Sporan govor predsjednika evropskog parlamenta

Tajani: Živjela italijanska Dalmacija!

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani "razbjesnio" je Hrvate i Slovence. On je tokom, ceremonije obilježavanja Dana sjećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 15:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sjećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i dalmacije, prenosi zagrebački Index.

On je na svom Fejsbuku objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu" i dodao da će u Evropskom parlamentu podsjetiti na "tragediju vezanu za Trst". 

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli. 

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobjedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svjetlo nad događajima u Trstu", rekao je Tajani. 

Takođe, on je podsjetio da se ne smije dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi "komunistička diktatura kao Titova". 

Index navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog vijeka. Index podsjeća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki dio istočnojadranske obale koja je u to vrijeme bila dio Austro-ugarske Monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki dio Dalmacije. 

Dvije godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i dio Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža. 

Nakon Drugog svjetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

Komentari: 5

DECENIJA 1

11. 02. 2019 - 18:49

Bivše republike SFRJ u EU imaju tretman ,,tertnog konja,, gde se zvaničnici EU nad njima ismijavaju a njihove države doživljavaju kao PREPARIRANOG ORLA. najiskreniju politiku u HR SABORU mozete cuti od IVANA PERNERA
Ex YU

11. 02. 2019 - 18:53

Zahvaljujući srpskom orižju i žrtvama Istra i Dalmacija su ušli u sastav Jugoslavije , a onda su raspadom YU pripale Hrvatskoj.
YU

11. 02. 2019 - 19:41

Srbi nijesu oslobodili ne Istru i Dalmaciju, nego ništa. Glavnu okosnicu NOB-a su činili Crnogorci Dalmatinci Hercegovci i Ličani.
Savjet

11. 02. 2019 - 19:55

Partizani nijesu dijelili oruzje na srpsko, hrvatsko itd. Zar nije Druga Dalmatinska Brigada izginula u bici na Neretvi dje je ucestvovalo srpsko cetnicko oruzje ali sa Njemcima i Italijanima. Ako cemo tako od prvih pet Proleterskih brigada IV i V su bile crnogorske a pola I takodje. Pusti nacionalizam, to je zlo.
I ja kažem

11. 02. 2019 - 19:46

Živjele italijanske Istra i Dalmacija! Što će zemlja robovima kad ne umiju da njom?
Novi komentar