Na inicijativu Zetagradnje

Do kraja godine spomenik Ivanu Crnojeviću u Podgorici

Ukoliko odbornici u Skupštini Glavnog grada na sjednici gradskog parlamenta 18. februara daju saglanost na program podizanja spomen-obilježja za 2019. godinu Podgorica će do kraja godine dobiti spomenik Ivanu Crnojeviću, piše Dan.
Objavljeno: 06. 02. 2019 - 07:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Inicijativu za podizanje spomenika vladaru treće crnogorske dinastije, vladaru Zete od 1465. do 1490. godine i osnivaču Cetinja, podnijela je kompanija Zetagradnja.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović saopštio je da ne treba mnogo govoriti koliko je Ivan Crnojević zaslužan za istoriju.

“Živim i radim na Bulevaru Ivana Crnojevića, vezan sam za stari dio grada i osjetio sam želju i potrebu da budem taj koji će da isprati projekat od početka do kraja, osim po pitanju lokacije. Na lokaciju ne utičem, o toj temi nisam pričao nikada. Na organima Glavnog grada je da donesu odluku jer je to njihov dio posla, a moj dio je tehnički dio i finansiranje”,  saopštio je Radović.

U obrazloženju odluke koja ide u skupštinsku proceduru koju potpisuje Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, piše da je Ivan Crnojević započeo svoju političku karijeru kao gospodar koji se ne koleba, kao državnik koji želi da nastavi započeto djelo svojeg oca.

“Čitavu njegovu vladavinu obilježila je mudrost i hrabrost u interesu održavanja države, koja se nalazila između dvije sukobljene sile, Venecije i Turske. Izgradnjom dvora i manastira udareni su temelji gradu Cetinju, prijestonici i sjedištu mitropolije Crne Gore. Imajući u vidu da je Ivan Crnojević jedna od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, posebno zaslužna za državni, društveni, ekonomski i kulturni razvoj Crne Gore, što je u skladu sa članom 5, stav 1, tačka 2 Zakona o spomen-obilježjima, pristupilo se izradi programa”,  piše  u odluci.

Komentari: 2

Što će spomenik u Podgorici?

06. 02. 2019 - 11:43

Zar nije dosta onaj bulevar? Ovim spomenikom svakako bi devalvirali onaj na Cetinju koji je podignut 1983 god. povodom 5 vjekova osnivanja Cetinja, a djelo je akad.vajara Ivana Gržetića. .Maki 80
Milman

06. 02. 2019 - 13:00

Treba dobro razmisliti da li treba od Podgorice praviti Cetinje. Smatram da Cetinje treba razvijati u tom nekom pravcu istorijske, kulturne,Prijestonice i na taj način ga turistički valorizovati. Podgoricu razvijati kao administrativni centar, moderne arhitekture. Ipak je daljina svega 30 km između dva grada
Novi komentar