Katnić saopštio

Duško Knežević osumnjičen za utaju poreza i pranje novca u slučaju Telekom

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, saopštio je danas da je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević osumnjičen za utaju poreza i pranje novca u slučaju Telekom. On je rekao i da je istraga protiv advokatske kancelarije Ane Đukanović u ovom slučaju obustavljena, jer nisu utvrđene koruptivne radnje prilikom plaćanja konsultanskih usluga u iznosu od 580.000 eura.
Objavljeno: 25. 01. 2019 - 14:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Dusko Knezevic osumnjicen za utaju poreza i pranje novca u slucaju Telekom
Foto: PR Centar

Knežević je, kako je pojasnio Katnić, osumnjičen da je putem konsultantskih usluga za Crnogorski Telekom i Mađar Telekom, koje nikad nisu realizovane, dobio 4.530.000 eura, koje je prebacio na račune svojih firmi.

Glavni sprecijalni tužilac je kazao da nema ni „udaljene sumnje“ da je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, imao bilo kakve veze s krivičnim djelima vezanim za slučaj Telekom.

2501telekomsema

Katnić je na konferenciji za medije saopštio da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u predmetu „E-commerce“ (Atlas) sprovodi istragu protiv 79 fizičkih i 95 pravnih lica. Kako je naveo, država je u tom slučaju oštećena za 50 do 60 miliona eura na ime neplaćenih poreza i doprinosa.

- Ne znam da li je potrebno da vam kažem da je to (novac) za 20 ili 30 vrtića, i da je to upravo broj nedostajućih vrtića u Crnoj Gori - kazao je Katnić i dodao da se taj novac ne može naplatit.

On je rekao da se sumnja da su te firme koje su bile registrovanim u raznim zemljama „oprale“ oko pola milijarde eura i dodao da je blokirano više od 60 miliona eura na računima Atlas banke.

Katnić je potvrdio da nisu osumnjičeni svi koji su trgovali preko tog servisa, navodeći da je pojedinima u međuvremenu novac odblokiran.

2501ecommercesema

Slučaj Milošević: „Član kriminalne organizacije ne može reketirati organizatora“

Tužilac je govorio i o slučaju "Carbon", u kojem je Knežević osumnjičen da je preko IBM banke utajio 1,9 miliona eura poreza. On je rekao da se u tom slučaju bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Velibor Milošević, zajedno sa još nekoliko Kneževićevih bliskih saranika koji su uhapšeni, sumnjiče da su putem kredita izvlačili novac iz banke, koji su kasnije pokrivani kolateralima i imovinom, a da to nisu prijavljivali nadležnim organima.

Katnić tvrdi da je u slučaju Atlas banke postojala ista šema.

Postoji sumnja da je D.K. sačinio kriminalni plan, da putem kredita koje će kod IBM banke i Atlas banke dobiti veći broj povezanih pravnih lica. Samo preko Atlas banke su odobreni krediti povezanim rezidentnim pravnim licima, čiji su osnivači ili ovlašćena lica članovi kriminalne organizacije, u iznosu od preko 40.000.000 eura, za koje kredite su kupljene značajne nepokretnosti na ekskluzivnim lokacijama u Crnoj Gori - istakao je Katnić.

Na pitanje da li je Milošević osumnjičen za reketiranje Kneževića, nakon što je objavljen audio-snimak razgovora njih dvojice, Katnić je odgovorio da „član kriminalne organizacije ne može reketirati organizatora kriminalne organizacije“.

Katnić je dodao da biti saslušani svi oni koji „imaju nešto da kažu“ u vezi dešavanja u CBCG

Glavni specijalni tužilac je istako da je ovo samo deseti dio onoga što je kriminalna organizacija na čelu s Kneževićem radila.

„Knežević ne može biti zaštićeni svjedok“

Katnić je kazao da je postupak za raspisivanje međunarodne potjernice za Kneževićem u toku i da su podaci dostavljeni centrali Interpola u Lionu.

On smatra da predsjednik Atlas grupe ima podršku crnogorskih medija, ali da je to što on saopštava „fake news“.

190122-tuzilastvo-10

- Ne znam koje državljanstvo (Knežević) ima. Znam da sjedi u jednoj loži u Londonu i da misli će ga ta loža zaštititi. Znajući moralne principe te lože, nijedan pripadnik kriminalne organizacije tamo ne može ostati - saopštio je Katnić i dodao da kriminalne grupe žele da ga diskredituju tako što će govoriti da je korumpiran:

- S platom od 2.400 eura, teško da mogu napraviti 10 vila. Odgovoran sam građanima ove države da gonim počinioce krivičnih djela. Pošto ih gonim, ne mogu podnijeti ostavku. Knežević je kazao da neću biti ovamo kad on dođe. Biću - poručio je Katnić.

On je naglasio da Knežević ne može biti zaštićeni svjedok jer je organizator kriminalne grupe.

sdt4

Afera „koverta“: Saslušani Stijepović i još 21 lice

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da su zbog kršenja izbornih prava, u svojstvu građana, saslušani visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović i jos 21 lice.

- U toku je prikupljanje finansijske dokumentacije. Predmet je u fazi izviđaja - kazala je ona.

Katnić je potom dodao da Mila Đukanovića neće saslušavati u ovom slučaju.

190122-tuzilastvo-4

„I dalje me vrebaju“

Govoreći o kriminalnim organizacijama, Katnić je rekao da one i dalje ugrožavaju njegovu bezbjednost.

- Stvara se klima da sam ja član kriminalne organizacije. Dok ovdje sjedimo, vrebaju me neki, a vidite da sam opušten. Ako bi me ubili, na mene se ne bi obrnuli više nego na lanjski snijeg. Žao bi mi bilo da i dogodine ne razgovaram sa vama - rekao je on.

sdt1

„Ja sam kao Marko Aurelije“

Na pitanje šta je sa slučajem pokušaja podmićivanja njegove supruge sa čokoladom u koju je bio stavljen novac, Katnić je odgovorio:

Sam kupujem čokolade, tuđe čokolade me ne zanimaju. Ja sam kao Marko Aurelije, ne mogu se s drugim porediti -

Dragan Radonjić, rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), saopštio je da je tokom 2018. SPO izdalo 222 naloga, od kojih su realizovana 162 dok je u radu 60 naloga.

SPO je SDT-u u toku 2018. godine procesuiralo osam krivičnih prijava i 19 izvještaja kao dopuna krivične prijave protiv 189 fizičkih i 160 pravnih lica zbog osnova sumnje da su počinili 200 krivičnih djela visoke korupcije i pranja novca, kojim je nastupila materijalna šteta po budžet Crne Gore od oko 47 miliona eura zbog izvršenih krivičnih djela visoke korupcije i 550 miliona eura zbog izvršenog krivičnog djela pranje novca - istakao je Radonjić.

190122-tuzilastvo-7

Radonjić je kazao i da su prošle godine po nalogu SDT-a uhapšene 93 osobe, a da je raspisana potraga za njih osam.

Komentari: 14

Freeman

25. 01. 2019 - 13:50

Ljudi je li ovo moguće,za aferu Telekom optužen Knežević ???!!!.
E, koliko i koza

25. 01. 2019 - 14:28

E, ti si "freeman" koliko je i koza Nobelovac.
Tesla

25. 01. 2019 - 14:31

Vala i ja se cudim, nas posteni Knezevic ,jel ovaj sto je pobjegao u London? Stvarno cudno....
Freeman

25. 01. 2019 - 14:22

Ovoliko neznanja i nekompetentnosti kod SDT je nevjerovatno i nedopustivo i nespojivo sa ovako visokom pozicijom u državi !.Porez na robu koja se kupuje preko interneta plaća naručilac robe kada ista uđe u Crnu Goru i kada Uprava Carina to evidentira,a ne nikako banka preko koje se vrši ino plaćanje.Roba se ne može preuzeti ukoliko primalac robe nije platio PDV i carinu.Ako ovo stoji u optužnici ona će sigurno pasti na sudu.
ko placa

25. 01. 2019 - 15:11

Poslala jednom mom komsij kcerka iz inozemstva paket Otisao a ga podigne i platio oko 100 € carine i nekih taksi . Kad ga otvorio u njega kravata i par gluposti vrijednih najvise 50 € .
Mileva

25. 01. 2019 - 16:28

Elektronsko bankarstvo nije kupovina robe preko interneta, nego vršenje bankarskih transakcija preko interneta, umjesto na šalteru u banci. Potpuno deseta tema.
Boban Bg

25. 01. 2019 - 16:50

Mnogo si ograničen. Neplaćeni porez i carina nijesu isto. Razlikuješ li ti pranje novca ( legalizaciju kroz transakcije) od plaćene carine?
koje .......ilo

25. 01. 2019 - 14:31

A zove sebe Isusom . No mozda i bude kad ga narod razapne .
panican strah rezima

25. 01. 2019 - 14:46

Kriminalci su mobilisali sve snage i sinhronizovano sire lazi i dezinformacije . Nesstrpljivo ocekujem novi zesci klip na instagramu .
Ono za čim ja najviše žalim

25. 01. 2019 - 15:35

je što nema procrnogorske opozicije tako da će Crnu Goru posrbice razbucat kao papirnu maramicu. Ovih 12 godina su protekle u krađi i samobogaćenju. Orevuar Montenegro.
ne boj se ti Crnoj Gori

25. 01. 2019 - 16:05

A sto ce je "posrbice" razbucat ? Cini se to tebi . CG zivi i postoji iskljucivo zahvaljujuci tim koje ti zoves posrbice i svi su do poslednjeg Crnogorci ali ne onakvi kakvi bi ti volio . I do sad ste bili , i vazda , ekstremisticka manjina koja je uz pomoc stranog faktora i u koaliciji sa manjinama uspijevala kupovinom glasova da namakne neku vecinu . Za dobro svih, pa i vas je bolje , da kriminlaci i pljackasi jednom sjasu .
nije mi jasno nikako

25. 01. 2019 - 16:14

Knežević je, kako je pojašnjeno, osumnjičen da je putem konsultantskih usluga za Crnogorski Telekom i Mađar Telekom, koje nikad nisu realizovane, dobio 4.530.000 eura, koje je prebacio na račune svojih firmi. --------------------------------------------------------------------------------- Valjda bi neko ko placa 4.5 miliona € za uslugu koja je placena a nije nikad realizovana tuzi Knezevica prije Miljivoja ? Sta ima on sa tim ?
Zoi/DK

26. 01. 2019 - 17:03

Imali ijedan lopovluk u drzavi a da za to pojedinci , citaj veljeserbalji, ne optuze Mila. Dokle vise, dje vi je obraz.
niko

27. 01. 2019 - 06:56

VRIJEME CE SVIMA VAMA SUDITI a onda ce se potomstvo stidjeti ili ponositi sa vama.......mnogi se danas u grob prevrcu zbog svojih bolesno pohlepnih,lazljivih i kriminalnih potomaka kojima ostavise ovu zemlju na cuvanje
Novi komentar