Prespanski sporazum stupio na snagu

Ime Republika Sjeverna Makedonija zvanično u upotrebi

Zvanično je stupila na snagu upotreba novog imena države Republika Sjeverna Makedonija za unutrašnju i spoljnu upotrebu, nakon što je grčki parlament ratifikovao Protokol o pristupanju Makedonije u članstvo NATO-a.
Objavljeno: 09. 02. 2019 - 11:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ratifikacijom Protokola u grčkom parlamentu, što je bio posljednji korak u rješavanju 27-godišnjeg spora oko ustavnog imena između Skoplja i Atine, zvanično je stupio na snagu Prespanski sporazum.

Makedonska vlada je informisala Interresornu grupu koja treba da pripremi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mjera i aktivnosti, a u roku od sedam dana državne institucije, granični prelazi i diplomatsko-konzularna predstavništva će postaviti table sa novom imenom države.

Upotreba novog imena države treba da bude usaglašena i sa Zakonom o upotrebi jezika, što bi značilo da će table biti ispisane i na albanskom jeziku.

Preporuke za promjenu table će dobiti i jedinice lokalne samouprave, a sektori i službe za odnose sa javnošću pri državnim i javnim institucijama će dobiti smjernice za upotrebu novog ustavnog imena.

Promjena ustavnog imena Makedonije uslijedila je nakon potpisivanja Sporazuma iz Prespe i njegove ratifikacije u grčkom i makedonskom parlamentu.

Nakon riješenog višedecenijskog spora oko imena, 29 ambasadora zemalja članica NATO potpisalo je 6. februara Pristupni protokol za učlanjenje Makedonije u Alijansu.

Komentari: 5

GRAĐANSKI

09. 02. 2019 - 13:22

SRETNJE BILO!
Tantal

09. 02. 2019 - 14:19

U svakodnevnom zivotu svi ce je i dalje zvati -Makedonija, bilo ona sjeverna ili vardarska,znajuci o kojoj zemlji se radi. Bitno je prevazici krizu koja je u Makedoniji trajala godinama,zahvaljujuci laznim patriotama poput Gruevskog i drustva mu. Lekciju fleksibilnosti mogu oni iz Beograda nauciti sada od Zaeva iz Skoplja.
Мирослав Ђукић

11. 02. 2019 - 13:16

Tantal, Ваш идол је расписао референдум, а кад су резултати народне воље били супротни његовим очекивањима, игнорисао је референдум. Онда су поткупили и уценили неколико посланика опозиције, да навуку већину у Собрању, како би изгласали промену имена. Председник Републике Иванов онда није потписао акт о мењању имена. Уместо њега, акт је потписао председник Собрања. Формалноправно гледано, та одлука је ништавна. То што Ви зовете "флексибилност", раније се звало друкчије. Баш као што се каже да се "снашао" за неког ко украде. Будите без бриге, актуелни режим у Београду је једнако "флексибилан" и "снашао се", као и Ваш идол.
Momčilo,Pljevlja

12. 02. 2019 - 18:13

Mlati Đukiću, mlati. To nije zabranjeno. Slijedi autokefalna šjeverno -makedonska crkva. A malo zatim i sveta crnogorska autokefalna crkva... breee.
Мирослав Ђукић

20. 02. 2019 - 10:25

Момице, живи били, па видели. Момица снује - Бог одређује. Ви навијате за свог тркача, а ја се молим Богу да разум победи. Било је кроз историју бројних сличних лудорија у резиденцији патријарха у Цариграду, све је то нетрагом нестало...
Novi komentar