IZOŠTRENO: Afera ,,Atlas“, afera ,,koverta“, afera ,,vlast vs opozicija“ i druge crnogorske priče

Drž’te lopova!

Vakat je – oproljećilo je – vrijeme je orezivanja voćki pa bi trebao i DPS da oreže izdivljale mladike i stare trule i neplodne grane. Ili je možda kasno, pa se mora sjeći iz korijena?
Objavljeno: 10. 02. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad Pustahija

Cijenjeni čitaoci, moram da se izvinim. Jesam, izbjegavao sam da pišem o aferi „koverat“, „Atlas“ ili kako se već ne zove... Kako pisati o tome kad i naši i njihovi viču ,,drž’te lopova“ i pri tom jedni misle na Duška K. a drugi na Miga, Mila i familiju i stranku mu? Nesuđena predsjednica Crne Gore i slični kapaciteti iz nezavisnog, istraživačkog i „sokratovskog“ medijskog koncerna Vijesti i NVO sazvježđa, razbacuju se znanjem iz bankarstva i makroekonomije, prava i kriminalistike i političkih nauka i prakse, i k tomu još, da prostite, čojstva i junaštva.

A dobri i pošteni ja, ni naš, ni nidabog njihov - i uz to ekonomista sa dugogodišnjom menadžerskom karijerom - treba da lupetam i hajkačim sa njima ili sa režimskim lumenima. I ne znam šta bi tu bio moj benefit, kako to depeesovci zovu. Što to kažete, dragi čitaoci?

Očuvanje Domovine?! Valjda je to riješeno i valjda bismo izginuli braneći je, a domovina se ne brani fukarlukom. Sve me ovo podsjeća na ljetne sjedeljke ispred stare ,,Sejdefe“ u Bokeškoj, pa onda pij, pametuj i avetaj svako veče do dva ujutro.

Ako pritom nisi na vrijeme ugrabio mjesto pod tendom nego pod krošnjom, pio ne pio, kući se vraćaš pokakan od onih silnih vrana i švraka. Tako je i onome ko u ovo uleti među političke vrane, švrake i ćukove. No, ako se mora ući onda ćemo pošteno ako već drukčije ne može, kako bi rekli ovi moji u Grblju.

ŠTICUNG BIZNISMENI

Ko je Duško Knežević? Kontroverzni, alavi, biznismen i bankar špekulant, koji je ili opljačkao ili uništio svoju banku i povezane biznise i zdimio u Londru. Propao je u Moskvi, Beogradu, na Kipru... Naposljetku i kući, u Montenegru. „Što je pljačka banke naspram krimena osnivanja banke“, rekao je Bertold Breht misleći na mutne tokove novca i metode njegove akumulacije. A bogatstva naših bankara i biznismena nastajala su u šticungu primarne emisije u onoj ludoj eksponencijalnoj inflaciji za vrijeme sankcija. Naravno i na crnom tržištu svih roba u sankcijama blokiranoj zemlji. Kasnije se taj kapital oplođavao u volšebnim i polukriminalnim klijentelističkim poslovima, a i kriminalnim poslovima sicilijansko-kalabreškog tipa.

Mir i sigurnost tome kapitalu davao je naš politički sistem i institucije. Naravno, ne besplatno već za keš. Nije bitno da li u torbama ili u kovertama. I tako evo gotovo trideset godina. Ko se sad čudi kovertama i zgražava nad kupovinom gaća visokim funkcionerima i astronomskim hotelskim računima - neka ućuti. Kao: nismo svojim očima gledali džipove, jahte, vile, ručne satove poput vodomjera i razne bahanalije pobjednika tranzicije.

I siromaško preživljavanje većine stanovništva... I sada propali bankar svojim rijaliti programima iz Londona pokušao je da ucijeni predsjednika države i CBCG i tužilaštvo za neka nepočinstva za koja on ima prilično diskutabilne dokaze i u kojima je on navalni špic igrač, e da bi mu kao toliko puta do sada progledali kroz prste i učinili ga još bogatijim i sigurnijim.

Zašto Dule nije ništa snimao u Moskvi, Beogradu, na Kipru pa i tamo ucjenjivao kao što radi u svojoj zemlji? Zbog marksističko-dogmatskih razloga! Znate, Marks je tvrdio da svaki kapital nastoji zadržati odnose u kojima je nastao. A đe to pokušati nego u mjestu rođenja svoga špekulativnog kapitala i to ucjenom da se izbjegnu koverte. Srbi i Rusi imaju svoje špekulante, a ne da skupljaju naše. Jeste, sve ovo zvuči i izgleda kao dno dna, ali nije iznenađujuće.

Još je Kejnz rekao: „Čim se podigne oluja bankari se ponašaju kao mornar koji zna da plovi samo po lijepom vremenu, i koji napušta plovilo koje bi moglo da ga odvede u sigurnost, tako što hita da izbaci susjeda iz čamca za spasavanje i da sam uđe na njegovo mjesto“.

Tako se ponašao i Dulje, pa udunuo kod dojučerašnjih kompanjona iz vlasti, a opozicija samo čeka da on iznese sve dokaze koje ima protiv vlasti i da ga onda sa zadovoljstvom zaboravi u britanskoj ili našoj ćorki. I ogriješio si se, Dulje, o depeesovcima. Nisu oni tebe zaboravili. Oni su isti oni dobri stari i mnogo te vole, samo su duboko zabasali prema EU pa su se na silu morali odreći nekih dražesnih starih poslovnih običaja.

milorad-pustahija

 

BIZNIS POLITIČARI VLASTI

Institucije sistema i vladajuća stranka i nadasve njeni kadrovi su tamna strana ovoga hepeninga, a i naše stvarnosti. Užasava njihova stručnost, ažurnost i nepodnošljiva lakoća korumpiranja. I osjećaj svemoći i nekažnjivosti jer su to uglavnom tatini sinovi i kćeri i svastike.

Pogledajte onoga nasljednog tipusa u Baru. Predsjednik Francuske, Makron, je nakon protesta „Žutih prsluka“ otvorio opštenarodnu debatu o problemima u zemlji i diskutovao na tribinama po provinciji sa građanima. A našem provincijalnom junoši se, izgleda, gadi komunicirati sa svjetinom pa nas je podario nekakvim bonvivanskim blaziranim nemuštim saopštenjem?!

Ne znam da li će Duljeva saopštenja i denuncijacije Mila Đukanovića ostaviti ikakav utisak na tužilaštvo, jer se uglavnom radi o gunđanju i tračevima nezadovoljnog dobrovoljnog primusovog batlera, ali od komandne odgovornosti za postavljanje ovakvih kadrova i njihov rad niko ga ne može abolirati. I zato, vakat je - oproljećilo je - vrijeme je orezivanja voćki pa bi trebao i DPS da oreže izdivljale mladike i stare trule i neplodne grane. Ili je možda kasno, pa se mora sjeći iz korijena?

Jer prošli put, kad je Katnić orezivao po Budvi, nije ćorkiran niko iz inspekcijskih regulatornih i nadzornih tijela iz ministarstava. Ispalo je da se budvanski magnum krimen dogodio u vakumu, a ne da je zalivan i uzgajan nečinjenjem nadležnih nadzornih organa. Zato, Kata molim te, rasturi prvo one koji su kao nojevi držali glavu u pijesku u CBCG i pohapsi korupcionaše. Oni nesposobni će se sami razbježati od straha. Raspali Kata, ispada da je tužilaštvo posljednja linija odbrane ove nesretne zemlje.

OPOZICIONO BEZNAĐE

Beznađe se pojačava kad skrenete pogled na opoziciju. U stvari, ne treba skretati pogled, od njih se i onako ne može živjeti, po vascijeli dan graju put nas sa ekrana, iz novina, sa ulice.. Na pojavu Duljeva video klipa sa Migom, prosto su se izbezumili na miris krvi, pa cvile i zavijaju tražeći da ih puste u vlast i na funkcije. I sad ima tu jedna kvaka. Tajno snimani klip ne može biti presudan dokaz na bilo kom sudu, bilo gdje u svijetu. Ali, kod nas neki bi ne samo hapsili nego i odmah presuđivali na ulici. Pogađate! To su oni kojima se sudi za pokušaj terorizma ili puč, a ja bih to nazvao sramnom veleizdajom otadžbine.

I pazite sad: Migov video im je dovoljan za osudu, a snimak govora Kneževića pred pristalicama, gdje ovaj u mikrofon viče - „Čekajte naredbe glavne komande“ - je šala, hiperbola, zmajolovačka metafora, što li?! I sada su Kati potrebne stotine najsofisticiranijih forenzičkih dokaza da njih osudimo za očigledno.

Putin ih je nedavno u Beogradu pomilkio po glavi i proglasio ih herojima, pa su sad i referendum o nezavisnosti proglasili nelegalnim i koruptivnim, a pare koje su oni dobijali od Rusa i domaćih četnikoidnih tajkuna nisu korupcija nego herojski honorari. Ma, stvarno? Ovaj dio opozicije zavija i od straha da će se usvojiti zakon o slobodi vjeroispovijesti i njihova šovinistička crkva svesti u sekularne okvire.

Čak će u panici i da oškartaju Meda i PZP jer je Medo demonstrirao protiv demokrate Vučića, a Đukanovića bi mogli odmah na ona vješala sa demonstracija u Beogradu. No, možda im se priključi Crnogorska stranka jer je gospodin Pavićević, predsjednik stranke i veliki zagovornik Ustavnog patriotizma, poput dobrog vojnika Švejka demonstrirao sa frontašima protiv ustavne institucije Tužilaštva.

Ustavno-patriotski, baš! Ostatak opozicije je raspad sistema, niko ne može ni sa kime, a svi bi da zagrabe što više i svi bježe od eventualnih regularnih izbora i traže ulične inauguracije i ulične mandate i neustavne tehničke vlade. Rudović je i bivši Uraposlanik, i sada nezavisni poslanik; i pravednik i sokratovski građanski europejac i Duljev plaćeni pi-ar. Bečić se distancirao od Dritana, jer se ovaj usudio da doktorira prije njega.

Razigrani klan iz Vijesti čeka da im daju vlast i uspostavu ponovne bankarske dominacije druge familije. Već su napravili bankarski rasad na Cetinju. Jedino mi normalno i zakonito izgleda reakcija SDP-a i civilizovani i argumentovani i elokventni istupi Raška Konjevića na skupštinskim odborima. Ali, i to će trajati dok... Zato, u pamet se Crnogorci, veliko nas spremanje i čišćenje čeka.

 

Komentari: 18

Vanja

10. 02. 2019 - 08:05

Zadovoljstvo je čitati.Bravo!,ovo je pero!.
Hn

10. 02. 2019 - 08:19

Sve je tacno jedino ga zabrlja na kraju sa tzv.elokventim nastupom Raska Konjevica...Zar i on i oni ne bijahu zajedno 25 god?.Zar ti ne smrdi nimalo da je i Ranko imao svoju ulogu u pokusaju drzavnog udara.?Ostalo potpuno u pravu.Lopovi u vlasti,banda,teroristi i lopovi u opoziciji.Tako i u narodu.Sve preslikano.Ali nesto razmisljam,pa nijesmo mi sve to izmislili.Odnekud nam je djavo to donio pa ce ga,valjda djavo i odnijeti.
Dan D

10. 02. 2019 - 19:30

Rako je najčasni i najiskreni patrijota CG ,
Janica Matova Beograd

10. 02. 2019 - 10:12

Vrli Grbljaninu ne kaže se nisi nego nijesi na crnogorskom jeziku! "Pokakan od vrana i švraka"...kakav ti je stil ove tvoje poslanice?
Zeta

11. 02. 2019 - 15:49

Janice Matova ti izgleda govoris crnogorski u Beograd, a ja bogmi Jano se udah iz Srbije u CG pa po citav dan vjezbam dako ovo J ubacim nekako jer ako dgugacije progovorim zlo veliko me nadje.
Ono najgore

10. 02. 2019 - 11:41

Dusko Knezevic personifikuje ono najgore iz tridesetogodisnje vladavine DPSa. To su tajkuni i prevaranti, kojima nikada nije bilo ni do Crne Gore ni do opsteg dobra, koji su samo gledali da se nakradu i napljackaju. Bez ikakve politicke i moralne odgovornosti. Upropastili su sve svoje biznise, jer prevarantski biznis propadne kad tad. I sad, kad je dolijao, jer ipak neko pomalo radi svoj posao u CG, nekome to smeta, i smatra da je to razlog da se srusi drzava i sve dobro sto je zapoceto. Pocecu da glasam DPS pod stare dane.
Dumelja

10. 02. 2019 - 12:36

Jos jedan odlican tekst inzvanrednog i duhovitig gos.Pustahije veliko je zadovoljstvo citati ovako kolmune koje otkrivaju ovu propalu i ispdjenu opoziciju zajedno sa odredjenim medijama i NVO koji bi za neki tudji interes sjurta CG zavili u crno.Mnogo je vazno da ovo citaju mladi i pametni gradjani CG jer ce novo Proljece upravo njima donieti najvise koristi ali da oni ucestviju u podkresivanju mladih grana.Puno vam hvala na ovaj tekst.
Nicka

10. 02. 2019 - 14:18

Oooo, iako tanko, pocinje pomalo, stidljivo, da se pominju i vladajuci korumpirani, stare grane...
pusto ,pusto ,pusto mi je sve

10. 02. 2019 - 14:22

Izbjegavao si jer te bilo muka sto je i normalno,onda je stiglo naredjenje odozgo,olovku u ruke.Nije ti lako bilo da napises ovaj dosta velik clanak ,a da ti na kraju nebi rekli ,ostav pisi ponovo.Predsjednih svihb gradjana,i prdsjednik DPS clanstva je sve priznao za sta je dosada optuzen i da je DPS uzimao one pare u kovertu,i da malo ima pa malo nema onaj dvorac na Gorici,uredno je vratio 16000 kada je javno opomenut ,na kraju onaj kredit nije dobio na ugled kako je tvrdio nego sad vec znamo kako.Bankar koji je vas proizvod,kao uostalom i S.Marovic je vas ,nici drugo,taj debeloguzan je sipao za privilegije ,to sto je sipao ocigledno se nije gadilo primaocima.Da ne duzim zaluduti sprdnja koju si morao napisati i koje ces se mogice jednog dana zastidjeti.
pusto pusto

10. 02. 2019 - 15:23

Ne objavljujete komentare koji ne vrijedjaju ,samp govore istinu.Iznenadjuje me to od ovog demokratskog portala.Radi se o komentaru pusto.pusto,pusto mi je sve.
Pusto pusto

10. 02. 2019 - 18:48

Bravo i hvala
Treća falanga

10. 02. 2019 - 16:47

DPS Je nikla tokom teških vremena, pa zbog toga ima i ožiljke i izrasline. Ali ista je jedina u CG-u koja istovremeno ima tri sloja lidera, stare, zrele i mlade, a i dugoročno iskustvo. Snaga se bazira na kontinuitetu, a kontinuitet se bazira na svakodnevno odgovorno upravljanje procesima stabilnosti, sigurnosti i razvoja. Srdačan pozdrav svima!
V&X

10. 02. 2019 - 17:49

Demokratiju je nemoguce uspostaviti u drzavama manjim od million stanovnika, ako narod nije osvijescen.Nas mentalitet je jedan veliki kamen spoticanja. Svi smo prijatelji i kumovi dok imamo koristi jedni od drugih. Opšta malogradjanstina. Izgubio se cak i osjecaj stida.Kao ljudi smo se iskvarili.Da se Tito stvori ne bi znao šta će s nama.
Dan D

10. 02. 2019 - 19:33

Pođi te u LUKSENBURG, LIHTENSTAJN , SAN MARINO , MONAKAO,
V&X

10. 02. 2019 - 23:48

E pa za divno, cudo pricam is iskustva.Bas te drzave imaju svijest društvene odgovornosti. Zato i napominjem da smo neosvijesceni. Tamo se poštuje zakon i vrednuje sve što je u korist boljeg života svih sadašnjih i budućih pokoljenja. Da smo bolji bolje bi nam i bilo. Kakvi smo izgleda da smo ovo zasluzili. Na zalost, jer u ovako lijepoj državi mogli smo da imamo njihov standard.
KARA RADUSIN

10. 02. 2019 - 18:19

Milorade,prije godinu i kvarat na vas tekst napisao sam komentar na koji ste mi odgovorili uvredom.Poslije ovakve vase kolumne oprastam vam,uz pozdrav.
Drago

10. 02. 2019 - 19:46

Sve se to može reći mnogo jasnije: Duško Knežević i Milo su ista strana iste medalje, ne suprotna. Jedino što ih "razlikuje" je što ovaj drugi ima više poltrona i što nema nikakav kompas. A zajedno su ogrezli u svakojakim gadostima. Od njih su gori samo oni koji su s njima.
Karaburma

10. 02. 2019 - 23:14

E kad terazijski Crnogorci objašnjavaju kako živimo u ovoj privatnoj državi....
Novi komentar