Sociolog, prof. dr Ratko Božović

Božović: Vučić smatra greškom nezavisnost Crne Gore

Racionalnih razloga za sukobljenost Srbije i Crne Gore nema, ali ima onih sa iracionalnom inspiracijom, predrasudama, populizmom i mržnjom. Odnosi imaju konfliktnu dimenziju koja je politički neracionalna. Medijske kampanje protiv Crne Gore su neprimjerene i nepotrebne, da ne kažem i glupe, kaže intervjuu Vikend novinama univerzitetski profesor, sociolog, prof. dr Ratko Božović.
Objavljeno: 26. 01. 2019 - 08:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

On dodaje da su svi nacionalizmi, sve etničke i vjerske nesaglasnosti i sve kolektivne ostrašćenosti, “patološka stanja bolesnog društava i njihovih vlastodržaca”.

Profesor Božović, vrlo je kritičan prema srpskoj političkoj eliti, prema zvaničnicima, medijima, u kojima je, kako ističe, prisutna zabavljačka estrada rijaliti formata i besprimjerna dominacija nosilaca najviših javnih ovlašćenja.

“Vučić neprestano zamjera vlastima koje su mu prethodile što su dozvolile odvajanje Crne Gore. To on smatra njihovom velikom greškom. Mislim da je to van pameti. Bilo koji vid društvene i istorijske zatvorenosti kao samodovoljnosti proizvodi animozitet prema “drugosti”, prema drugima. Žalostan učinak tog nastojanja vidi se u homogenizaciji mržnje. Štaviše, ona postaje znak prepoznavanja, vrsta pseudoidentiteta i podsticaj psihodinamike destruktivne politike. Kolektivna mržnja pomaže vlastodršcima da neutrališu svoje frustracije i političke neuspjehe. Tako se s lakoćom stiže do zajedničkog omraženog. Destruktivnost kolektivne netrpeljivosti vidljiva je naročito u averziji prema kolektivnoj “drugosti”. Tako bi trebalo razumjeti sve nacionalizme, sve etničke i vjerske nesaglasnosti i sve kolektivne ostrašćenosti. Sve su to patološka stanja bolesnog društava i njihovih vlastodržaca”, naveo je on.

Prema njegovim riječima srpska vlast je u ovom trenutk bezmalo zagospodarila svim medijima za masovno opštenje, svim tabloidima jer se pomoću njih i osvaja vlast i bezbjedno vlada.

“Po svakodnevnom i svakonoćnom prisustvu na televizijama sa nacionalnom frekvencijom predsjednik je, vjerujem, svjetski rekorder. Može odmah u Ginisa. Tu je on i njegova svita. I bukvalno niko od opozicije, koja se neprestano brutalno gazi, bez šanse da se čuje. Druga strana u tim medijima ne postoji. Imamo i jednu specifičnost, sada se targetiraju pojedine ličnosti kroz jurišnu propagandu. Niške Južne vesti objavljuju imejlove sa uputstvom urednicima lokalnih medija pod kontrolom biznismena iz Kruševca Radoice Milosavljevića, koji je 2015. kupio desetak lokalnih televizija! Pod urgentno, koliko juče, naređeno im je da imaju samo tri teme, tri imena Đilas, Hitler i Sergej. Tri dana, to i ništa drugo”, tvrdi Božović.

On naglašava da je u sredstvima masovnog opštenja, a posebno u žutoj štampi, prenaglašeno je prisustvo prizemne zabavljačke estrade, rijaliti formata i aktuelne političke elite, nosilaca najviših javnih ovlašćenja, sa njihovom besprimjernom dominacijom.

 

Komentari: 24

Rašo

26. 01. 2019 - 09:02

Nije samo Vučić u pitanju, svim srbskim političarima je osnovni cilj bio i ostao aneksija Crne Gore, u čemu ih zdušno pomažu posrbljeni beogradski crnogorci i domaći izdajnici .
Slobo Novi Sad

26. 01. 2019 - 09:53

@Rašo. Rašo majku mu jebem nemoj stalno da se služis stereotipima i generilizacijama .U Beogradu postoji jezgro intelektualno časnih Crnogoraca koji su ivdevedesetih i danas jednako se borili i bore za svoj indetitet! Crnogorska diplomatija u prvom redu Ambasador Micunovic otvoreno radi protiv interesa crnogorske zajednice a sve to znaju i ni dlaka mu sa glave ne fali.Uz njegovu dirigentsku palicu i konzula Kankaraša napravljen je Nacionalni Savjet od crnogorskih posrbica koji uz podršku vlasti iz Srbije razaraju crnogorsko nacionalno bice.
Rašo

26. 01. 2019 - 11:33

Slobo , saka čast dijelu Crnogoraca koji su zadržali svoj indetitet u ponosno kažu da su Crnogorci imaju svoje dostojanstvo i ja ih izuzetno cijenim. Međutim ja ovdje govorim o Posrbljenim Crnogorcima , onim u Beogradu i onim u Crnu Goru. To je najpodmuklija i najgora vrsta ljudi. Ljudi koji ne poštuju svoju državu i svoje pretke.
Rašo

26. 01. 2019 - 13:32

Slobo, vjeruj da mi je drgo to što kažeš, da u Beogradu postoji jezgro časnih Crnogoraca, koji se nijesu odrekli svojeg porijekla i postojbine , međutim oni se slabo čuju, izgleda ne mogu doć da izražaja od ovih koji su posrbljeni i o kojima ja govorim, njh je izgleda mnogo više od vas koje izuzetno poštujem i cijenim.
za Sloba

26. 01. 2019 - 17:55

I zamisli sad Slobodane, država Crna Gora ne povlači takvog ambasadora, naprotiv, vlast je prezadovoljna njegovim radom. Što ti to govori? Sve moj Slobodane, sve.
400 god

26. 01. 2019 - 09:12

Gos-BOŽOVIĆU zbog čega je to ,,PREGLASNO,, da je VUČIĆ u takvom rasponu misljenja, Pa kod nas u CG imate enormni broj onih koji uživaju u svim PRIVILEGIJAMA DRŽAVE CRNE GORE a sami su EXTREMNI PROTIVNICI CRNE GORE ,
Objektivni

27. 01. 2019 - 02:26

Gospodine . Ne branim ove nase posrbice . Oni su stvarni nesto lose sto imamo . Ali i takvi kakvi su - nasi su. Na zalost . I oni imaju pravo da ne vole svoju drzavu, da budu nezadovoljni , da se politicki organizuju, da kukaju o ugrozenosti . Sve sto zele osim da pokusaju da silom urade nesto. Tada vec nijesu nasi vec drzavni . Ali ko je pobogu Aleksandar Vučić ili bilo koji drugi politicar iz Srbije da poslije svaga uopste se usudjuje da rasoravlja o nasem referendumu . I nasoj nezavisnosti. To nije njihov problem . Je li Vucic misli da je trebalo silom zadrzati CG . Neka ti javno kaze ako ima petlju. Ali neko od nasih je MORAO da mu skrene paznju na takve komentare i da mu se to vise ne ponavlja .
RAŠO

27. 01. 2019 - 09:57

Objektivni, tačno da ove posrbice imaju pravo da mrze sopstvenu državu, isto kao što dijete ima pravo da mrzi svoju majku. Imaju pravo, a jeli to ljudski i pošteno , e nije.
Objektivni

27. 01. 2019 - 14:05

Naravno da nije ni ljudski ni posteno ali ne mozemo mi nekoga uciti postenju . Svak je odgovoran za svoje postupke . Neko je mrzi jer su mu i djedovi to isto radili i sluzili drugoj drzavi. Neko to radi jer je nezadovoljan polozajem u drustvu . Neko misli da nije dovoljno nagradjen za neki svoj rad. Neko to radi za novac i interes . Ali tako je kako je ..
ABC

26. 01. 2019 - 10:16

Mi smo zabrljali sto odmah nakon obnove Drzave nijesmo postavili stvari na mjesto no smo pod plastom demokratije dozvolili orgijanje srbofilstva po Crnoj Gori. Zar nam nije bilo dosta sto godina bez drzave i imena, zar nam nije bilo dosta srbizacije Crnogoraca???!!!
Objektivni

27. 01. 2019 - 02:38

Mislim da grijesis prijatelju . Na zalost poslije sto godina cekanja vratili smo drzavu i umjesto od 2006g da ova vlast sve snage upregne da stvori od nase drzave jaku PRAVNU drzavu , potegne jaku borbu protiv korupcije oni nijesu uradili skoro nista . Da je to uradjeno to bi nam 10 puta vise pomoglo da tu velikosrpsku pošast i SPC dovedemo u red . Makar da imamo ista prava kao i oni . Ali nasa elita je poslije 2006god mnogo vise vremena posvetila licnom bogacenju nego pravljenju normalne drzave i jacanju institucija . Slozices se da je to bio prvi zadatak . (Jako školstvo , zdravstvo , sudstvo , policija i vojska ) . Da smo njega uradili kako valja ne bi danas balkanski remetilacki faktor radio sto radi . Ovako smo upali u letargiju , vidjelu puno nepravdi a oni to koristili da pokusaju da nas izbrisu . Najbolja i jedina borba je - pravna drzava jednaka za sve i borba protiv korupcije . Kad to zavrsimo sve smo zavrsili .
ABC

27. 01. 2019 - 09:33

Objektivni, ima mjesta tvoj komentar, medjutim, da ne mucimo muku sa nabujalim srbofilstvom po Crnoj Gori, nasa koncentracija bi mogla biti usmjerena na ciscenje Drzave od korupcije, nepotizma, i jos mnogo bitnog. Ovako, borba protiv srbofilske posasti dezavuise svaku borbu za rad i red, za napredak. Dokazujemo pogubnost dvjestogodisnjeg unistavanja crnogordtva, pojedinacno se borimo, a politicari rade kako rade, i opozicija i vlast, pa koriste vskuum za bogacenje. Predsjednik jeste zasluzan za vracanjr samostalnosti Drzave, odnosno, mi, narod, ali smo isto tako ocekivali vise reda, afirmacije crnogorskog bica, crnohorske nauke, kulture obrazovanja. Je li ovo crnogorska drzava ili nije te se crnogorstvo importuje kao separatizam? Nije separatizam borba za svoju drzavu, svoje nasljedje i red u drzavi, vec je to cast i obaveza svakog postenog Crnogorca!
Objektivni

27. 01. 2019 - 14:18

Slazem se da remetilacki faktor nosi puno energije. Nije to lak protivnik . Njima je ostala SPC ali sve sto imaju i finansijski i špijunski i na svaki nacin su ulozili u nju da bi nas slomili . Ali opet tvrdim , pravnim drzavom , borbom protiv korupcije i jakim institucijama bi to bilo lakse. Udariti im porez kao i svima i to bi ih vise boljelo više nego 10 limenki sa Rumije da im se makne ( vrati na pocetni polozaj ) . Ali kad kazem porez onda ga uvesti i SPC ali i Vektri i sličnim " firmama" . Vjeruj da je Vektra i slicne firme , štetocina za CG skoro kao i SPC . E tu se mora uvesti red . Nema razlike ni oprastanja nikom . Nema busanja u crnogorska prsa a ostajati duzan milione i upropastiti sve čega se dokopalo . Milioni su to. Veliki je to novac . A sa njima ( naplacenim dugovanjima ) bi nam i standard bio veci . I svaka borba za normalnu drzavu - laksa . Nadam se da smo se razumjeli .
ABC

27. 01. 2019 - 16:32

Objektivni, o cemu pricate, o porezu na grsdjevinarstvo SPC? Ma, nemojte? Ta crkva je po svim osnovama uzurpator i strebljivac crnogorskog bica. Nije se smjelo dogoditi da ona ostane u CG nakon vracanja drzavnosti CG. Svi to dobro znamo i debelo placamo svojim imenom. Nije u pitanju samo crnogorsko cojstvo, ono je dovoljno poljuljano ovolikim brojem Crnogoraca izdajnika. U pitanju je biolosko, duhovno, etnicko bice nas kojima je ovsj kamen drazi od sopstvrnog zivota. Da, bas tako, jer smo od djedova upamtili sustinu i prolaznost zivota. Nemamo pravo da brljamo po etnicickom kodu zivota na, cemu vemo.nauciti djecu, po cemu ce nas radpoznsvati za ista evropa koja je opjevala ctnogordko ime? Da, opjevala i oslikala, od Pariza, Praga, do Petersburga, Italije...
Objektivni

27. 01. 2019 - 18:09

Ne mislim na gradjevinarstvo . Negi na ogromne prihide koje ubiraju od vjernika i koji su neoporezovani a i najveci dio novca se iznosi iz zemlje. A sto se gradjevine tice , sve sto su uradili mimo zakona i dozvola ukloniti . Sve sto su regularnim putem i uz zakonsku osnivu napravili eto im ga . Ali ako je u pitanju biznus i to oporezovati kao bilo koji drugi hotel , motel , restoran. Ps . Naravno , sva " crkvena" imovina prije 1921 g da se vrati drzavi. I onda svim religijskim zajednicama koja su registrovana u CG i imaju istorijsko utemeljenje u CG ( u njenim prethodnim ustavima ) dati na raspolaganje tu imovinu .
Seocki lelekač

26. 01. 2019 - 10:34

Nek " nebeski narod" smatra šta hoće, Crna Gora je nezavistna država, tako da Vlasi nemaju potrebe da žale za Duklju!! Nek se sada pripreme da ožale Vojvodinu i Sandžak!!
Jack

26. 01. 2019 - 10:48

Frka,a?
Black

26. 01. 2019 - 14:56

Ih, pomrijesmo od straha od vas, hahahahaha
Opet ovi

26. 01. 2019 - 15:12

Nije moguće. Kako krene neka kriza po Glavu hobotnice, odmah se vade iz naftalina krizni komentatori, da podgrijavaju ofucane diverzivne modele i pokreću talas nacionalističkog ponosa i opšti patriotski lelek "najvećih" ikada Crnogoraca. Jer opet "oni tamo" oće da nam pozoblju hiljadugodišnju nezavisnost. Batalite, leba vi. Vučić i Milo su odraz u ogledalu i šta više, odlično se razumiju.
Boban Bg

26. 01. 2019 - 18:00

E da vam je kukavcima od ovoga ništa napraviti Mont Everest. Što ćemo sa milionima od C- marketa, od Deripaskinih 20 miliona i ko zna još koliko miliona? A tu je srpska kuća od poreza koji JA PLAĆAM!!! Sva ova frtutma u trenutku kad treba da se riješi crkveno pitanje? Čitava priča zato što je Djukanović rekao Kneževiću da nema nikakvu kontrolu nad Katnićem? Uvlakač kakav je Knežević misli da su svi kao on i da ga je Djukanović slagao.
Kotoranin

26. 01. 2019 - 21:09

Čak je i malo što je ovaj uvaženi gospodin rekao! Zahvalnost na ljudskom i profesionalnom doprinosu u zaštiti ljudskih i ostalih vrijednoszi,tj.,DOSTOJANTVA čoveka! Zahvalnost i na ...napisanoj/objavljenoj knjizi-"MOLITVA OSAME"! (Rado bih kupio 5-10 primeraka za podijeliti "eliti"sadašnjeg društveno-političkog statusa)
Zlire

27. 01. 2019 - 07:47

Jedino je Jovo Kapicic smio rec da je Crnogorac,vjecna mu slava
Gule Bgd.

27. 01. 2019 - 09:03

[email protected] Ma ajde Zrile! Jeli baš tako .. Drugoga po tebi nema moj Zrile.Jeli ti živiš u podrumu ? Ima Zrile još mnogo Crnogoraca koji su se borili za svoju državu i koji se bore u Beogradu . Zrile izađi iz rupe !
Vasojevic

28. 01. 2019 - 07:07

Ukljucivanjem ovog rezimskog zeca treba drugom temom skloniti izf kusa aferu koverat i ostao.
Novi komentar