, s ruskim brojevima komunicirao u periodu od 26. februara  do 12. oktobra 2016.

Boljević je pojasnio kao je utvrdio da broj 447839133786 pripada optuženom ruskom državljaninzu Eduardu Šišmakovu.

U Sinđelićevoj izjavi pronašao sam da je broj koji je označen sa brojem 6 u imeniku, označen kao ‛Edi iz Rusijeʻ, a to je nadimak od Eduard, sinonim, jer drugog Edija u predmetu nisam pronašao, te sam zaključio da je EdiEduard Šišmakov”, istakao je on.

Na pitanje kako je broj telefona koji je sačuvan kao „taksi za hotel 2” povezao sa Šišmakovim, vještak je rekao da je to utvrdio analizom Sinđelićeve izjave date Specijalnom državnom tužilaštvu u martu 2017, kao i analizom Viber komuniacija u njegovom mobilnom telefonu.

Advokat Radosavljević ocijenio je da je Boljević ‛izvrnuoʻ odgovore na pitanja odbrane.

Pitao sam ga jedno, a dobio drugo. Najbolje bi bilo da ove odgovore dobijemo pismeno, i da nakon pročitane analize postavimo dodatna pitanja“, naveo je on. Sud se složio s njegovim predlogom.

Advokat Miroje Jovanović kažnjen je sa 1.000 eura zbog narušavanja procesne discipline.

On je prvo dobio opomenu jer je negodovao na Boljevićeve tvrdnje, a novčana kazna je uslijedila nakon što je, bez dozvole suda, nastavio da govori.

Suđenje se natavlja sjutra u 8:30.

TOK SUĐENJA:

11:04 Današnji pretres je završen. Suđenje se nastavlja sjutra u 8:30 časova.

11:03 Sud je prihvatio predlog da se odbrani dostave Boljevićevi odgovori u pisanoj formi.

11:02 Ostali advokati podržali su Radosavljevićev predlog.

11:01 Advokat Radosavljević smatra da je Boljević izvrnuo odgovore na pitanja odbrane.

Pitao sam ga jedno, a dobio drugo. Najbolje bi bilo da ove odgovore dobijemo pismeno, i da nakon pročitane analize postavimo dodatna pitanja“, naveo je on.

2301dusanradosavljevic

10:57 Vještak kaže da je podatak da je Tamara Magdelinić djevojka Milana Kneževića pronašao u svjedočkom iskazu Magdalenić.

10:55 Boljević je istakao da je Milan Knežević u periodu od 6. januara do 27. jula 2016. imao komunikaciju sa ruskim brojevima, a da prije i nakon tog perioda nije imao.

Andrija Mandić je, kaže vještak, s ruskim brojevima komunicirao u periodu od 26. februara  do 12. oktobra 2016.

10:45 Vještak kaže da je za broj telefona +381612516234 analizirao i listinge iz Srbije i iz Crne Gore.

Prema podacima VIP operatora, prva komunikacija ovog telefona ostvarena je 14. oktobra 2016. u Beogradu. I to su sistemske poruke od mobilnog operatora“, rekao je Boljević.

10:41 Pretres je nastavljen.

10:16 Sutkinja Mugoša dala je pauzu.

10:00 Boljević ističe da je na osnovu podatka brojeva koji se završavaju na 234 i 552, a koji se vode na Tamaru Magdelinić, djevojku Milana Kneževića, došao do zaključka da je Knežević uspostavio komunikaciju sa tih brojeva.

Dodaje da je moguće da je neko drugo lice, koje je bilo Kneževićevom društvu, koristilo te brojeve, ali je, naglašava, to malo vjerovatno.

9:55 Advokat Miroje Jovanović kažnjen je sa 1.000 eura zbog narušavanja procesne discipline.

On je prvo dobio opomenu jer je negodovao na Boljevićeve tvrdnje, a novčana kazna je uslijedila nakon što je, bez dozvole suda, nastavio da govori.

9:49 Odgovarajući na pitanje koje bazne stanice obuhvataju prostorije SDT-a u Ulici slobode, Boljević kaže:

M:tel pokriva bazne stanice ʻHilton‛, ‛Vojni soliterʻ i baznu stanicu ʻČelebić‛. Telekom pokriva baznu stanica ‛Centarʻ, a Telenor stanice ʻCentar‛, ‛Promonteʻ i ʻNikić‛“.

2301predragboljevic

9:47 Boljević kaže da se iz ekstrakcije Dikićevog telefona vidi da je Sinđelić sebe na Fejsbuku identifikovao kao Aleksandra, a ne Sašu (kako mu je pravo ime).

To me je i navelo da ga u nalazu označim kao Aleksandra”, pojasnio je vještak.

9:45 Odgovarajući na pitanje kako je broj telefona koji je sačuvan kao „taksi za hotel 2” povezao sa Šišmakovim, vještak navodi da je to utvrdio analizom Sinđelićeve izjave date SDT-u marta 2017, kao i analizom povraćenih Viber komuniacija u njegovom mobilnom aparatu.

9:40 Na pitanje odbrane kako zna da broj 447839133786 pripada Eduardu Šišmakovu, Boljević odgovara:

U Sinđelićevoj izjavi pronašao sam da je broj koji je označen sa brojem 6 u imeniku, označen kao ‛Edi iz Rusijeʻ, a to je nadimak od Eduard, sinonim, jer drugog Edija u predmetu nisam pronašao, te sam zaključio da je Edi  Eduard Šišmakov”.

9:38 Boljević odgovara na pitanja na koja prvobitno nije mogao da odgovori, jer mu je bila potrebna dodatna analiza.

9:30 Vještak nije mogao da odgovori na pitanje da li ima brojeva sa ruskim prefiksom sa kojima su ostvarivani zajednički kontakti.

9:25 Na pitanje da li može reći kome pripada broj s kojim su Slavko i Ananije Nikić imali zajednički kontakt, Boljević odgovara:

Prema podacima iz spisa, to nije moguće utvrdtiti. To je broj koji pripada nekom od operatora iz BiH“.

9:20 Vještak kaže da se Sinđelić i Velimirović nisu čuli nakon razgovora (u trajanju od osam minuta), obavljenog 15. oktobra 2016. u 21:43 časova.

9:17  Na pitanje suda da li je vršio analizu komunikacija za cijelu 2016. ili samo za period od 12. januara do 16. oktobra te godine, Boljević odgovara da je izvršio analizu koju je imao i za period koji je prikazao.

9:15 Boljević navodi da mobilni telefon sa Android operativnim sistemom ne može ažurirati programe bez interneta.

2301boljevicdikic

9:13 Vještak dodaje da je listing dolaznog broja jedini dokaz da je neka SMS poruka primljena.

9:11 Boljević ističe da dva mobilna telefona ne mogu ostvariti komunikaciju bez korišćenja interneta ili mobilne mreže.

9:07 Vještak potvrdno odgovara na Dikićevo pitanje, da li je bazna stanica dokaz da je neko koristio usluge mobilne mreže.

9:05 Boljević kaže da Facebook obavještava korisnika mejlom ako neko s nepoznatog uređaja pristupi njegovom nalogu.

9:01 Vještak kaže Dikiću da nije siguran da se mogu pronaći poruke koje su obrisane na Facebook Messenger-u.

8:54 Boljević kaže da je ekstrakciju podataka iz Dikićevog mobilnog telefona „samsung“ izvršio vještak Marko Lakić.

8:53 Boljević je pročitao odgovore na devet pitanja advokata Jovovića.

8:40 Optuženi Bratislav Dikić zatražio je da vještak pročita odgovore na pitanja njegovog advokata Dušana Jovovića, što je sud prihvatio.

8:39 Radosavljević je pitao vještaka kako objašnjava činjenicu da je policija, u vezi optuženog Milana Kneževića, dala identičan izvještaj kao on 31. januara 2017.

Sud je uskratio odgovor na to pitanje, jer se policijski izvještaj ne nalazi u spisima predmeta.

Advokat nije imao više pitanja.

8:37 Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević odgovara na pitanja advokata Dušana Radosavljevića.

8:36 Sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Komentari: 6

uzima se rijec plati 500 €

23. 01. 2019 - 11:39

Gospoja Suzi je zaradila vise € no cijela CG industrija .
Zoi/DK

23. 01. 2019 - 12:06

Zbog nepoštovanja suda je kažnjen. Zaslužio je i više Svakim danom suđenja , vidi se opravdanost optužbe.
Freeman

23. 01. 2019 - 13:18

Puni budžet,ali poštovanje neće na ovaj način steći !.
Ma to bi trebalo

23. 01. 2019 - 16:23

završit kao u slučaju Sare Vidak, ali kako?
TEMSI

23. 01. 2019 - 14:42

Dali je ovaj vještak angažovan da pronađe samo optužujuće komunikacije i da nas ne maltretira sa svakakvim kontaktima, čak i sa onima za koje nemaju saznanja šta je razgovarano. Bio kontakt sa ovim sa onim, sa Rusijom a ne daje nikakve dokaze koje ih optužuju???!!!
gru

23. 01. 2019 - 20:59

Magdelinić je saradnica GRU i kobajagi djevojka Pipunu, što je pokriće da ovaj komunicira sa njom i preko nje sa GRU.
Novi komentar