Neće ugroziti dobre novinare

Roboti u novinskim redakcijama

Dok štampani mediji koji se bave privrednim temama, prije svega finansijama, smanjuju broj novinara sve se češće angažuju roboti, koji ne traže povišicu plate, ne žale se na prekovremeni rad, a mnogo su brži od svojih "ljudskih kolega" kada treba saopštiti pad ili porast cijena.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 11:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vijesti koje donose roboti su sve brojnije i sada je već trećina informacija koje emituje agencija za ekonomske vijesti Blumberg njuz rezultat rada robota-novinara. Sistem koji koristi ovaj robot ("Kiborg") može da isporuči u najkraćem roku novinarima informacije koje se odnose na kvartalne prihode svih značajnijih američkih kompanija.

Robot može da razloži podatke na sve tražene elemente potrebne da bi se podnio izveštaj o prihodima i rashodima kompanija svakog kvartala. Ta vrsta izvještaja je, inače, među novinarima koji prate finansije veoma nepopularna jer je dosadna, a robot se nikom ne žali niti se mršti.

Robot na najbolji način pomaže Blumbergu u trci da bude prvi među konkurencijom, poput Rojtersa, koji mu je najveći konkurent. 

Roboti nisu samo neumorni i brzi da saopštne finansijski važne podatke već i sportske rezultate za školske lige ili, recimo, vijesti o zemljotresima u Kaliforniji za Los Anđeles tajms.

Uredništva pisanih medija koji koriste robote tvrde da oni neće ugroziti dobre novinare, već će im osloboditi vrijeme da se bave pisanjem kometara, analiza, reportaža...

Komentari: 0

Novi komentar