Najava stečaja u Vektri Jakić

Još se nadaju krčenju šuma

Poreska uprava odlučila je da neće više tolerisati one koji uredno ne izmiruju obaveze državi, pa se tako među kompanijama sa kojima je odlučila da raskine ugovor o reprogramu našla i Vektra Jakić, biznismena Dragana Brkovića.To bi tu kompaniju koja gazduje crnogorskim šumama na sjeveru trebalo da uvede u stečaj. Ugovor o reprogramu raskinut je sa još jednom od Brkovićevih kompanija- Vektra Montenegro.
Objavljeno: 31. 01. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Portparol Vektre Milić Popović kazao je međutim za Portal Analitika da najavu Poreske uprave o uvođenju stečaja u Vektru Jakić nijesu doživjeli kao promptnu i eksplicitnu.

„S druge strane, činjenica je da je sa kompanijom Vektra Jakić raskinut ugovor o reprogramu. Spor je nastao jer nam se obračunavaju koncesije na šumu koju nismo eksploatisali niti valorizovali, koja čak nije ni doznačena. Mi smo uložili žalbu Ministarstvu finansija na rješenje Poreske uprave. Oslobađanjem obaveza po ovim osnovama naš dug bi se sveo u podnošljive pokazatelje“, istakao je Popović u izjavi za Portal Analitika.

On je podvukao da su spremni da izmire realan dug, pa čak i uđu u zonu preplate duga.

milicpopovicdraganbrkovicskupstinaodborNa pogrešnoj adresi tražili pomoć- O tome kako pomoći Vektri Jakić krajem prošle godine pričali su i poslanici crnogorskog parlamenta, ali ni tada ni danas nije baš bilo najjasnije što od njih hoće Brković. Tim prije što njihovo mišljenje nije imalo nikakav obavezujući karakter.

Sve u svemu, na zajedničkoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za turizam i poljoprivredu, Brković je ustvrdio da nikad nije tražio benefite od države i da je u kompaniju investirao 69 miliona eura. Tada smo čuli i da kompanija Vektra Jakić ima 7,3 miliona eura duga za poreze i koncesije, od čega je oko 1,5 miliona isključivo poresko dugovanje.

Iz Vektre Jakić su i tada poručili da je koncesioni ugovor nepovoljan za tu kompaniju i smatraju spornim i što Uprava za šume obračunava i zadužuje kompaniju za sirovinu koja nije posječena.

Prevedeno na običan jezik – smatraju da ne treba da plate koncesiju za šumu koju nijesu posjekli, iako su imali obavezu da je posjeku. Iako su imali obavezu, na osnovu ugovora o 30- godišnjoj koncesiji, da je posjeku, pa su time prekršili ugovor.

Na to su jasno ukazali i predstavnici Vlade, koji nijesu imali sluha za priču ispod žita – da se Brkoviću oprosti dug za koncesije, posebno nakon odluke Upravnog suda koji je takvu inicijativu odbacio.

Odavno ima razloga za raskidanje ugovora - Pojedini opozicioni poslanici su tada ukazali da ima više nego dovoljno razloga se raskine ugovor sa tom kompanijom. A kompanija godinama ima problema u poslovanju – osim što nijesu sjekli šume koliko su morali, imali su i problem sa višemjesečnim kašnjenjem zarada zaposlenima, blokadama računa od strane opštine Pljevlja, raznim tužbama i protivtužbama sa tom opštinom.

31vektrajakicbankarmeNadležni, međutim, godinama žmure na probleme Brkovićeve kompanije, iako direktnu štetu trpe Opština Pljevlja i državni budžet. Tek ponekad, su stidljivo, ukazivali što sve Vektra Jakić ne radi, a po ugovoru bi morala. Gazdovanje šumama podrazumijeva, osim sječe i plaćanja koncesije, da se o njima koncesionar brine.

Nakon što je objavljeno kako se potkornjak namnožio u pljevaljskim šumama, Ministarstvo poljoprivrede je tako prije tri godine zaključilo da je stanje katastrofalno, te da je na Ljubišnji, tada već osušeno 100.000 kubika, uglavnom smrče. Načelnik Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma u Upravi za šume Crne Gore Vidan Jakić ranijih godina je, kako je tada pisala Pobjeda, u više navrata upozoravao na probleme sušenja pljevaljskih šuma, ali očekivane reakcije nije bilo.

Prije dvije godijne dugovali 3, 5 miliona eura za koncesije - Još 2017. godine je Portal Analitika objavio podatke, da Vektra Jakić Opštini Pljevlja za koncesije duguje oko 3,5 miliona eura. Prvi sljedeći na listi je bila kompanija “Wood” Žabljak, koja je dugovala deset puta manje, oko 340 hiljada eura. Ostali su dugovali od 40 hiljada do oko 200 hiljada eura eura. Najveći gubitnici su bile opštine, u ovom slučaju one najsiromašnije na sjeveru Crne Gore. Po slovu zakona 70 odsto prihoda od koncesija pripada opštinama, a 30 odsto državi. 

Da podsjetimo, i Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro, sa kojom je raskinut ugovor o reprogramu, je godinama pri vrhu crne liste poreskih dužnika. Jesu li nadležni počeli da rade svoj posao ili je nešto drugo u pitanju, odgovoriće dani pred nama.

 

Komentari: 5

Nick

31. 01. 2019 - 08:15

Treba država da se nagodi sa Brkovićem, da ne bi Brković postao novi Duško Knežević
Objektivni

31. 01. 2019 - 11:58

Nema nagodbe ni sa kim . Duzan si - plati . Vidis da su pokusali da se nagode ( reprogram) ali Auspuh nece da placa . Žao mu je povuci novac koji je iznio iz zemlje ( kao i svi tajkuni ) i vratiti ga u CG i izmiriti dugovanja . Prema njemu treba kao prema bilo kom gradjaninu. Ako ne placam struju Elektrodistribucija je 'ladno iskljuci . I nema te sile ni protekcije koja ce je ukljuciti dok ne izmirim dug. Tako treba i poreska uprava i drzavni organi da rade Mislite li da je Auspuh bolji ili znacajniji covjek od npr - mene ? Nije sigurno . Ja toliku stetu Crnoj Gori nijesam napravio . Imam skole koliko on ne moze postici jos dva zivota da zivi . I korektno radim svoj posao kao i hiljade nasih sugradjana. I zasto bi Auspuh ( koji je uspio da apsolutno upropasti sve sto su mu dali ) bio bilo u cemu privilegovan ...
Freeman

31. 01. 2019 - 13:09

Uprtllo se malo jare u velike rogove ,pa niti može da nosi ,niti da ostavi.Ne može jedan auspuh majstor da vodi jednu takvu kompaniju.Mnogo je teže uspješno voditi kompaniju ,nego doću u njen posjed. To je valjda sada svima jasno.
Vanja

31. 01. 2019 - 22:23

A dosta su i njega pumpali vala mu je dato ka ijednome.Moram pocet da krpim auspuhe dako me sistem pogura ka njega i mnoge tajkune
milo radus

01. 02. 2019 - 10:09

Još jedan štetočlina koji je urnisao i Herceg Novi!?
Novi komentar