Ruski konzul

Laušević snima film po knjizi Vuka Draškovića

Po romanu Vuka Draškovića, biće snimljen film “Ruski konzul” čiji je glavni lik diplomata, istoričar i etnograf Ivan Stepanovič Jastrebov, a režiser Miroslav Lekić. Stepanoviča će igrati glumac Žarko Laušević.
Objavljeno: 27. 01. 2019 - 13:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Još dok smo radili ‘Nož’, scenarista Igor Bojović i ja imali smo ideju da snimimo ‘Ruskog konzula’, koji u jednom segmentu prati sudbinu junaka iz ‘Noža’ i zatvara Draškovićevu trilogiju koju još čini roman ‘Molitva’. Ali taj projekat je propao, scenario je ležao svih ovih godina i tek prije šest-sedam mjeseci, nakon razgovora sa Draškovićem, odlučili smo da se napiše nova adaptacija. Mnoge stvari su se promijenile u posljednjih dvadesetak godina, tako da mi se čini da je i zanimljivije adaptirati tu priču danas,” rekao je Lekić za Novosti.

“Film će biti epoha, radnju nismo prebacili u naše vrijeme, radićemo isto što i u ‘Nožu’, snimićemo cio jedan dio koji u knjizi ne postoji. Priča ne može dati odgovore na pitanje kako razriješiti problem Kosova, jedino je negdje moguća neka vrsta suživota Srba i Albanaca, i mi ćemo u filmu pokušati da govorimo o tome,” rekao je on.

Lekić je precizirao da nema potrebu da se bavi politikom u ovoj priči.

“Kada sam počeo da se bavim istorijom tog odnosa, shvatio sam da knjiga i film nemaju potrebe za politikom, ogroman bi zadatak bio praviti političku priču. To je ogromno istorijsko štivo i bilo bi veoma teško po film izvući dobru konsekvencu”.

Laušević repriziraće svoju ulogu iz filma snimljenog 1999. godine.

“Film će početi njegovim likom iz ‘Noža’, Ilijom, dakle igraće sebe, ali novi film će morati da bude takav da može da se gleda apsolutno nezavisno, bez obzira na to što je u pitanju dio trilogije. ‘Ruski konzul’ mora da se pravi kao da ‘Nož’ nikada nije ni snimljen,” rekao je on.

Komentari: 1

Duka

28. 01. 2019 - 01:23

....... od covjeka.
Novi komentar