Haradinaj o zahtjevu SAD-a da se ukinu takse

Treba mi još vremena da odlučim

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da još nema odgovor na zahtjev SAD-a da se hitno ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da mu treba još vremena da donese odluku.
Objavljeno: 26. 01. 2019 - 22:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Treba mi jos vremena da odlucim
Foto: Reuters/Agron Beqiri

Haradinaj je izjavio da je Kosovo zainteresovano za odlične odnose sa SAD i da će učiniti sve da oni ostanu takvi. Kada su u pitanju Srbija i BiH takse ostaju na snazi, kazao je on.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može bez posljedica da preduzima akcije suprotne interesima SAD. Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje "sveobuhvatnog i obostrano korisnog" sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

"Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspješno samo u partnerstvu sa SAD, a akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotni su interesima Vašingtona.

Komentari: 1

Србин Magnum

31. 01. 2019 - 16:51

Dobiće on uskoro jedno 15 godina vremena da razmišlja polagano, natenane...
Novi komentar