Hotelijeri na Primorju najavljuju uspješniju godinu od prošle

Sezona počinje krajem marta, već bukirani kapaciteti

Najave i ugovori pokazuju da će ovo biti berićetna godina, kada je turizam u pitanju. Zimska sezona koju ocjenjuju veoma uspješnom je u toku, a hotelijeri su, kažu, spremni i za ljetnju i već dočekuju goste.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 06:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ova godina je bukirana i sa turoperatorima prodaju kapacitete za 2020. godinu. Kako je za Pobjedu kazao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, početak sezone zavisi od početka letova avio-kompanija, a to je krajem marta. On navodi da treba da se priviknemo da ćemo imati svake godine takvu sezonu koja počinje krajem marta i završava se sredinom novembra.

NAJAVE - Za nekih šest odsto bolji prihodi su u januaru u odnosu na prošlu godinu, a nadamo se da će se tako nastaviti do kraja godine. Već sada se vidi da će biti bolja sezona, ali dok se ne završi ne znamo tačno koliko – istakao je Radulović.

I ostali hotelijeri slažu se da sezona počinje ranije i da već sada imaju bukirane kapacitete. Direktor hotela ,,Lajthaus“ u Herceg Novom Jovan Vukalović je kazao da s obzirom na to da već punih osam godina rade tokom čitave godine u kontinuitetu, spremno dočekuju i ovu ljetnju sezonu.

- U toku su završni radovi na osvježavanju smještajnih kapaciteta, rade se svi neophodni servisi i remonti i preduzimaju se aktivnosti u cilju poboljšanja ponude za predstojeću sezonu. Očekivanja su nešto iznad prošlogodišnjih jer nam je cilj da se svake godine bar za nekoliko procenata poboljša efekat i popunjenost. To nije nimalo lako jer već godinama unazad bilježimo odličnu popunjenost u toku ljetnje sezone, pa se uglavnom fokusiramo na poboljšanje popunjenosti u vansezoni gdje postoji dosta prostor za rast - kaže Vukalović za Pobjedu.

Napominje da su kapaciteti za glavnu ljetnju sezonu u velikoj mjeri rasprodati.

- S obzirom na to da već dugo poslujemo imamo fiksne ugovore sa nekoliko partnera koji skoro u potpunosti popune hotel. Prostora smo ostavili za jedan manji dio individualnih rezervacija kao i za rad u alotmanu sa nekoliko višegodišnjih partnera. Gosti su u ljetnjoj sezoni uglavnom iz Srbije, BiH, Rusije, Bugarske, Poljske, a postoji i jedan značajan broj sportista na pripremama (uglavnom vaterpolisti) koji dolaze sa raznih meridijana (Novi Zeland, Australija, Brazil, Gruzija, Njemačka...) U vansezoni, većina gostiju su, uz ove iz regiona, iz Bugarske, Turske kao i Malezije, Južne Koreje i Tajlanda koji kad nas borave u okviru obilaska Balkana – kaže Vukalović.

 Jedini im je problem, kako napominje, to što nemaju svoju plažu. - Ukoliko to ne bude riješeno uskoro, imaćemo nedostatak naročito kada bude u potpunosti okončano renoviranje hotela i kada on bude imao visoku kategoriju. Mislim da će u tom slučaju biti nedopustivo da se naši gosti susreću sa takvim nedostatkom, ali se iskreno nadam da ćemo to riješiti do tada na zadovoljstvo i nas i korisnika naših usluga – kaže Vukalović. Što se tiče glavne prošlogodišnje sezone, kaže da su zadovoljni.

- Ono što nam je želja i gdje uočavamo dosta potencijala i mogućnosti za rast broja noćenja je zimska turisticka sezona, koja je u Herceg Novom već duži vremenski period nije na baš zavidnom nivou. Iako su nam i tu pokazatelji iz godine u godinu sve bolji, taj rast bi bio mnogo veći ukoliko bismo kao grad preduzeli više aktivnosti na izgrađivanju kvalitetne sportske infrastrukture. Ovo naročito kada su u pitanju pripreme i boravak fudbalskih ekipa jer su trenutni kapaciteti, odnosno fudbalski tereni potpuno neprikladni za boravak ekipa – ističe naš sagovornik. Marketing menadžerka ,,Ridženta Porto Montenegro“ Elena Ljiljanić ističe da je hotel ,,Ridžent“ otvoren 365 dana u godini tako da spremno dočekuje svaku, a pogotovo ljetnju sezonu.

REZULTATI - Suštinski, čim se jedna ljetnja sezona završi, posjećujemo sajmove te u kontinuiranoj komunikaciji sa partnerima analiziramo rezultate minule i zajednički se pripremamo za narednu ljetnju sezonu. Postali smo dio izuzetne globalne platforme prodaje, marketinga i rezervacija Interkontinental hotels group (IHG) čime je Crna Gora kao nova destinacija dostupnija gostima iz cijelog svijeta. Naime, (IHG) – moćna korporacija broji 5.500 hotela i 350.000 zaposlenih širom svijeta preuzela je Ridžent hotels i rizorts prošle godine sa ciljem unapređenja Ridžent brenda kao sinonima za visoki luksuz – kazala je Ljiljanić.

Prošla godina im je, kako ističe, bila rekordna. - Ostvarili smo povećanje popunjenosti od 27 odsto u odnosu na 2017. godinu. Protekla godina nam je postavila standarde koje trebamo premašiti u ovoj godini – kazala je Ljiljanić.

Ona objašnjava da je karakteristika prošle godine bila ta da su upiti pristizali vrlo rano u odnosu na 2017. godinu i da je sezona počela već u aprilu.

- Ove godine je trend istovjetan: visoku sezonu otvaramo prestižnom jedriličarskom regatom RC 44 koja traje od 10. do 14. aprila u sklopu koje ćemo ugostiti najeminentnija imena ovog predivnog sporta. Sezonu zaključujemo sa Private Luxury forumom koji će biti održan od 16. do 19. oktobra. Ovaj forum održava se na najluksuznijim destinacijama svijeta te okuplja profesionalce koji se bave prodajom sadržajnih turističkih aranžmana, predstavnike ekskluzivnih hotela i hotelskih lanaca i prestižne Concierge kompanije – kazala je Ljiljanić. Planovi su im, kaže, ambiciozni, te svi zaposleni u hotelu zajedno rade na ostvarivanju zadatih poslovnih ciljeva.

- Naša tradicionalna tržišta sa kojih nam dolazi najveći broj gostiju su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Rusija. Redosljed navedenih emitivnih destinacija na ovoj ,,top“ listi se mijenja svake godine u zavisnosti od globalnih trendova,  političkih i monetarnih prilika unutar samih država. Veći broj gostiju bilježimo iz zemalja Bliskog istoka i Turske te povećanu posjetu iz zemalja regiona, što nas izuzetno veseli – kazala je Ljiljanić. Raduju se, kaže, ovoj ljetnjoj sezoni koja će im, po svim prilikama, značiti još jednu rekordnu godinu, ali i zaokruživanje cjeline u arhitektonskom smislu otvorenjem Baia krila sa novih 70 glamuroznih smještajnih jedinica. Standard I u hotelu ,,Palma“ su optimistični. Direktorica Jelena Mandić ističe da rade tokom čitave godine i da se trude u kontinuitetu da povećaju standard usluga.

- Sa tim u vezi, s ponosom ističemo da smo kao jedan od najboljih hotela u  Bokokotorskom zalivu prepoznati kako od strane naših gostiju tako i od  stručne javnosti i kolega turističkih poslenika u Crnoj Gori i šire, što  je krunisano kako izuzetno dobrim poslovnim rezultatima tako i velikim brojem nagrada  - kazala je Mandić podsjećajući da je hotel ,,Palma“ proglašen i za najbolji hotel u Tivtu 2017. godine.

- Naši kapaciteti u visokoj (ljetnjoj) sezoni su skoro popunjeni u cjelosti, a ono što nas posebno raduje da i u periodima niže sezone (predsezona i postsezona) bilježimo pozitivne rezultate kakve nijesmo imali od početka rada ovog hotela. Gosti su nam pretežno iz Zapadne Evrope i Rusije, ali i iz drugih zemalja svijeta kojima smo imali priliku i zadovoljstvo da prezentujemo sadržaje našeg hotela, ali i ljepote Tivta, Boke Kotorske i Crne Gore – kazala je Mandić.

Kako napominje, već su u postupku ugovaranja punjenja kapaciteta  za 2020. godinu i u tom pravcu sarađuju uspješno sa više od 40 stranih i domaćih agencija i turoperatora. Jedan od najkvalitetnijih hotela na Crnogorskom primorju ,,Čedi“, koji je otvoren prošle godine, bilježi već odlične rezultate. PR menadžer hotela Marko Vukićević ističe da je odmah po otvaranju ,,Čedi“ radio punim kapacitetom.

- Hotel je radio punim kapacitetom gotovo do novembra, nakon čega smo zabilježili blagi pad rezervacija, što je bilo i očekivano uzimajući u obzir posjetu Crnogorskog primorja u zimskom periodu. Ipak, imamo pregršt razloga za zadovoljstvo, jer se ,,Čedi“ već prve godine dokazao kao najbolje mjesto za odmor ne samo među inostranim gostima, već i u kompletnom crnogorskom turizmu, čemu svjedoči i nagrada Najboljeg luksuznog hotela u Crnoj Gori za 2018. godinu koju nam je dodijelila Nacionalna turistička organizacija tokom „Wild beauty“ ceremonije – kazao je Vukićević.

S obzirom na to da je ,,Čedi“ otvoren tokom cijele godine, prve goste dočekali su već početkom nove godine.

 - U našem objektu organizovana je gala proslava Nove godine, kada je hotel potpuno rasprodao svoje kapacitete, a nastavak ovog trenda očekujemo početkom aprila, za koji smo već dobili brojne upite. U međuvremenu, hotel se konstantno trudi da privuče i domaće posjetioce u Lušticu Bej, o čemu svjedoče i događaji koje pripremamo za ovu sezonu, među kojima je i romantična večera za Dan zaljubljenih u našem restoranu ,,The Spot“ – kazao je naš sagovornik. Planovi su im identični kao i do sada - da se kvalitetnom uslugom i konkurentnim cijenama pozicioniraju kao prvi izbor gostiju koji žele da posjete Crnu Goru. - Najveći broj gostiju hotela dolazi iz Zapadne Evrope, konkretno Velike Britanije, a potom i Njemačke, Švajcarske i Austrije – poručio je Vukićević.    

Komentari: 1

Dims

11. 02. 2019 - 07:20

Kakve su ovo šarene laže. A kod nas se sezona svela na deset dana jula i avgusta. Kakvi prevaranti.
Novi komentar