Na Biotehničkom fakultetu u PG

Simović i Orav pustili u rad novu opremu u Laboratoriji za mljekarstvo

Laboratorija za mljekarstvo, koja se nalazi na Biotehničkom fakultetu u Podgorici, opremljena je najsavremenijom opremom i biće jedan od važnih segmenata unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori i obezbjeđivanja standarda EU u toj oblasti.
Objavljeno: 01. 02. 2019 - 12:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, nabavku opreme, vrijedne 400.000 eura podržala je EU iz pretpristupnih fondova, kroz Projekat Podrška veterinarskom sektoru.

Početak rada na novoj opremi obilježili su današnjom posjetom Laboratoriji potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

Simović je izrazio zadovoljstvo što je realizovan još jedan zajednički i vrijedan projekat koji će doprinijeti daljem dostizanju EU standarda, konkretno evropskog kvaliteta mlijeka, a koji će donijeti benefite crnogorskim farmerima, prerađivačima i potrošačima.

“Raduje me što smo danas zajedno na Biotehničkom fakultetu. Zajedno – naši evropski partneri, Vlada Crne Gore i Univerzitet Crne Gore. Iskazujem zahvalnost Evropskoj komisiji za opredijeljenu značajnu podršku za nabavku nove opreme. Savremena oprema dodatno će ojačati tehničke kapacitete laboratorije, analize uzoraka biće preciznije i pouzdanije i za farmere i za mljekare, a potrošačima će se osigurati još bezbjedniji i kvalitetniji mliječni proizvodi“, kazao je Simović.

0102milutinsimovic2

On je istakao da će se, zajedno sa vrijednim domaćinima, mljekarama i stručnim službama, raditi i dalje na ostalim segmentima koji treba da unaprijede naš mljekarski sektor.

U tom cilju, kako je kazao, realizovaće se i brojne mjere podrške koje su obezbijeđene u ovogodišnjem Agrobudžetu. To su: premije za otkupljeno mlijeko, uz povećane premije za EU kvalitet; podrška mljekarama za otkup; bespovratna podrška za nabavku opreme za mljekarstvo; bespovratna podrška za nabavku stočnog fonda; bespovratna podrška za nabavku mehanizacije. Posebno značajna podrška, prema riječima Simovića, je bespovratna podrška i primarnoj proizvodnji i preradi, kroz realizaciju velikog IPARD-a.

“Siguran sam da ćemo zajedno, vrijednim i odgovornim radom, ostvariti postavljeni cilj i da ćemo dostići evropske standarde kvaliteta mlijeka. Za dobrobit i farmera i prerađivača i potrošača“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav, takođe je izrazio zadovoljstvo zbog obilježavanja početka rada Laboratorije sa novom opremom koja, kako je kazao, predstavlja najnoviju tehnologiju za analizu sirovog mlijeka i potpuno zadovoljava standarde koje zahtijeva Evropska unija.

“Drago mi je da mogu reći da se sa ovom opremom crnogorska laboratorija za mlijeko ni na koji način ne razlikuje od bilo koje laboratorije te vrste u državama članicama EU“, kazao je ambasador.

0102aivoorav

On je kazao da je analiza kvaliteta sirovog mleka neophodna kako bi se osiguralo da farmeri proizvedu mlijeko najboljeg kvaliteta, od kojeg će se proizvoditi i kvalitetni mlječni proizvodi.

On je dodao da su analize važne kako bi se isključili rizici po ljudsko zdravlje, ali i da se osigura zdravlje i dobrobit životinja.

Orav je kazao da je EU najznačajniji partner Crne Gore kada je u pitanju reforma veterinarskog sektora. Podsjetio je da je današnja donacija dio veće podrške EU crnogorskom veterinarskom sektoru, ukupne vrijednosti 2,3 miliona eura.

0102laboratorijazamljekarst

“Osim zajedničkih napora na unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka, podržavamo Crnu Goru da dostigne EU standarde vezane za sisteme veterinarske kontrole, zdravlje i dobrobit životinja, iskorjenjivanje bjesnila i poboljšanje kontrole zalutalih i napuštenih pasa“, istakao je Orav.

Ambasador se zahvalio potpredsjedniku Simoviću, predstavnicima Univerziteta i Laboratorije za mljekarstvo na dosadašnjoj dobroj saradnji i izrazio uvjerenje da će dalji zajednički rad biti, takođe, uspješan.

Komentari: 0

Novi komentar