Od početka profesionalne karijere

Đoković zaradio 490 miliona dolara

Srpski teniser Novak Đoković od početka profesionalne karijere 2003. godine, od nagrada, sponzorskih ugovora i bonusa, zaradio je ukupno 490 miliona dolara, što ga čini ubjedljivo najplaćenijim srpskim sportistom svih vremena.
Objavljeno: 30. 01. 2019 - 23:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novak je sa ovom sumom i među 50 najbogatijih sportista svijeta svih vremena, a kad su u pitanju teniseri, ispred njega su samo Rodžer Federer (675), Andre Agasi (570) i Rafael Nadal (520).

Prvi reket svijeta i aktuelni šampion Vimbldona, Ju-Es opena i Australijan opena uveliko je prestigao Rodžera Federera po zaradi od turnira. Đoković je od nagrada skupio 128.791.695 dolara, osam više od Švajcarca. Ipak, Federer je ukupno zaradio 675 miliona dolara zahvaljujući mnogo jačim sponzorskim ugovorima.

Naravno, ovaj odnos mogao bi da se promijeni u korist Srbina, jer je Rodžer na zalasku karijere, dok Novak proživljava najbolje dane poslije spektakularnog povratka u sam vrh.

Tome u prilog ide činjenica da Nole iz godine u godinu zarađuje sve više od sponzora. Procjenjuje se da će mu ove sezone marketing donijeti blizu 40 miliona dolara.

Što se nagrada od turnira tiče, počeo je 2019. osvajanjem Australijan opena, što mu je donijelo skoro tri miliona dolara. Zasad je finansijski najuspješnija godina u Novakovoj karijeri bila 2015, kada je od nagrada i sponzora zaradio više od 50 miliona dolara.

Uprkos tome što je stekao bogatstvo koje većina ljudi ne može ni da zamisli, Novaka šira javnost smatra za skromnog momka kojeg milioni nisu promijenili.

Zaradu, osim na nekretnine, automobile i jahte, troši i na svoju fondaciju, koja za cilj ima da omogući kvalitetno obrazovanje najmlađim stanovnicima Srbije. Takođe, ulaže i u restorane, kojih ima nekoliko u Beogradu i jedan u Monte Karlu, a kako tvrdi, novac mu služi kao sredstvo za kvalitetan život.

"Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju ni svoj život kroz pare. One su za mene sredstvo za obezbjeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga", rekao je Đoković jednom prilikom.

Komentari: 2

Crnogorac

31. 01. 2019 - 04:52

Hvala ti Nole, najveci humanisto naseg vremena.
Србин Magnum

31. 01. 2019 - 16:33

Nole SRBINE Srbija je uz tebe !
Novi komentar