STAV

ZEČEVIĆ: Anticrnogorstvo kao zaštitni znak svakog nacionalizma

U vremenu negacije drugih, jednogumobolnograzdobljapolitikezadnjih 30 godinaanticrnogorstvo je postalo zaštitni znak svakog nacionalizma. Učestali napadi na državne simbole, zastavu, grb, himnu, drska fascifikatorska interpretacija crnogorske istorije koja se sastoji u stalnom poricanju i uništenju njenog razumjevanja, a to je kako tvrdi Džordž Orvel najbolji način da se uništi jedan narod.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nedavno smo bili svjedoci na crnogorskoj političkoj sceni nekoliko krupnih anticrnogorskih ispada počev od fermana podpredsjednika crnogorske vlade iz Bošnjačke stranke upućenih  javnosti, da nijesu odustali od zahtjeva za izmjenu zastave i stavljanja aplikacije polumjeseca do sve glasnijih zahtjeva za zabranu pisaca Njegoša i Kiša, koji takođe dolaze iz srodnih partija.

Ovakvo razumijevanje umjetnosti književnosti, od strane pojedinih aktera na političkoj sceni, i izustiti takav zahtjev, mora se biti nadprosječno glup. Primjera nakaradnog shvatanja zakona o upotrebi simbola ima bezbroj ali posebno se istakao jedan predstavnik Albanske stranke drskom porukom da ih Vlada ne može toliko kazniti koliko oni mogu da plate za nepoštovanje zakona o upotrebi nacionalnih simbola. On je ponosan što može jeftino iskazati nelojalnost i prezrenje prema sopstvenoj državi!

Sve ovo je začinjeno zlokobnim kricima potomaka onog političkog soja koji je 1918. započeo proces zatiranja crnogorskog imena i crnogorske tradicije.

VJERSKI FANATIZAM

Ako svemu tome dodamo i uskogrudi fanatizam Amfilohija Radovića koji je osvjedočeni neprijatelj ne samo Crnogoraca nego i svake božanske mnogostrukosti svijeta, dobijamo sumornu sliku crnogorske stvarnosti koja pogoduje svakoj vrsti diskriminacije i ekstremizma. Propagirajući hrišćanstvo ravnogorske čistote on je MCP učinio integralnim dijelom anticrnogorske politike.Kao odgovor na tu pojavu pop Risto sa Cetinja nosilac dekadentne paradigme nasrtaja na biće Crnogoraca, je najpopularnija ličnost u svim anketama u Crnoj Gori.Ali još devedesetih godina Liberali su upozoravali da u NEBESKOM AGITPROPU NEMA RAVNA RISTU POPU! Popularnost Amfilohija je najbolji i najčudniji pokazatelj dubine političke, intelektualne, moralne krize i ćorsokaka u koje je crnogorsko društvo dospjelo u 21. vijeku.

Dopušteno je da se crnogorsko društvo skoro 30 godina uništava intrigama, lažima, falsifikovanjem istorijskih činjenica i kulturnih vrijednosti. Politički i kulturni establišment Crne Gore, poslije izglasavanja nezavisnosti nije imao snage ni političke volje da se odlučnije obračuna sa stereotipima i napravi odlučan raskid i diskontiutitet sa pojavama rasne i etičke netrpeljivosti. Izostanak nacionalne strategije uslovio je da se u suverenoj državi asimiluje 20 posto Crnogoraca.

Umjesto to nekoga da zabrine sada se želi nametnuti javnosti novi sistem obmana i podvala tkz. „ustavni patriotizam“, što jedino može ubrzati ovaj „mehanizam raspadanja“ i otvoriti put u istorijsko ništavilo.

Rasprava u Skupštini na temu izmene Zakona o javnom redu i miru po kojemu bi bilo dozvoljeno slobodno isticanje zastave stranih država, ne pokazuje samo nisku razinu poznavanja standarda kojima su utvrđena prava manjinskih naroda, nego i kod koalicije na vlasti nedostatak svijesti da je država suverena koju su građani izglasali na referenndumu.

Dopušteno je da se polemika vodi o pitanjima koja predstavljaju neprikosnovene atribute države, o kojima ne smije i ne može biti kompromisa, a još manje predmet političkih nagodbi. Državna himna, zastava, grb, jezik i crkva su simboli koji predstavljaju simbole državnosti i duhovnosti svakog naroda o kojima ni jedna ozbiljna država ne može činiti kompromise sa bilo kim, jer takvi ustupci bi direktno ugrožavali slobodu i samostalnost Crne Gore, i predstavljalo bi grubo falsifikovanje volje građana iskazane na Referendumu.

MANJINSKA PRAVA

Manjinska i ljudska prava rešavaju se na osnovu standarda koji su uređeni u razvijenim zemljama EU, a simboli države jedino na osnovu heraldičkih zakona i tradicije Crne Gore, koja  postoji, ne od 21. maja 2006. godine, već skoro čitav jedan milenijum.

U rešavanju prava manjina treba uvesti princip reciprociteta čime se obezbjeđuje promjenjen odnos prema dijaspori i puna zaštita svojih građana koji žive van Crne Gore. Sva prava koja imaju manjine u Crnoj Gori trebalo bi da imaju i Crnogorci koji žive u njihovim matičnim zemljama.

Svi zahtjevi manjina su legitimni za ostvarenje njihovih pojedinačnih i kolektivnih prava do trenutka dok ne postanu destruktivni, a destruktivni su kada su upereni protiv vlastite države. Truli kompromisi sa suštinskim stvarima samo mogu biti novi izvor nestabilnosti a ojačala bi samo nedemokratske snage zazidane u svoj primitivizam, čiji je jedini program da se bore protiv vrijednosti crnogorskog društva.

Crnoj Gori je potrebna identitetska strategija što predstavlja nužan preduslov emancipacije crnogorskog društva. Kulturni i nacionalni identitet je civilizacujsko uporište svakog naroda pa i crnogorskog. To bi trebalo da bude akt liše svakog ekstremizma, jasna vizija dostojanstva i slobode koji će trajno uspostaviti istorijsku ravnotežu sa onim vrijednostima i idejama na kojima je Crna Gora stvorena i prepoznatljiva. Strategija koja će zaustaviti dalje srozavanje crnogorskog nacionalnog bića, „jer ko vremenu svome ne razumije duh od njegovih zala strada“. ( Šekspir)

 

Komentari: 51

ABC

11. 02. 2019 - 11:43

Podrzavam Vas stav, gospodine Zekovicu. Apsolutno.
Toto

11. 02. 2019 - 14:51

А који је то став г.Зечевића?
Jovana Lukina

11. 02. 2019 - 17:16

Postovani Toto: Procitaj clanak jos jednom, pa malo razmisljaj, pa jos jednom. Probaj!!
Freeman

11. 02. 2019 - 12:47

G. Zečeviću,pobrkali ste lončiće,antisrpstvo je zaštitni znak svakog nacionalizma na teritoriji bivše Jugoslavije .(crnogorskog,hrvatskog,albanskog,bošnjačkog ...).
DROZD N.U.

11. 02. 2019 - 13:02

Tekst jasno ukazuje na stanje jednog zapuštenog društva opsjednutog privilegijama.Organizmu kada oslabi imunitet izložen je svim bolestima. Opstanak jednog naroda je pitanje strategije , nažalost u crnogorskom društvu vlada stihija gdje je udružena materijalna i duhovna bijeda.
Ćalasan

11. 02. 2019 - 13:49

Odličan tekst g. Zečevića. Značajno upozorenje na aktuelne probleme zaštite identitetskih vrijednosti u CG. Tekst osuđuje svaku politiku koja nastupa sa pozicija negiranja integriteta,suvereniteta i autoriteta cg države i nije ni protiv bilo kog naroda.
Da

11. 02. 2019 - 18:05

Tvoj komentar bi prvo trebao da procita Zecevic. Slazem se da tobom.
Zajo B.P.

11. 02. 2019 - 13:10

Borba na političkoj sceni vodi se oko privilegija .Institucije države tolerišu kulturocid, karadu se sopstveni muzeji, ministri za kulturu podržavaju kič , bojim se da takva država ako se nešto ne promijeni nema buducnost!
Dorćolac cg

11. 02. 2019 - 13:11

Ovaj tekst treba objaviti u srpskim medijima. Piti špricere po "krugu dvojke" i uživati po korzu beogradskom, a otud se oglašavati po crnogorskim medijima liči mi licemjernost.
AVETINJO,

11. 02. 2019 - 14:34

probudi se. Pravi Crnogorci ostaju Crnogorci i za njih nema "kruga". Identitetska ograničenja su samo za ograničene i podaničke porkupljive duše. Svaki Crnogorac treba da djeluje u korist svoje države i nacije bez mržnje i nacionalizma.
JANA BAR

11. 02. 2019 - 15:02

@Avetinjo.U ovom kratkom nemuštom komentaru najbolje si opisao samog sebe .Niko ne može shvatiti šta si htioo da kažeš, zato ti je ,"NIK"odgovarajuci tvojoj pameti.
Jovana Lukina

11. 02. 2019 - 17:21

Postovana Jano: Ja tebe ne razumjeh uopste. Mozda je moc izrazavanja sa tvojih visina malo previse za nas ostale....Tvoj komentar je LOL
OPROSTI,

11. 02. 2019 - 17:22

@JANA BAR, ,ako je tako, onda tebi stvarno nema pomoći. Tebi je "krug dvojke"maksimalni horizont intelektualne širine. DŽaba pišem, Ti ni ovo nećeš razumjeti!
ZaAvetinju

11. 04. 2019 - 14:12

Pravi Crnogorci ostaju u Crnoj Gori, i pravi Crnogorci citaju Njegosa a ne Zecevica.
!

11. 02. 2019 - 13:13

Bravo Zecevicu! Otresito i objektivno. Neki su umislili da pod krinkom manjinskih prava mogu da obesmišljavaju sve sto se ne uklapa u njihovu percepciju drustveno-politicke stvarnosti i zaborsvili na svoje obaveze prema drzavi i njenom istorijskom bicu.
Тото

11. 02. 2019 - 15:17

Обавезе грађана према историјском бићу државе!? Би ли ми, без мајке, ово мало проближио?
Jovana Lukina

11. 02. 2019 - 17:23

Tesko Toto!! Tesko!!
Trt

11. 02. 2019 - 18:24

Toto śedi jadan nebio, svi znamo da si placeni bot.
PWS

11. 02. 2019 - 15:50

Nije tacno da je BS trazila ukidanje Njegosa i Kisa. Prestanite da sirite lazne vijesti. Nijesu finkcioneri BS zatucani age i begovi , kako ih autor zeli predstaviti, nego su obrazovani i inteligentni politicari proevropske orijentacije.
DUNJA NIKŠIC

11. 02. 2019 - 16:50

@PWS Rečeno je da je traženo iz "srodnih partija" a ne iz BS .Podrazumijeva se da među Bošnjacima vecina inteligentnih i civilizovanih ljudi ali kao i svuda ima ekstremista.Građani muslimanske verospvijesti u Crnoj Gori su svoj na svome i to je njihova država pa nema razloga da je ne poštuju. Uvoz raznih nacionalizama je štetan za svakako a najviše za uvoznike.O tome govori tekst kako sam ga ja razumjela.
Da

11. 02. 2019 - 18:07

Port sjeveru Bosnjaci isticu zastavu takozvanog Sandzaka. To je istina.
PWS

11. 02. 2019 - 22:20

Hvala, Dunjo! Ali nije to trazio ni E-PePe u CG nego jedna desnicarska klerikalno populisticka grupacia sveznadara iz bosnjacke diaspore u sjevernoj AmeriKi . Po sistemu: jedan coek Organizacia, tri coeka Akcia.
BS o simbolima

12. 02. 2019 - 22:16

Državni simboli, posebno grb i zastava, ne reprezentuju adekvatno realnost i potrebe multinacionalne i viševjerske države kakva je Crna Gora i nijesu usklađeni sa njihovim ustavnim sadržajem i određenjem.Zalažemo se da se sa grba i zastave uklone monarhistička i vjerska obilježja i tako usklade sa Ustavom i upodobe sa našim realnim društvenim bićem i potrebama. Tako će državni simboli postati ono što trebaju biti – naši u punom značenju te riječi. Bošnjačka stranka je svojim zalaganjem doprinijela da ustavna definicija omogući da imamo takve državne simbole. Takođe, izdejstvovali smo potpisivanje posebnog Sporazuma stranaka koje su izglasale Ustav, koji ih obavezuje da utvrde državne simbole koji potpuno uvažavaju nacionalna i vjerska osjećanja pripadnika svih naroda i manjina u Crnoj Gori.Insistiraćemo da se simboli usklade sa Ustavom i političkim Sporazumom, odnosno da u potpunosti odslikavaju realnost viševjerske i višenacionalne Crne Gore. https://www.bscg.me/dokumenti-bosnjacke
Mihailo,Bgd

13. 02. 2019 - 10:20

Ti "BS" malo navijaš na tzv. Ustavni patriotizam. Simboli države su stariji od aktuelnog ustava. Ustav je dogovorni politički akt u jednom pol. trenutku a simboli Države CG nose poruke vjekovnog obilježja trajanja države. Simboli hrišćanstva,mačeva,štitova,orlova semantički objedinjuju vjekovnu kolektivnu energiju borbe za slobodu i državu. Praviti od simbola radionicu raznih alatki kako bi svaki građanin našao sebi odgovarajući simbol je neozbiljna estradna zabava. I,da se zna,nije svaki simbol koji neki predlažu bio simbol Cg u njenom istoriskom trajanju!Neki su bili i na ONOJ strani!
Dara S.

13. 02. 2019 - 10:24

BS o [email protected] ZASTAVA, GRB I HIMNA su izraz suvereniteta jedne države i ne prilagođavaju se željama manjina.Manjine imaju svoja prava utvrđena zakonom ali trba da poštuju državu u kojoj žive .Zanimljivo bi bilo da to zatražite u Srbiji da neko skrnavi državnu zastavu.Ne zabadajte trn u zdravu nogu.
Nece biti tako

13. 02. 2019 - 12:18

Evo i stav BS o Njegošu: "Bošnjačka stranka zbog Njegoša bojkotuje sjednicu SkupštinePoslanici Bošnjačke stranke (BS) neće prisustvovati današnjoj svečanoj sjednici Skupštine koja se održava na Cetinju, povodom obilježavanja Dana parlamentarizma u Crnoj Gori i 200 godina od rođenja Petra Drugog PetrovićaNjugoša. "https://kodex.me/clanak/33812/bosnjacka-stranka-zbog-njegosa-bojkotuje-sjednicu-skupstine
Činjenice

13. 02. 2019 - 13:30

Evo vidite gospodine PWS, da gore navedena programska odrednica Bošnjačke stranke (BS), kao i njihovo neprisustvo svecanoj Sjednici Skupštine na Cetinju zbog Njegosa i njegovog djela nijesu u skladu sa onim sto rezolutno tvrdite.
SJ

11. 02. 2019 - 16:03

Država je najveca civilizacijska tvorevina.Nažalost od obnove države zapostavljen je rad na kulturnom i nacionalnom indetitetu. Fascinacija privilegijama političke elite zarobljene u kulturnom kiču imaju nizak stepen inteligencije da shvate da je kultura stožer jedne države i ako se nešto ne preduzme cijena takvog upravljanja bice izsuviše visoka. Bilo bi nepošteno i nečasno takav račun ispostaviti generacijama koje dolaze.
cg bluz

15. 04. 2019 - 19:17

S J, bravo! OVO JE ESENCIJA PRICE. CRNOGORSKA JAVNOST SE MORA OZBILJNO UKLJUCITI U RJESAVANJEOVIH PITANJA. OCIGLEDNO DA SAMA VLAST ILI NE MOZE, ILI NE UMIJE, ILI NECE.
007

11. 02. 2019 - 17:20

Strategija koja će zaustaviti dalje srozavanje crnogorskog nacionalnog bića, „jer ko vremenu svome ne razumije duh od njegovih zala strada“. ( Šekspir)NEMA TU SEKSPIRA , NO IH NATERATI DA SAMI SKACU U MORE,PA CETE VIDJET DA LI BI PRVOCIRALI.Kralj: Vikao sam ''Crnogorac sam'',
Habanero

11. 02. 2019 - 19:58

007 svaka čast Kralju, srećom izvuče živu glavu od bivše braće, sa kojom bi nas ponovo "bratili" i izgleda pohrvaćivali, nekizi.
Zbunjeni

11. 02. 2019 - 17:41

Da li to znači da je anticrnogorstvo zaštitni znak i crnogorskog nacionalizma?
Mračno doba

11. 02. 2019 - 17:52

Tužno i istinito gospodine Zečeviću. Jedan dio našeg naroda predvođen pojedincima nezavidnih intelektualnih sposobnosti nasjeli su na strah koji sije svemogući Amfilohije sa svojom manipulatorskom armijom, mrak sakriven iza krsta Božjeg. U novom smo mračnom vijeku, nažalost nije tako samo kod nas. Borba je velika i za jedno svjesno biće! Ljudi su prestali da se pitaju, prihvataju sve što se ponovi više puta kao jedinu istinu. Kratrak je ovaj vijek čovjekov. Mali smo ali se ne damo lako, ipak je svjetlost na našoj strani.
Djuro Vučinić

11. 02. 2019 - 21:22

...no je tunel predugačak,nećemo ga dočekat. Mogli su i Kinezi prevrnut komunizam odjednom. Mi smo napredniji bili ,kod nas nije bio okoštali komunizam. U vrijeme Vlade Markovića su nas prepoznali i kazali,nemojte se tući , uđite u EU ,pomoći ćemo vam oko dugova. Ali horde čičine opet na noge stadoše i opet misle kavgu zađenuti ne shvatajući da su od svijeta kažnjeni oduzimanjem teritorije za učinjeno krvavo zlo u YU.
Amfi

11. 02. 2019 - 18:03

Voli ti Zecevicu makar malo Crnu Goru kao Amfilohije I ne pricaj mnogo. Ni ja ga, zaludjen politikom, nisam volio, ali se dokazalo da je jedini covjek u Cg od javnih licnosti. Jesi li ti svjestan covjece, a nemam nista protiv tebe, kako se zivi kod Nas?! Kolike su plate?! Omladina se drogira. Moral pao na najnize grane. Porodice se ruse. A odkuda novac pojedim ljudima iz vlasti I nadribiznismenima?! Zasto je rasturena fabrika moje majke koja je super proizvodila? Zasto obrazovan covjek ne moze da nadje posao?!
Donji_grbalj_stile

11. 02. 2019 - 20:04

Amfi i ckva njegovea i sve ostale skupa s religijom su kuga! Narod je glasao da je ovako bolje, zar ne ? Savio si Ti kičmu crkvi, koja je politička brigada buržoazije, tj.tajkuna i lupežana . Pogledaj malo, gladni, ali ponosni narod Venezuele koji drži leđa svom legalnom preśedniku.
Grbalj

11. 04. 2019 - 14:18

Koristoljublje i materijalizam su kuga, drzava nije napredovala od nezavisnosti vec unazadila i formirana jedna bratija koja se obogati i najvise vremena provodi u Beogradu i inostranstvu.
Bokan

11. 02. 2019 - 18:11

U potpunosti se slažem sa Vama, većini je valjda jasno ko su oni koji rade protiv države, to su plaćenici i izdajnici. Na čelu sa vrhovnim poglavarom Amfilohijem. Interesantno je sociološki zašto većina prosrpskih pravoslavaca slijepo vjeruje Amfilohiju, valjda se boje strašnog suda pa od straha čine još veća zla...
Amfi

11. 02. 2019 - 20:16

Nisi dobro shvatio moj komentar. Ja kazem da je Amfilohije jedini COVJEK u Cg od svih javnih licnosti. Jedini koji radi za dobro Crne Gore.
Marko

11. 02. 2019 - 21:26

Amfi, znaš li Ti što znači riječ "avetinja". Ako ne znaš pitaj Amfija.
terapeut

11. 02. 2019 - 18:39

Sterilan tekst u lukretivnoj funkciji
Građanin

11. 02. 2019 - 19:29

Ovaj tekst opominje i podstiče na razmišljanje jer se uveliko bagatelizuje proklamovani koncept građanskog društva u CG. Djelovanjem nacionalnih stranaka i savjeta on se defakto slabi i teži se modelu konstitutivnih naroda. Crnogorska nacija je mogla biti biti integrativno pluralistička, gdje vjerske različitosti ne osporavaju mogućnost političkog jedinstva. Međutim, nacionalne manjine u CG, iako autohtone, opredijelile su se da im matica bude neka od susjednih država, pristajanjem uz njihov nacionalno-politički koncept baziran na religiji ili etnosu, iako svaki ima tendenciju da postane platforma za konflikt i ksenofobiju. Na taj način dolazi do slabljenja etno-nacionalne spone sa zemljom u kojoj žive, iz čega dalje proizlaze bizarni zahtjevi na koje se kritički, i s punim pravom, osvrnuo autor. S druge, Crnogorci nemaju rezervnu državu ili maticu te su životno zaniteresovani za opstanak Crne Gore sa svim njenim istorijskim atributima, koje su im u nasljeđe preci ostavili.
Djuro Vučinić

11. 02. 2019 - 21:47

Tsčno tako. Ja nijesam još čuo fa neko od Crnogoraca kaže Srbi su izmišljena nacija. Srbi znaju da jesu izmišljeni pod autoritetom SPC. Evo primjer,možete li naći Srbina iz Srbije ako nije poreklom Crnogorac da kaže ko im je bio prapredak na 10 na 20 koljeno. Ne niko to ne zna. Pita li se neko od Vas koji negirate Crnogorce, kako mi znamo svoje pretke do daleko unazad. Neko će reći višak istorije etc..nije nego čistota etnije iliti istovremeno nacije. Sve tri konfesije u CG znaju svoje pretke ot prva. U Srbiji ne znaju. I što sad, da im se rugam i kažem ne znate ni od koga ste. Ne to se neće čuti u CG. Pa zašto vi nas negitate na čelu sa popom Ristom koji nas zove Đilasova kopilad. Tekst g Zečevića je prvenstveno ukazao na nečinjenje vlasti u zaštiti kulturnog i nacionalnog bića Crnogoraca. Ista ova vlast sad kad je đavo odnio šalu i dopustila mimo Ustava formiranje nacionalnih stranaka,je smislila da" Ustavnim patriotizmom " denacionalizuje i ovo malo Crnogoraca što ostade.
Torsades

15. 02. 2019 - 13:56

A kako Mirko kad su svi u kombinacijama...
PRAVDA

20. 02. 2019 - 09:02

Crna gora na prvo mjesto! Viđeli smo koloko su nam splićani prijatelji, a ovi Naši nas "guraju" sa njima, tako da pored veljesrba razboriti crnogorac ne vjeruje ni velje kroatima. Ništa lično, samo reciprocitet.
др Милан Лекић

28. 02. 2019 - 10:57

Пресек стања духа у монтенегринској држави господина Зечевића је поражавајући. Срећна је околност да у српској земљи Црној Гори живи мали број Монтенегрина. Ништа од написаног не односи се на праве Црногорце који су већина у тој српској земљи. Неплодан је лексичко -семантички колаж текста у коме се не препознаје основни узрок те монтенегринске несреће, а то је – покушај самопорицања. Немогуће је побјећи од самог себе и постати нетко други. Најбољи пример су ови што би да буду Хрвати. Од Берлинског конгреса до данас заробљени су у мржњи према бољима од себе. То је најболнији антрополошки пад. Мрзиш себе због издаје али другоме недаш да живи. Излаз – спас: окренути се себи, својим прецима у 10 генерација. Својој цркви - Светосављу. Раскинути ланце ускогрудости и вратити великој цјелини свог великог – српског – народа. Амфилохије Радовић је декларисани Црногорац, који за себе никада није рекао да је Србин. То сви знамо. Зато га оставите на миру. Чојство Црногорци – чојство...
Cudo nevidjeno

06. 03. 2019 - 23:22

Dr Lekicu, blago Vama, pa Vi ste potpuno otisli u neku, do sad ne vidjenu, demagogiju! Kome Vi upucujete ovakve stavove, ili mislite da smo zaista volovi?
Definitivno

06. 03. 2019 - 23:26

E, crni Milane...ti nadmasi svog ideoloskog taja Seseljka.
CRNOGORAC

19. 03. 2019 - 04:59

POGRESAN NASLOV ANTI CRNOGORSTVO KAO ZASTITNI ZNAK SVAKOG SRBINA I IZRODA.
Nikelodion

21. 03. 2019 - 08:24

Crnogorstvo je bratski nacionalizam albanskom i hrvatskom. Ništa od navedenog u tekstu ne stoji. Anticrnogorstvo ne postoji. Samo bi crnogorski nacionalisti voljeli da bude tako da bi imali što da brane
DUNJA NIKŠIC

15. 04. 2019 - 13:27

Ovaj tekst gospodina Zečevica izgleda da je posrbice pogodio posred srca.U svojim komentarima počinju da bulazne kao Dr Milan.
Novi komentar