"Politiko" piše

Junkerova Komisija koja nestaje

Do zvanične predaje vlasti sadašnjeg saziva Evropske komisije (EK), pod predsjednikom Žan-Klodom Junkerom, ostalo je još 10 mjeseci, ali se neki njeni članovi već pripremaju za druge poslove, piše "Politiko".
Objavljeno: 10. 02. 2019 - 18:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Junkerova Komisija koja nestaje
Foto: blic.rs

Junker nije odlučio da se kandiduje za novi, petogodišnji, mandat predsjednika EK, ali većina komesara nije spremna da ode u penziju, navodi "Politiko".

On je 19 godina služio kao premijer Luksemburga, prije nego što se preselio u EK, ali je nagovijestio i formiranje visokopolitičke Komisije koju će sačinjavati ambiciozni političari, koji imaju želju za višim pozicijama.

Rezultat je takav da, dok se Junker i njegov najbliži savjetnik Martin Selmajr spremaju da zatvore desetine pravnih slučajeva i zacementiraju svoju zaostavštinu - drugi članovi Komisije su fokusirani na buduća dešavanja u njihovim životima.

"Kolege se već bave time šta je sljedeće, pokušavajući da saznaju ko će ostati među komesarima, ko je otišao, i pokušavaju da nađu dobru poziciju. Junker je na kraju puta. Veoma je slab zbog svoje bolesti", rekao je "Politiku" neimenovani zvaničnik iz Komisije.

Potpredsjednik EK Maroš Šefčovič uzeo je neplaćeno odsustvo, kako bi se kandidovao za predsjednika Slovačke, dok drugi "žongliraju" zvaničnim dužnostima dok vode kampanju za Evropski parlament.

Pojedini članovi Komisije spremaju se i za poslove izvan Brisela, navodi "Politiko".

Pjer Moskovisi, koji je na funkciji komesara za ekonomska i finansijska pitanja, kandidovaće se za poziciju u francuskom Revizorskom sudu.

Komesar Ginter Etinger će se po pisanju "Politika" uputiti u privatni sektor.

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini rekla je svojim saradnicima da želi da nastavi da radi u spoljnim poslovima, ali je nagovijestila da će "proširiti" svoje jezičke sposobnosti tokom posjete lidera Arapske lige ove nedjelje.

"Možda ću u budućnosti učiti arapski jezik", rekla je Mogerini.

Potpredsjednici EK iz Letonije i Estonije, Valdis Dombrovskis i Andrus Ansip, najavili da će se kandidovati sa EP, kao i rumunska komesaraka Korina Čertu.

Očekuje se da će još komesara najaviti svoje kandidature.

Prema pravilima, komesari koji se kandiduju za poslove unutar EU mogu da ostanu na svojim pozicijama, ali ne smiju da koriste zvanične resurse za svoje kampanje. Oni koji se kandiduju za političke pozicije u svojim zemljama, kao što je slučaj sa Šefčovičem, moraju da uzmu neplaćeno odsustvo.

Komentari: 0

Novi komentar