Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori o aferi „Atlas“

Radulović: Ako institucije reaguju na vrijeme, integracije neće biti ugrožene

Da li će nedavni događaji i afere u Crnoj Gori negativno uticati na dalji tok pregovora sa EU, zavisi od reakcija naših institucija, ali je u značajnoj mjeri uslovljeno i izmijenjenom međunarodnom pozicijom Crne Gore, kazao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 06:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

REAKCIJE – Prvo, Crna Gora je članica NATO-a, svidjelo se to nekome ili ne, i sada se unutrašnji politički procesi u našoj zemlji posmatraju sa značajnim usporenim reaktivnim mehanizmom, uključujući i one reakcije koje dolaze iz zemalja koje su istovremeno i članice Evropske unije, ali i samih evropskih institucija.

To znači da kada se u nekoj zemlji članici NATO-a dešavaju unutrašnji politički problemi, pa čak i snažniji potresi, vrijeme u kojima stižu reakcije iz drugih zemalja članica je značajno duže, jer se uzima u obzir pretpostavka o zajednici vrijednosti, stabilnosti poretka i međusobnog podržavanja država saveznica.

To vrijeme im daje mogućnost da dobro prouče sve elemente događaja u datoj zemlji i da povuku adekvatne poteze – ocijenio je Radulović.

Na pitanje što to konkretno znači u slučaju sa Crnom Gorom i nedavnim događajima, Radulović navodi da znači da su se u međuvremenu kod naših partnera iskristalisala jasna i ozbiljna pitanja iz ove cijele situacije, na jednoj strani, dok se na drugoj strani sve više kristališu i neki drugi zaključci koji neće ići u prilog onima koji su očekivali sasvim suprotnu reakciju međunarodne zajednice.

– Kao prvo, iz cijele ove situacije, za međunarodnu zajednicu su važna samo dva pitanja i to ne na istoj skali vrijednosti. Prvo je pitanje vezano za eventualne malverzacije u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja i političkih partija, gdje će se očekivati da se i davanja iz tajkunskih džepova, bilo da su u pitanju domaći ili ruski i srpski tajkuni, bilo da se radi o opozicionim ili o vladajućim partijama, dovedu najzad u red i pod jasnu lupu zakonskih organa. To će značiti da svi započeti procesi dobiju svoj sudski epilog i da svi počinioci, za koje se mogu naći neupitni dokazi, budu kažnjeni. Bez obzira da li su iz redova opozicije ili vlasti – ističe Radulović.

POVJERENJE: Sa druge strane, dodaje on, mnogo značajnije pitanje je pitanje povjerenja u centralnu ekonomsku instituciju u zemlji, a to je Centralna banka Crne Gore.

– Po onome što se u manje ili više formalnim razgovorima sa međunarodnim subjektima moglo saznati, može se reći da se očekuju radikalne promjene u ovoj instituciji, koja je umjesto sinonima ugleda i stabilnosti ekonomskog poretka u Crnoj Gori, postala simbol za kriminal, korupciju i nepotizam, koji su teško urušili sposobnost ove institucije da proizvede pravovremene reakcije za kontrolu i sankcionisanje nelegalnih aktivnosti u bankarskom i ekonomskom sektoru uopšte. U tom smislu, vjerujem da će i premijer Duško Marković i predsjednik Milo Đukanović u relativno skorom periodu, u domenu svojih nadležnosti, preduzeti korake da se krene u sistemske i konkretne kadrovske promjene na svim nivoima u Centralnoj banci.

Uvjeren sam da su u tome već ohrabreni od strane predstavnika međunarodne zajednice i da će u tom smislu od njih dobiti i punu podršku u skorijoj budućnosti. Ukoliko te reakcije naših institucija dođu na vrijeme, a uvjeren sam da hoće, proces pregovaranja neće biti ugrožen, jer takvih najava nije ni bilo ni od jedne EU institucije – objasnio je sagovornik Pobjede.

STABILNOST: Međunarodne prijatelje, navodi Radulović, interesuje stabilnost ove države i pravilan rad njenih institucija.

– Svako ko je htio da dobronamjerno tumači saopštenja međunarodnih subjekata, poput Evropske unije ili najnovijeg saopštenja Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, može samo ići u pravcu ovih zaključaka. Sve drugo su konstrukcije pojedinih interesnih grupa iz Crne Gore, koje su, bojim se, snažnim propagandnim aktivnostima u posljednjim danima, različitim konstrukcijama, poluinformacijma, kombinacijama plasiranja segmenata informacija kao njihovih cjelina i sličnim tehnikama, samo ogolile ono što se u Evropskoj uniji definiše kao teška kriza vrijednosti i profesionalnosti medija u Crnoj Gori – kazao je predsjednik Evropskog pokreta.

Radulović smatra i da će sve što se dešavalo u medijima Crne Gore imati potpuni kontraefekat u odnosu na ono što su njihovi inicijatori željeli.

– Vrijeme crno-bijele interpretacije u medijima i civilnom sektoru Crne Gore polako nestaje i svima, a naročito određenim međunarodnim strukturama, postaje jasno da se iza tih nastojanja ne kriju nikakvi veći moralni ciljevi, već čisti ekonomski i politički interesi grupacija, koje u sferi medija i civilnog društva primjenjuju iste tehnike kojima su se držaoci vlasti koristili u 90-im godinama prošlog vijeka.

U tom smislu, mi imamo specifične ireverzibilne procese u Crnoj Gori, dok se institucije sve više demokratizuju i, voljno ili nevoljno, idu ka povećanju transparentnosti, procesi u medijima i civilnom društvu idu u suprotnom pravcu – zaključio je Radulović. 

Komentari: 1

Freeman

11. 02. 2019 - 11:33

Zar Đukanović nije izgubio kredibilitet da povlači neke poteze u smislu podizanja ugleda i odgovornosti nekih institucija,recimo Centralne banke. To uostalom i nije u domenu ovlašćenja predsjednika.Vaš pokušaj spasavanja Đukanovoća ,siguran sam neće uspjeti. On je bez ikakve sumnje najodgovorniji za sadašnje stanje institucija u Crnoj Gori i moraće da snosi odgovornost.
Novi komentar