Obilježen Međunarodni dana žena i djevojaka u nauci

U znaku obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, Ministarstvo nauke je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Američkim uglom u Podgorici, organizovalo predavanja profesorice na Univerzitetu Crne Gore, Vanessa-e Mahoney, kao i doktorantkinje na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Ane Velimirović, koja su održana u prostorijama Američkog ugla.
Objavljeno: 11. 02. 2019 - 16:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjećanja radi, Ujedinjene nacije su prije četiri godine usvojile Rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci, ali i dalje jačala rodna ravnopravnost. Ovogodišnji Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci posvećen je temi: „Ulaganje u žene i djevojke u nauci za inkluzivni zeleni razvoj“.

Posjetioci predavanja su imali priliku da se upoznaju sa naučnim radom, razvojem istraživanja ali i motivima koji su podstakli ove dvije uspješne naučnice da se bave naukom.

Vanesa Mahoni, Fulbrajt stipendistkinja iz Njujorka, koja ove godine boravi u Crnoj Gori kao gostujući predavač na Univerzitetu Crne Gore, govorila je o svom ličnom putu koji ju je doveo do nauke i ponudila inspirativne savjete za uspjeh žena u tehničkim oblastima. 

Govorila je o svojim inženjerskim počecima na Arizona State University, doktorskim studijama na NYU Medicinskom fakultetu, trenutnoj ulozi koju kao konsultant i stručnjak za obradu podataka ima u IBM-u, kao i onome što radi u Crnoj Gori. Po Vanesinim riječima, za uspjeh je potreban uporan i vrijedan rad, i kad se on udruži sa motivacijom, ništa nije nemoguće.

Ana Velimirović je dobitnica stipendije za doktorska istraživanja Ministarstva nauke, zahvaljujući kojoj će izučavati stanje biodiverziteta tvrde pšenice u Crnoj Gori, primjenom savremenih molekularnih metoda proučavanja i dokumentovanja i doprinijeće boljem očuvanju i održivoj upotrebi ove vrste. 

Ana je govorila o iskustvu tokom dvogodišnjih magistarskih studija na Mediteranskom agronomskom institutu u Grčkoj u oblasti biotehnologije i održive agronomije ali i značaju boravka u Italiji, na post master programu, na Istraživačkom institutu za bionauke i bioresurse. 

Komentari: 0

Novi komentar