Ultima Thule iliti 2014 MU69

Svemirski snješko zapravo svemirska palačinka?

Masivna svemirska stijena Ultima Thule koju je krajem prošle godine na samom rubu našeg sistema snimila svemirska letjelica New Horizons znatno je drukčija nego što je iko očekivao.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 12:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tajnovita svemirska stijena s kojom se susrela letjelica New Horizons na početku je izgledala kao svemirski snješko ili možda čak svemirski kikiriki, no najnovije fotografije otkrivaju drukčiju prirodu Ultima Thulea - njegov neobični oblik više podsjeća na palačinku.

Svemirska stijena službenog imena 2014 MU69, nalazi se 6.4 milijarde kilometara od Zemlje - u masivnom pojasu punom svemirskih stijena smještenom na samom rubu našeg sustava. Tokom preleta pored stijene široke 33 kilometra New Horizons je snimio niz fotografija Ultima Thulea pomoću svoje dvije kamere te je naučnicima na Zemlji poslao 50 gigabita podataka.

Prve fotografije koje je New Horizons poslao Zemlji otkrivaju objekat koji se sastoji od dva dodirujuća segmenta, s time da su oni na prvi pogled izgledali ovalno. Nakon analize je otkriveno, doduše, da je oblik svemirske stijene puno pljosnatiji. Velika stijena 'više podsjeća na divovsku američku palačinku (pancake)', tvrdi naučni tim iz Laboratorije za primjenjenu fiziku Johns Hopkins. Manji objekt, u drugu ruku, više liči na 'zagriženu krofnu'. Slikovito, zar ne?

'Nove slike su naučnike ostavile zatečenima - kako uopšte nastaju objekti poput ovog?' napisao je na Twitteru Alan Stern, vođa istraživanja na misiji New Horizons. Sličan oblik, podsjetimo, imaju mjeseci Saturna nastali u posebnom okruženju - njegovim prstenovima.

 

927353

 

2014 MU69 je, u drugu ruku, nastao u dubokom svemiru.

Naučni tim još nije siguran je li najnoviji model definitivni oblik svemirske stijene. Na slici postoji ogroman dio tijela kojeg ne obasjava sunčevo svjetlo, što znači da su 'američka palačinka i krofna' i dalje pretpostavke.

Kako god Ultima Thule izgledao, on je i dalje jedini objekt svoje vrste kojeg su naučnici otkrili u našem sunčevom sistemu.

Komentari: 0

Novi komentar