Okončana ekstradicija vođe kavačkog klana

Slobodan Kašćelan izručen Crnoj Gori

Slobodan Kašćelan, koji slovi za navodnog šefa kavačkog klana, izručen je Crnoj Gori, saznaje Portal Analitika.
Objavljeno: 08. 02. 2019 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kašćelan je sredinom decembra prošle godine uhapšen u Češkoj po međunarodnoj potjernici Crne Gore. Izručen je Crnoj Gori po takozvanoj pojednostavljenoj proceduri, Postupak ekstradicije je ubrzan i Kašćelan bi trebalo da se nađe u spuškom zatvoru.

Kašćelan je potraživan zbog sumnje da je u Prčanju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života Igora Markovića. Pucnjava se dogodila na parkingu i putu vile “Marija”, kada su Kašćelan i Marković pucali jedan na drugoga.

Presudom iz 2014. godine Kašćelan je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Markovića i nedozvoljenog držanja oružja, dok je Marković osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva Kašćelana i nedozvoljenog držanja oružja.

Osim tog slučaja, vođa “kavačkog klana” se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. U tom postupku se tereti da je krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

Osumnjičen je da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

Iz Uprave policije je saopšteno da je Crnoj Gori izručen jedan od najtraženijih bjegunaca, nakon informacija koje je naša policija dala češkoj policiji. Kašćelan je lišen slobode po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica u decembru prošle godine u Češkoj Republici. Ekstradicija je realizovana u organizaciji SKP – NCB Interpol Podgorica, u sadejstvu sa CB Podgorica, PJP, SAJ i Sektorom granične policije. S.K. je, uz pojačane mjere bezbjednosti, sproveden u ZIKS.

„Podsjećamo da je uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom službenika crnogorske Uprave policije i razmjenom podataka sa inostranim partnerskim službama, na osnovu operativne informacije naše policije, 12.12.2018. godine, u iznajmljenom stanu u Pragu u Češkoj Republici, lišen slobode S.K. Ovo lice je lišeno slobode na osnovu međunarodne crvene potjernice koja je raspisana od strane NCB Interpol Podgorica u februaru 2017. godine zbog više teških krivičnih djela“, ističe se u saopštenju.

Kašćelan se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo.

„Kašćelan  je, prije lišenja slobode u Češkoj, često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve u cilju lišenja slobode, gdje je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke. Akcija lišenja slobode S.K. i njegovo izručenje našoj državi su još jedan pokazatelj da crnogorska policija preduzima u kontinuitetu sve neophodne mjere i radnje u aktivnom ciljanom traganju na međunarodnom planu za najtraženijim bjeguncima, sa posebnim akcentom na vođe i pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, i njihovom privođenju nadležnim organima u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tome u prilog govori činjenica da je uspješnom međunarodnom saradnjom tokom 2018. godine lišeno slobode više lica, i to M.M, V.V. i I.M. na Kosovu, P.K. u Bugarskoj, J.V. u Turskoj i S.K. u Češkoj.

Komentari: 0

Novi komentar