Saopšteno iz Glavnog grada

Inspekcija i policija rješavaće problem paljenja guma i vanpijačne prodaje stoke

Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić sastala se danas sa predstavnicima Direkcije za upravljanje otpadom Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ekološke inspekcije, Veterinarske inspekcije, Centra bezbjednosti Podgorice, Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Tržnica i pijaca u cilju rješavanja problema paljenja starih automobilskih guma i problema prodaje stoke van Stočne pijace.
Objavljeno: 04. 02. 2019 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Budući da je paljenje starih automobilskih guma pojava koja je u prethodnom periodu posebno izražena, zaključeno je da je neophodno, kao kratkoročan odgovor na ovaj problem, napraviti operativni tim koji će se svakodnevno sistemski baviti ovom problematikom i suzbiti ovaj problem u mjeri u kojoj je to moguće. Tim će biti sastavljen od nadležnih prestavnika Ekološke inspekcije i Komunalne inspekcje, zatim pripadnika Uprave policije koji će biti zaduženi za legitimisanje i eventualno privođenje počinilaca, Komunalna policija će dati svu neophodnu logističku pomoć, kako bi zajedničkim djelovanjem ovakvi postupci bili adekvatno kažnjeni", saopšteno je iz PG Biroa.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se nadležne državne i gradske službe nastave sastajati na mjesečnom nivou, kako bi se došlo do trajnog rješenja ovog problema, kako kroz pronalaženje obezbijeđene lokacije za njihovo deponovanje, tako i kroz mogućnost izgradnje postrojenja za njihovu preradu, budući da se radi o sirovini koja je veoma gabaritna i zauzima veliki prostor.

"Predstavnici Direkcije za upravljanje otpadom istakli su i da je kroz izmjene Zakona uspostaven sistem proširene odgovornosti, koji obuhvata i proizvođače i uvoznike, što ide u prilog iznalaženju trajnog rješenja. Takođe, raspisivan je tender za registrovane sakupljače otpadnih guma, na koji nije bilo zainteresovanih ponuđača, pa se trenutno radi na njegovoj reviziji i vršenju popisa lokacija", dodaje se u saopštenju.

Za problem prodaje stoke van Stočne pijace takođe je formiran operativni tim koji će svakodnevno obilaziti ovu lokaciju, a kontrola će biti posebno izražena ponedjeljkom i četvrtkom.

"Tim će biti sastavljen od predstavnika Veterinarske inspekcije, Centra bezbijednosti Podgorice, Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Tržnica i pijaca, a uspostaviće se i kontrolni punkt na Bioču koji će zaustavljati kamione radi utvrđivanja da li transportovana stoka ima svu neophodnu dokumentaciju za prodaju samo i isključivo u krugu Stočne pijace. Svaka prodaja van kruga pijace biće strogo sankcionisana, a nakon potpisivanja sporazuma između Glavnog grada i ovlašćenih uzgajivača stoke sa teritorije Podgorice, stvoriće se i neophodne pretpostavke za oduzimanje stoke i njihovo zbrinjavanje.

Konstatujući da se radi o veoma kompleksnim problemima na čijem su rješavanju pomenute državne i gradske službe već tijesno sarađivale, prisutni su izrazili uvjerenje da će zajedničko djelovanje posredstvom rada operativnih timova suzbiti ove pojave u granici u kojoj je to moguće. Za koordinatora oba tima naimenovan je načelnik Komunalne policije Goran Janković", zaključeno je u saopštenju.

Komentari: 1

Sprdnja

04. 02. 2019 - 13:49

Tim za ovo, tim za ono, a sve o trošku građana
Novi komentar