Predsjednik Kosova

Tači pisao Trampu i obećao da će "završiti posao"

Kosovski predsjednik Hašim Tači je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trampu izrazio spremnost za kompromisni dogovor u dijalogu sa Beogradom.
Objavljeno: 29. 01. 2019 - 18:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako prenose prištinski mediji, u pismu koje je Trampu uputio ranije ovog mjeseca, Tači je obećao da će "završiti posao" i pozvati građane da, kako je to šef SAD-a tražio, "govore jednim glasom" tokom dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi iskomplikovale aktuelnu situaciju.

Prištinska Koha piše da je Tači uvjerio Trampa da je "voljan da napravi neophodne kompromise u cilju postizanja sveobuhvatnog i pravno obavezujućem sporazuma, koji bi, kako se navodi, uključivao sva otvorena pitanja i okončao sukob sa Beogradom koji traje duže od jednog vijeka".

Pozivajući se na razgovor koji su imali u Parizu, tokom obilježavanja vijeka od kraja Prvog svjetskog rata, Tači je naveo da je saglasan sa Trampom da je blizu rješenje svih otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

"Postignuti sporazum neće biti privremeni mir ili zamrznuti konflikt. Mi pokušavamo da izađemo iz ovog kruga i postignemo konačni sporazum o uzajamnom priznanju, odricanju od sukoba i članstvu Kosova u UN", naveo je Tači.

Ocijenio je da je riječ o istorijskom postignuću, koje zahtijeva maksimalnu angažovanost "dviju strana".

Istovremeno, Tači je izrazio oduševljenje zbog mogućnosti da, kako kaže, sarađuje sa Trampom i mnogim zajedničkim prijateljima u Sjedinjenim Državama a povodom, kako je naveo, ove diplomatske inicijative.

"I, kao što ste sa velikodušnošću predložili, nema boljeg načina da proslavimo naš uspjeh nego da vam se pridružimo u Bijeloj kući, gdje se mir i istorija stvaraju zajedno", naveo je Tači, koji je pozvao Trampa da posjeti Kosovo.

Komentari: 0

Novi komentar