Svoj put pronašla

Preduzetništvo kao umjetnost biznisa

Vlasnica agencije Dijana Krkotić kaže u razgovoru za Portal Analitika da je konačno spojila stvari koje voli: preduzetnistvo, turizam i Crnu Goru.  Zbog toga, kaže, bavljenje ovim poslom  je više od biznisa, za nju je to životni stil.
Objavljeno: 05. 02. 2019 - 10:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za turističke agencije, obično vezujemo ponude  putovanja u inostranstvo - Rim, Pariz, Lisabon … Međutim, mlada preduzetnica Dijana Krkotić je izabrala da se bavi promocijom  Crne Gore kao destinacije za inostrane turiste i dovodjenjem stranaca u Crnu Goru. Njen biznis, Doclea Travel & Tours www.docleatravel.com  je “incoming” agencija, koja pruža turistima cjelokupan turistički servis, od momenta kada odluče da posjete našu zemlju do momenta kada iz nje odlaze. 

 

doclea-travel-tours

 

Vlasnica agencije Dijana Krkotić kaže u razgovoru za Portal Analitika, da je konačno spojila stvari koje voli: preduzetništvo, turizam i Crnu Goru.  Zbog toga, kaže, bavljenje ovim poslom  je više od biznisa, za nju je to životni stil.

“Srećna sam što radim ono što volim i što sam dosla u situaciju da mogu da otvorim svoju agenciju.  Pratila sam svoj put, vjerovala u njega  i bila strpljiva – ispričala je Dijana.

Nakon završetka Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, radila je na nekoliko pozicija u turizmu, prvo kao volonterka i agent prodaje u turističkoj agenciji, zatim za vrlo malu platu kao agent prodaje avio karata, ali je kako kaže, morala da nauči taj posao u praksi i pored sertifikata koji je imala. Vrlo brzo je prešla na istu poziciju ali za bolje uslove.

Da bi ostvarila svoj plan za osnivanje agencije, trebalo je obezbijediti novac za početak biznisa, pa je jedno vrijeme radila čak  tri posla: kao turistički vodič za jednu hrvatsku turističku agenciju, zatim kao menadžer prodaje u lokalnoju turističkoj agenciji i treći posao je bio administrativni za agenciju koja se bavi prevozom turista. 

Iako joj je dan bio ispunjen skoro isključivo poslom,  na taj način  je osim iskustva u različitim segmentima poslovanja turizma mogla zaraditi  i novac za otvaranje agencije. Nije izostala ni podrška porodice i prijatelja koji su vjerovali u sve što radi, pa je sa puno samopouzdanja krenula u preduzetničke vode.

Portal Analitika: Koliko ste bili upoznati sa izazovima samostalnog preduzetništva?

Krkotić: “Preduzetništvo nije za svakoga, isto kao što državni posao nije za svakoga. To je stvar ličnog izbora i sklonosti prema prirodi posla. Moj izbor je preduzetništvo jer mi pruža slobodu, fleksibilnost, mogućnost da kreiram svoj dan, sedmicu, godinu, život.

Preduzetništvo je  kreativno, doživljavam ga  kao umjetnost biznisa. Medjutim, postoji i ona druga strana preduzetništva, kada je potrebno dosta energije i istrajnosti da ispunite ono što ste zacrtali, suočavajući se sa različitim okolnostima i nedostacima na tržistu i poslovnom okruženju.

Recimo, za mlade preduzetnike bi bi od izuzetnog značaja bilo to, kada bi kreditne stope i porezi bili manji i kada bi nailazili na više razumijevanja i podrške kod relevantnih institucija. 

Međutim, u prirodi preduzetnika je da se fokusira na prednosti i mogućnosti, a da na nedostatke gleda kao na izazov koji treba prebroditi.“

 

doclea-dijana-krkotic1

 

Portal Analitika: Šta sve nudite turistima koji dođu u Crnu Goru?

Krkotić: Organizovani smo kao agencija koja pruža cjelokupan servis, od transfera do smještaja, izleta i tura. Želimo da turistima pokažemo najbolje iz Crne Gore, kroz individualni pristup svakom gostu. Želimo im pokazati prirodu, istoriju i  tradiciju nase zemlje.  Vodimo ih u obilazak Nacionalnih parkova, starih gradova, a posebno bih istakla iz ponude, vinske ture. Kroz eno-gastronomsku turu pokazujemo im bogatu dušu našeg podneblja. Obilazimo male privatne vinarije i crnogorska sela da bi turistima pokazali gostoprimstvo i tradiciju naših ljudi.

Naš posao je da Crnu Goru pokažemo u najboljem svijetlu, ali da s druge strane budemo samokritični i konstantno radimo na obogaćivanju ponude i sadržaja, kao i na ugostiteljskoj kulturi i odnosu prema gostu.

Dijana kaže da joj je želja da motiviše mlade ljude koji imaju u planu da se bave turizmom u Crnoj Gori: “Ne plašim se konkurencije i želim da dijelim svoja znanja i iskustva. S druge strane, to je ono što nam je potrebno, jer je aktuelan globalni rast turizma, a Crna Gora je jedna od 10 najbrže rastućih destinacija u Evropi. Problem je što mi kao država a i kao pojedinci, jako sporo odgovaramo potrebama tog rasta.  I onda, šansa je upravo tu, za svaku sljedeću osobu koja želi da se bavi turizmom, jer nam je potreban puno stručnog kadra i kvalitetnih ponuda.”

Za kraj razgovora mlada preduzetnica je poručila: “Željela bih da svim mladim ljudima koji pročitaju ovaj tekst ukažem na to da mogućnosti za razvoj biznisa u Crnoj Gori postoje, osim dobre ideje i biznis plana, potrebno je imati vjere i istrajnosti. Svoj put sam tako našla.”

 

Komentari: 2

Nina

05. 02. 2019 - 11:29

Sve pohvale na racun ove mlade preduzetnice koja slijedi svoj put bez straha I sa mnogo ljubavi. Da je vise ljudi koji na ovaj nacin razmisljaju bilo bi manje vremena za nebitne stvari.
Bg

05. 02. 2019 - 13:57

Svaka čast, samo tako nastavi
Novi komentar