Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice

Hrvatska i HNV miniraju kandidaturu za UNESCO

Kandidatura Bokeljske mornarice za UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva izazvala je prošle godine podijeljene reakcije u Crnoj Gori i Hrvatskoj. 
Objavljeno: 09. 02. 2019 - 07:55 Promjenite veličinu teksta: A A A
Hrvatska i HNV miniraju kandidaturu za UNESCO
RFE

Inicijativa Crne Gore da samostalno kandiduje Mornaricu za UNESCO-vu listu prilično je uzburkala hrvatsku javnost, pa se rasprava, pored Skupštine Crne Gore, preselila i u hrvatski Sabor. Crna Gora je, ipak, samostalno kandidovala Mornaricu, uz isticanje u Nominacionom dosjeu da je riječ o kulturnom dobru države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske.

Ove godine, kada Mornarica slavi 1.210 godina postojanja, izgleda da neka pitanja još izazivaju osporavanja, podjele i nedoumice. To je u intervjuu Pobjedi potvrdio i admiral Mornarice Antun Sbutega, koji je istakao da država Hrvatska i Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori i dalje otežavaju crnogorsku kandidaturu kod UNESCO-a. O ovome je bilo riječi i sinoć na redovnoj godišnjoj skupštini Mornarice u Kotoru.

“Rekao bih da je najveći uspjeh Bokeljske mornarice u zadnja dva vijeka nominacija za UNESCO, prvog nematerijalnog dobra Crne Gore. Dobili smo veliku podršku Predsjedništva Crne Gore, Vlade, posebno Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova, bokeljskih opština, institucija kulture, civilnog društva i građana. Izrada Nominacionog dosjea za kandidaturu je bio složen i dug posao, obavljen u saradnji sa ekspertima Ministarstva kulture na čelu sa Milicom Nikolić, kojima smo veoma zahvalni. Preko diplomatske mreže Crne Gore i Ministarstva kulture se prati proces kandidature. UNESCO je obavijestio da je nominacija tehnički zadovoljila i da je u proceduri procjene. Vjerujemo da će na Komitetu UNESCO-a za nematerijalnu baštinu u decembru ove godine u Bogoti, Mornarica konačno biti upisana na Reprezentativnu listu. To će imati ogroman značaj za promociju Mornarice, ali i Crne Gore u svijetu, jer je kultura bitna za formiranje slike o državama, posebno onih koje su nedovoljno poznate. Uvjeren sam da će to biti značajno i za svij et koji će otkriti izuzetne vrijednosti Mornarice”,kazao je Sbutega.

Odgovarajući na pitanje zašto zajednička kandidatura Mornarice za UNESCO, Crne Gore i Hrvatske, nije bila moguća Sbuteka je rekao da su reakcije iz Hrvtaskeu bile neprimjerene, pretjerane i bez validnih argumenata.

“Tako se o tome raspravljalo u Skupštini Crne Gore, Saboru Hrvatske i Parlamentu Evropske unije, a bili smo izloženi i nevjerovatnoj medijskoj kampanji kojom je osporavano pravo Crnoj Gori na tu kandidaturu, insistirajući da je Mornarica prevashodno kulturno dobro Hrvata. Mi zaista nemamo potrebe da nas neko sa strane uči ko smo, mi smo to dobro naučili u toku 1.210 godina. Zajednička nominacija nije bila moguća i zato jer Mornarica nije iz Hrvatske dobila zvaničnu ponudu za zajedničku kandidaturu, a prije svega jer argumenti koji su isticani o našoj istoriji i identitetu nijesu istiniti. Predsjednik Vlade Crne Gore je po tome iznio jasan stav, koji je i stav Mornarice, i Crna Gora je samostalno kandidovala Mornaricu. Međutim, koordiniranom akcijom dijela institucija i diplomatije Republike Hrvatske, hrvatskih bratovština “Bokeljska mornarica 809″, koje su se odvojile od nas 1991. godine, i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, pokušava se i dalje kod UNESCO-a osporiti naša kandidaturu. To nas ne brine jer smo uvjereni u validnost kandidature i naših argumenata. Mornarica je starija od država i nacija na ovom prostoru, pa je u toku vjekova akumulirala dragocjeno iskustvo, vrijednosti i stekla kolektivnu mudrost, zahvaljujući kojima je izdržala brojne dramatične istorijske provjere, pa će i ovu”, pojasnioje on.

Bokeljska mornarica je osnovana 13. januara 809 godine, prilikom dolaska relikvija Sv. Tripuna u Kotor i neraskidivo je vezana za njegov kult i grad Kotor.

 

Cijeli intervju pročitajte u današnjem izdanju Pobjede

Komentari: 17

Jozo

09. 02. 2019 - 09:18

Boka je hrvatski zaljev svetaca
Dvoje -preko ledja trecih

09. 02. 2019 - 14:04

Slicno tvrde (sto se tice svetaca) i veliko/srbi sa Amfilohijem na celu. Zato su na ulazu u zaljev i napravili krstionu - da se svi krste u cude sta je ovo sa veliko/srbljima i veliko/croatima,koji nikako pameti da dodju.
Objektivni

09. 02. 2019 - 14:12

Boka moze bit i to. Niko ne spori da je u Boki bilo hrvatskig svetaca. Divna licnost Leopold Mandic. I cista Crnogorka sveta Ozana . Ali .... . Istanbul je sjediste pravoslavlja . Toledo i Sevilja su ostaci mavarske kulture ali su u Španiji pa pripadaju Spaniji ali niko ne spori ko je pravio divne dvorce, palate i vrtove . U Napulju se nalazi veliki dvorac španskih kraljeva koji su španci gradili i tu im je bilo sjediste . Cija je to sad bastina ??
Мирослав Ђукић

11. 02. 2019 - 10:21

Jozo, мислите на Боку јуниорс из Буеносариеса? Играју хрватски исељеници у томе клубу?
Spro

09. 02. 2019 - 09:38

Logicno, radi se o Zaljevu hrvatskih svetaca
Bravo za Zbutegu

09. 02. 2019 - 09:50

Hrvatska svojata npr. Stefana Zanovića za kojeg kaže da je Hrvat a on je katolik iz okoline Budve. Dakle, ako je neko katolik u Crnoj Gori on nije time Hrvat nego Crnogorac katoličke vjeroispovjesti. Osim, naravno, onih koji su u CG došli iz Hrvatske.
Priča mi jedan

09. 02. 2019 - 15:43

da su njegovi porijeklom iz Grblja odakle mu je prije 200 godina predak pobjegao zbog ubistva i prešao u katoličanstvo. Mi smo Hrvati, veli on, što možemo biti drugo??? I ja mu objasnim da je on Crnogorac katolik.
Primorac

09. 02. 2019 - 11:58

Odliçno napisano,iz istorije imate jedan,ajde da vidim koliko minusa kamenjari.
Kotor

09. 02. 2019 - 12:06

Jedino što se ovaj zakagao za stvari koje sada tobož kritikuje
Niko

09. 02. 2019 - 13:13

Naša država je i zvanično bila katolička do 1403-e godine. Znači li to da Hrvatska treba da nam osporava i pravo na državu, a ne samo na Bokeljsku Mornaricu?
Мирослав Ђукић

11. 02. 2019 - 10:24

Ко је то озваничио, је ли г. Ћосовић? Издао Вам потврду?
Stepinac

09. 02. 2019 - 14:10

Hrvatska se ponasa kao da su oni pravni nasljednici Austrugarske monarhije na ovim prostorima.
Torko

09. 02. 2019 - 14:34

Čija je to tradicija? "Mornarica je osnovana 809 i neraskidivo je vezana za grad Kotor", vele stručnajci. To znači da kada je osnovana nije pripadala ni Hrvatskoj ni Crnoj Gori jer ih jednostavno nije bilo. Što se ne pobune Grci, jer su Boka i čitava okolna teritirija u to vrijeme bila dio Vizantije?
Batalite

09. 02. 2019 - 17:00

Ova "mornarica" je slavila Franja Josifa dok su Lovćen i Mojkovac krvarili u odbranu Crne Gore. Kakva crnogorska tradicija? Od kad to? Naše more je vazda bilo kameno i njime se nikad nije "plovilo" barkama. To što je sada Boka dio Crne Gore ne znači da je vazda bila i da je sve što je tamo nastalo "naše". Neka ih "registruju" Austrijanci, više su bili pod njima.
Ni korak dalje od “balkana”

09. 02. 2019 - 17:47

Balkan je Balkan... Ako je to tako, mislim da je svaki drugi komentar suvišan, osim da će Balkan uvjek, na žalost, biti Balkan.
Тото

12. 02. 2019 - 13:48

Прорадило је оно српско у Сбутегама. Крв није вода.
Mирослав Ђукић

14. 02. 2019 - 09:09

Вратили се на фабричко подешавање. Још ће они србовати по кафанама, само гледајте!
Novi komentar