Pogled iz Beograda

Kako je “srpska Sparta” pokušala ubiti Crnu Goru

Kada im popuste verige gazde, kada ih politički dreser ohrabri, kada se „Miloši“,“Dušani“i Nora, uz zvuke polovnih migova, upakuju u nepobjedivu idolatriju, kada bez rata prođe četvrt vijeka, tada se pokažu aveti retrogradne ideologije politike Velikog Zla, koje ponovo ispisuju „nebeske crte“ krvavih granica na jugozapadnom Balkanu.
Objavljeno: 26. 01. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz te infektivne ideološke kaljuge, sa visoke političke pozicije Srbije, lansira se javna propagandna optužba, da crnogorska država nasilno vrši promjenu, navodno, srpskog identitetau Crne Gore i nameće crnogorski nacionalni identitet.

To je nastavak lažne priče-„strategija šeherezade“, čiji naratori laži iz Knez Mihailove u Beogradu žele da očuvaju posledice vjekovne obmane građana Crne Gore (posrbljavanje), kao konačnu istinu. Njihova „nova“ lažna priča je izraz neusklađenosti ideološke fikcije i stvarne situacije koja često dobija fundamentalističku opsesiju prema Crnoj Gori. Jer stara laž ne može da sačuva posledice stare prevare. Mertonov proces formiranja željenog obrazca ponašanja „samoispunjavajuće proročanstvo“ u novim uslovima ne funkcioniše.

POLITIČKA SIMULACIJA

Ugroženost Srba u Crnoj Gori postaje strateška politička simulacija. Šarlatanskim agitatorima i plaćenim „mudracima“ sa margina naučne i akademske sfere Beograda, nije stalo, da upotrijebim misao L.Vitgenštajna, da se muvi pokaže put iz flaše, nego, kako da što više muva prevare da uđu u flašu i da ih ubijede da im je tu najljepše.

vucicJer, samo muve mogu da prihvate „strategiju Šeherezade“.

Znajući za taj, „bratski jadac“, građani Crne Gore su se odlučili  da obnove državotvornost. Ne da bi stvorili podaničku državu na beogradskom povodcu kao privjesak velikosrpstvu, nego efikasnu i modernu državu, pomoću koje će se oslobodili od  tuđih naslaga na njihovom izvornom identitetskom biću. Da bi povratili crnogorsko materijalno, kulturno i duhovno nasljeđe, očišćeno od  selektivnih falsifikata i deformacija, koje su činjene za potrebe velikosrpskih ciljeva. A vrijeme otuđenja traje, od  crnogorske štamparije, do crnogorske kape, od crnogorske crkve, do ataka na kolektivnu samosvijest Crnogoraca.

Sve se prisvajalo osim Čovječnosti i Čestitosti jer te vrijednosti tamo ne uspijevaju.

Treba priznati da u procesu savremene emancipacije u Crnoj Gori postoji nasilje. Fizičko oslobađanje pretpostavlja nasilje-prema osvajaču, oslobađanje istine- nasilje nad nosiocima laži, vraćanje otetog- nasilje nad otimačima…U tom kontekstu neki oblik nasilja je, po pravilu, nužan.

BIRANJE NEPRIJATELJA I ČOJSTVO ADMIRALA BAROVIĆA

Beograd se navikao da Crnoj Gori određuje neprijatelje i bira prijatelje. Crnogorcima je bilo dozvoljeno, samo da se kao Crnogorci mobilišu za pogibije. Priznaju ih i među kriminalcima? Sve crnogorsko, što je afirmativno i kvalitetno, postaje srpsko?

Pucanj admirala Barovića, novembra 1991. godine, je samoubistvo zbog nedostatka izbora razumnih alternativa. Između zastiđa, da naređuje da se bombarduje nevin narod za tuđe interese, ili da se opredijeli za pucanj u sebe u odbrani crnogorskog Viteštva, Čovječnosti i Čestitosti. Vladimir se, kao pravi Crnogorac, opredijelio za ovo drugo. Branio je ličnu admiralsku čast i crnogorski junački etos.

Njegov pucanj je trebao da probudi dremljivu političku elitu tadašnje podaničke crnogorske države, da se istorijski otrijezni od političkog, kulturnog i duhovnog ugnjetavanja od strane velikodržavnog srpskog hegemonizma. Samoubistvo admirala Barovića je argumenat da je Crna Gora  imala čestite patriote koji su brinuli za državu i onda kada crnogorska država nije brinula za njih.

LAŽNE IDENTITETSKE NASLAGE

mandic-knezevic-medojevicDezifenkcija i očišćenje od lažnih identitetskih naslaga na kolektivnoj identitetskojs vijesti Crnogoraca je dug proces. Zastajkivanja i neodlučnost  kompromituju državu. Nespremnost da spozna; da je teže prevaspitati nego vaspitati, teže je vratiti oteto nego spriječiti otimanje, teže je razuvjeriti nego uvjeriti, učinilo bi aktuelnu crnogorsku državu nepouzdanom.

ONI koji dižu medijsku buku da su u Crnoj Gori ugroženi, samo su grupa političkih izvođača radova u ime „Nebeske Srbije“ koja osjeća „tragizam u istorijskom bistvovanju“ koja samodestrukciju širi kao agresiju prema građanima Crne Gore kao i prema lojalnim Srbima. To su velikosrpski ideološki fundamentalisti koji su „oholi prema drugima a ne poštuju ni sebe“(Ćosić).U trci za ličnim nagonima, oni nijesu uspostavili sklad između pravoslavlja i njihovog srbovanja. Ta politička grupacija oko DF je ogoljela je sopstveni nesojluk, plaćenim pokušajem izazivanja krvoprolića u Crnoj Gori.

Najveće uporište velikosrpskim fundamentalistima predstavljaju Ziloti SPC u Crnoj Gori.

SPC je postala Velikosrpska profiterska organizacija koja u svom djelovanju koristi, više od jednog vijeka, najtoksičniji mentalni zagađivač- Srpsku svetosavsku vjeru. Nepostojeća „srpska vjera“ je nametana i još uvijek se nameće, građanima Crne Gore kao duhovni izbor prave crkve božije. Kreatori te podvale, prvo su izdali Boga, a onda i živu crkvu božiju-vjernike.

Kada je ta podvala ovladala velikim djelom vjernika u Crnoj Gori, uselila se u sve zvanične formulare u kojima su građani Crne Gore upisivali vjersku pripadnost nepostojećoj „srpskoj vjeroispovijesti“. Ideolozi Velikosrpstva su to obilježje proglasili jedinim nacionalnim obilježjem i tako su nacionalnu pripadnost  Crnogoraca konvertirali u Srbe.

LAŽNA SRPSKA VJERA

Vjekovno nametana lažna priča o srpskoj vjeri, dovela je do duhovnog preumljena djela građana CG i oni su, za tu ideološku manipulaciju dobili kolektivni naziv „srpska Sparta“.

Ta lažna „srpska Sparta“ je 1918. godine „ubila“ istinsku Crnu Goru.

Kreatori te lažne kolektivne naracije za uslugu su dobili nezaslužena namještenja u Crnoj Gori i Beogradu. Njihovi ideološki klonovi ponovo su, maja 2006. stali u red Beogradskog pokreta  za sprečavanje oslobođenja Crne Gore, pripremajući novog „dželata“ ,u formi 7. bataljona, za ponovno „ubistvo“ Crne Gore.

Na žalost, od te duhovne opsene, još nijesu otriježnjeni, ni neke aktuelne zvanične institucije Crne Gore. Onomad saopštiše da u Podgorici nije dozvoljen doček „Srpske pravoslavne godine“. Nema ni ono „tzv.“. Da se, valjda, ne bi, podstakla sumnja, da je jošuvijek prisutno vjerovanje u Veliku Laž.

SLUČAJ AMFILOHIJE

mitropolitamfilohijeAmfilohijeva izjava, prema CPC, nije prva te vrste. On se još prije referenduma koristio sličnom terminologijom, šatro, da se ne pravi „pita od G…a“i sl. Još tada je pop Risto Radović skliznuo iz hristodulije u kolonoduliju. Već tada se koristio logikom „debelog crijeva“. Tada, kada je najviše otimao, prisvajao, falsifikovao katastarske knjige, kako bi imovinu crnogorskih predaka otuđio od njihovih potomaka i predao u ruke strane države.

Da ne bi ostao usamljen, Amfilohije ima svoga poklisara Džomića. On na Božić učestvuje u „Ćirilici“ na TV Hepi, gdje, kao vjernik „Nebeske Srbije“ stručno  predstavi  politički program SPC .  Ne pominjući ni Boga, ni božije proviđenje. Što je detaljnije izlagao svoje polit-prop. stavove, njegova svješenička odora je sve  više ličila na maskirnu uniform zilota vjerske sekte, a veliki crveni krst oko njegovog vrata, sve se više crvenio od sramote izglave  sveštenika  Džomića.

Politički narativ popa Džomića neodoljivo priziva na aktulenost stihova Đure Jakšića, napisane prije, skoro vijek i po, u pjesmi„Kaluđeri“. „Gled ’o sam vam metanije, kad varate Boga živa….Slušo sam vas, kad kunete svoje stado, svoje verne i kad tajni prizovete Licemerni licemerne…“

Jauk Amfilohija Radovića je dobar znak. Kada god se on u svom ambijentu osjeća ugroženim od odsvjetovne i duhovne pravde , od „Careve ili Božije ruke“, znači da počinje dadjeluje  imuni ,represivni i pravedni sistem crnogorske države. I da je Mitropolit Amfilohije u problemu.

Anticrnogorska  strategija u tzv.“ paralelnoj Srbiji“ a ima oslonac i aktuelnim aktima države Srbije. Himna Srbije nije himna državi Srbiji, nego himna „srpskom rodu i srpskim zemljama“. Zakon o Srbima u regionu RS, daje pravo državi Srbiji da se miješa u unutrašnje pitanja država regiona. Kada god  procijeni da treba da štiti stvarnu ili fiktivnu ugroženost Srba. Zavisno od prvog stava ovog teksta.

Aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, potvrđuju da je Crna Gora odabrala pravu viziju razvoja i da je u pravom i sigurnom društvu. Ali vizija se ne ostvaruje bez efikasne svakodnevne operative i dosledne primjene  pravnog i pravednog reda.  Crna Gora ne smije zanemariti činjenicu,da parafraziram Marksa, da nijedan građanin Crne Gore ne može biti slobodan, ako nije slobodan i kao pripadnik nacionalnog, vjerskog ili etničkog kolektiviteta kome pripada.

„Samo opšteljudskost može živjeti punim životom. Ali, opšteljudskost se ne postiže drugačije, negoli oslanjanjem svakog naroda na svoju nacionalnost“, pisao je Dostojevski.

Savremena Crna Gora ne smije ni jednog trenutka zanemariti činjenicu da je noseća armatura viševjekovnog državotvornog trajanja Crna Gora bila i ostala jezgrovno kolektivno crnogorsko identitetsko biće.To biće treba iznova oslobađati i afirmisati.            

Komentari: 38

Jošo

26. 01. 2019 - 01:05

"SPC je postala Velikosrpska profiterska organizacija" Tačno tako.
Nema Para od Srbovanja

11. 04. 2019 - 17:27

Kakvo "profiterstvo"? Mi Srbi nijesmo miljenici Amerike i zapada da budemo profiteri.
N.P od Srbovanja

21. 06. 2019 - 13:08

Ni Ruski kamoli Americki. http://www.standard.co.me/index.php/drustvo/item/51829-ruski-patrijarh-1992-odbio-molbu-amfilohija-da-izbrise-cpc-iz-registra-necemo-da-dolivamo-ulje-na-vatru
Pi !!!!

26. 01. 2019 - 05:55

Pročitah, ne do kraja, rano jutros i za malo ne povratih!!! Ovakve gadosti nema ni u onim njihovim tabloidima sa dna. Pitam se dali ovaj čovjek, inspiracije radi, dok ovo kucka, pogleduje sebe u ogledalu?
Sovereign

26. 01. 2019 - 10:28

Ово, ефикасна и модерна се показало као тачно. Сваки дан нас подсећају творци тога. Додуше на Инстаграму. Баш као кћерка Дивне Карлеуше)))))
Boban Bg

26. 01. 2019 - 12:57

Upravo sva ta galama liči na Karleušu. Duško Knežević je pokazao svojim licem isto ono što i Karleuša na naslivnim stranama. No, gledajući onu bljuvotinu na A1 mogu samo da kažem da je nivo sagovirnika i onih koji uživaju u toj prizemnoj predstavi - isti! Knežević je pokazao svoje "najjače argumente", ili mislite da bi izdržao da ih već ne objavi? Tako da su vam ambicije, po ko zna koji put, klovnovski ples u kalu!
Boban karleusa

26. 01. 2019 - 14:52

Boki ti to najbolje znas .... . Dok si mlad i jak Zivadinka te vole al posle koju godinu popustis
Sovereign

26. 01. 2019 - 14:54

Слобо, лијепо је то што се ти у Београду више сјекираш за "модерну и ефикасну" его они на Инстаграму. Зебу ли ноге на шетњи?
Boban poltron

26. 01. 2019 - 15:08

Za tebe je Karleuša persona. Pa se viđi.
Boban Bg

26. 01. 2019 - 16:41

Uvijek se radujem kad moj komentar izozove primitivne reakcije koje nijesu bavljenje sadržajem mog komentara nego prizemne uvrede. To samo znači da sam pogodio svojim komentarom jer se primitivizam uzbudio i u svojoj nemoć pribjegao onome što najbolje zna - da vrijedja i mrzi one koji su im nedostupni u svakom pogledu.
Sovereign

26. 01. 2019 - 16:53

Слобо, некад си умио и боле)))))
danilo s.

26. 01. 2019 - 23:53

Sovereign, Šteta što ti to nikada nijesi umio.
mikaile kucka stara

26. 01. 2019 - 12:49

Lajunja iz Bijograda .Jedan vakat ga nije bilo pomislih da nije u aleju pelikana na bezanijsku kosu preselio .
"kučko stara"

26. 01. 2019 - 15:09

Taman je bio pošao u Aleju,pa ga Gospod posavjetova da se iz inata vrati da te prosvijetli i kaže da je ovo 21.vijek postmoderna i da treba tražiti novog Čovjeka suprotnatvom liku i djelu...!
baš..pi..pi

26. 01. 2019 - 14:44

on se jutros vidio...i gleda se svako jutro...ali nažalost vidi tebe---- pa mu se z......
Ih!!!

26. 01. 2019 - 14:54

Ovakvih "meka" stomaka kao ti vazda je imala Crna Gora, vazda spremni da gace skinete Beogradu ako trazi. Tako ste i sopstvenoga kralja olajavali po crnoj gori zovuci ga lopovom, pricajuci da je poludio i pjevali "kralj Nikoa ukra vola pa ga cera put Kotora". Dakle, vazda na usluzi beogradu, podanicki, ljigavo. Pri tome, ovi iz DF to rade za pare a vi dzabe.
Ćalasan

26. 01. 2019 - 15:00

Mnogi se sjećaju mitomansko svetosavskog preumljavanja po CG. Te Sava učio kako da ljudi oru njivu sa obadvije strane,te udario štapom i potekla izvorska voda,te srpski Božić,srpska nova godina to je sadržaj tzv. Velike Laži "srpske vjere". A onaj isti autor koji je napisao da Savu nije rodila Ana,jer je bila stara,nego neka švabica,pa su ga Ani poturili kao njeno. Isti taj autor nedavno reče da je ISUS iz istočne Srbije a da se to nebi otkrilo Tito je đerdapom potopio... Eto to je Velika Laž koja traje i u CG.
Tesla

26. 01. 2019 - 08:05

Dobar tekst,svaka cast.
Baranin

26. 01. 2019 - 08:09

Ajmo jedan tekst samo jedan tekst o tome kako su DPS lopovi unistili Crnu Goru...
nole

26. 01. 2019 - 11:19

Zato je Crna Gora najrazvijenija zemlja zapadnog Balkana.Kad bi tebe i slične stavili na vlast bili bi kao Tunguzija.
tesko za razumjet

26. 01. 2019 - 08:40

Potpuno je normalno da se u jednoj drzavi forsira njen identitet. U Crnoj Gori crnogorski u Srbiji srpski itd.
Принц Павле

26. 01. 2019 - 08:46

Па госп. Терзићу, како је у Београду. Стижеш ли да потрошиш Српску војну пензију?
ABC

26. 01. 2019 - 10:48

Valjda, jugoslovensku, a ne "srpsku", nije mu je zaradio Vucic no on sam. Nije on jedini no nebrojeno ljudi radjalo se i radilo sirom Jugoslavije kojima cu korijeni u Crnoj Gori. Nije, valjda, da svi zi ljudi moraju postati Srbi, inace im nema zivota. Ima nas dosta s penzijom zaradjenom u Srbiji, pa sto sad? Treba li nas lincovati sto smo snagu ostavili tamo ali SACUVALI DUSU i ime crnogorsko? Urazumite se malo, veljesrbi, ima nas mnogo kojima je cast i istina vaznija od zivota. Kakvu poruku kukavice mogu ostaviti potomstvu, sem KUKAVICKE? Jednom se mre, Crnogorci pravi znaju kako se to casno radi i kako se zivi i poslije smrti.
Ćalasan

26. 01. 2019 - 11:37

NIJE srpska,već republike Srbije. Menjaj čip!
Granice kod Jupitera

26. 01. 2019 - 11:00

" Najstariji narod na Svijetu i u svim Galaksijama, Srpska Sparta, granice do Tokija, " itd, histerično izvode intrigaške akrobacije da se tobož sva njihova sreća, politička, moralna i psihološka uništila sa odvajanjem Crne Gore! Srbijanci su pokušali sa njihovim potrčkom popom Ristom Hoti i četnička trojka vojvoda ( ilegalno na traktorima " da unište genocidno državu dje su rodjeni, ali,...završiše skoro na granicama Beogradskog pašaluka!! Srbijanci sada masovno padaju u " Vlaške psihoze ", jer znaju dobro da we Vojvodina i Sandžak spremaju za nezavisnost!!
zelenas

26. 01. 2019 - 11:31

Kad nas presjednik dozvoljava da mu drugi kupuju carape i gacice i placaju hotele , onda nije ni cudo kada anm drugi kreiraju granice i zivot u CG.
Aco

26. 01. 2019 - 11:56

Samo nastavite. Što više mržnje, to više Srba na popisu.
ACO

27. 01. 2019 - 10:55

ti si u pravu ,MRŽNJA viže proizvede Srba nego ljubav. Da dodam još i LAŽ i svetosavske kreatore Velikosrpstva, onda se dobije otrovan napitak najopasniji za same Srbe a prijeteći za sve ostale.Dosta je reći samo imena KAČAVENDE,PAHOMIJA,ARTEMIJA,FILARETA I AMFILOHIJA pa da se poštenom Čovjeku ogadi i srpstvo i srpska vjera i da izgubi Vjeru u Gospoda samog. Sve su kompromitovali unizili i kriminalizovali.
zelenas

26. 01. 2019 - 12:15

Kako vas nije sramota sa ovim lajkovim , kao djeca fiksirate to i svako vam se smije ali zajedno ce te vi sa presjednikom ubrzo u istoriju......A slucajno da vas de desi da objavite komentar protiv mila to se jos nije desili u zadnje 3 godine..sram va sbilo.......ali nazire se kraj vasem fasizmu koji s emnogo ne razlikuje od Vucicevog....
flamantes

26. 01. 2019 - 15:14

O čemu priča ovaj?
flamantes

26. 01. 2019 - 15:05

Klerofašistička teroristička organizacija
Garac

27. 01. 2019 - 02:46

Bog vas .... pogani ......., sto ce srpska vijera medju nama?
Мирослав Ђукић

28. 01. 2019 - 09:19

Г. Терзић дисквалификује неименоване неистомишљенике означавајући их на следећи начин: ..."i naratori laži iz Knez Mihailove u Beogradu". Питам се, одакле се он јавља, да није из Чика Љубине? Знају те комшијске међусобице да достигну велике висине! Баш су га насекирали...
Donji_grbalj_stile

01. 02. 2019 - 21:06

Stani pani svi grbljani ce biti Crnogorci! Nekad su bili srbi, pa Četnici, pa partizani, evo sada srbuju, ali ima Nas i crnogoracah podosta! Kukavno srpstvo odlazi na doboš...
Ćalasan

02. 02. 2019 - 12:24

Nevjerovatan intelektualni KVAR kod ovog Đukića. Ne može vjerovati da može postojati Crnogorac i živjeti u Beogradu! Na žalost ta kolektivna deformacija je posledica naratora Velike Laži i ideologije Velikog Zla.( VL-VZ)
Мирослав Ђукић

11. 02. 2019 - 11:04

Админе, тражим право на одговор: Рођаче мога кума, управо супротно, нисте ме уопште схватили. Тзв. "круг двојке" је пун Црногораца, али и дукљана, montenegrina.... Г. Терзић у том озрачју никако није изузетак, него правило. У окружењу Другосрбијанаца, космополита, жена у црном, лихт-розе и браон, активиста LGBTQ покрета, шетача кучића и мачића, старлета и чланова СНС, г. Терзић се, такав-какав је, управо савршено уклапа!
Ćalasan

24. 02. 2019 - 21:42

Oprosti Đukiću,ali ti nemaš pojma šta komentarišeš i o kome pričaš.Džaba ti kumstvo kad si pun sujete i zavisti!
ABC

01. 02. 2019 - 15:53

1898. Rusiji je objavljeno djelo, putopis o Crnoj Gori, Evgenija Markova pod nazivom "Slovenska Sparta", a Srbi su taj naslov izokrenuli u "Srpska Sparta". I, sta reci? Dje god se spomene rijec "slovenska" oni napisu "spska". Tako su krivotvorili Mavra Orbinija koji konststuje fa su Zecani trzili Slovensku crkvu, a ne nikakvu srpsku. Valjda se SKLAVNI cita kao Sloveni, a ne kao Srbi. Ubila nas je ta Srpska "Akademija" nauka. UBILA je veliki broj Crnogoraca koji su se dkolovali u Beogradu. Znao je to i kralj Nikola, a jednom i javno napisao. NO, STO JE ON MOGAO URADITI NSKON STO JE DOVEO DRBE UCITELJE I UREDNIKE NOVINA, CRNOGORSKE NOVINE SU BILE NAJMANJE CRNOGORSKE
Novi komentar