Zbog Prespanskog sporazuma

Krivokapić nominovao Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu za mir

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić,  u dogovoru sa više svojih evroatlantskih prijatelja, uputio je norveškom Nobelovom Institutu formalnu nominaciju da se ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeli premijerima Makedonije i Grčke Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma koji je riješio 27 godina star spor između Makedonije i Grčke.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 14:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ovim istorijskim sporazumom zatvoreno je pitanje koje je, ne samo blokiralo evropsku i evroatlantsku budućnost Makedonije dugih 27 godina već stvaralo jaz između dvije susjedne države. Na ovaj način dva premijera pokazala su političku spremnost da donose spoljno-političke odluke koje se tiču, ne samo budućnosti njihovih dobrosusjedskih odnosa već i Evrope u cjelini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obje zemlje najbolji su primjer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva koje je neophodan preduslov svakog pravog liderstva” navedeno je u nominaciji Krivokapića.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda, razoružavanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija.

Dodjeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi.

Komentari: 8

Komsija

11. 02. 2019 - 14:52

Dobar prijedlog ali ce Nobelovu dobiti Tramp i ovaj demokrata iz Severne korene mada neznan za što .
Goran BP

11. 02. 2019 - 15:04

Jedini koji ima imidž državnika iz Crne Gore. Svaka mu čast!
LUKA P

11. 02. 2019 - 15:59

Ima imidž, možda, ali nema glasača. Kakva ironija!
KARA RADUSIN

11. 02. 2019 - 20:40

Kakva je tek ironija imati kupljene glasace luka P
gornji kokoti

11. 02. 2019 - 15:12

UN su mnogo pogrijesili sto ranka nijesu imenovali za specijalnog izaslanika u Ukrajinu, da pomiri zavadjene strane. Predlazem da odmah bude imenovan na bliski istok da sredi odnose zaracenih strana a poslije toga u siriju i somaliju. mozda vam se cini da on to ne moze, ali varate se
KARA RADUSIN

11. 02. 2019 - 20:47

SDP i Ranko su devedesetih uz velicanstveni LSCG sa legendarnim Slavkom Pervicem su bili jedine anti ratne opcije .A ovi og GAZIMESTANA,VUKOVARA,SREBRNICE i Dubrovnika SIRILI EVROPEJSTVO I DEMOKRATIJU
Gradjanin predlaže za Nobelovu

11. 02. 2019 - 18:08

Ranko sa svojim ambicijama i nemogućnosti da ih ostvari u najmanju ruku postaje smiješan, a ovom prigodom sluzi za sprdnju.
Мирослав Ђукић

12. 02. 2019 - 13:22

И Хитлера и Чемберлена су својевремено, 1938. године, неки тадашњи "кривокапићи" номиновали за Нобела за мир, јер су изручили Судетску област нацистима. Да се Хитлер мало стрпио и одложио инвазију на остатак Чехословачке који месец, он би ту награду и добио. Са моралне стране, Нобел за мир одавно нема никакву тежину. Добили су га Ахтисари, Обама и Кисинџер, потпуно је очекивано да добију и ова двојица.
Novi komentar