Traže izmjene u Atlasu plaža i kupališta

Tivat: Da ponta Seljanovo bude dostupna svima

Opština zahtijeva da Ministarstvo održivog razvoja i turizma izmijeni Atlas crnogorskih plaža i kupališta u dijelu koji se odnosi na pontu Seljanovo. Odnosno, da se kupalište 5A u cjelini koristi kao javna gradska plaža bez postavljanja mobilijara i planiranog bara sa terasom, a da njime opravlja Komunalno preduzeće. 
Objavljeno: 12. 02. 2019 - 07:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Taj Vladin resor pripremio je prijedlog atlasa crnogorskih plaža i kupališta, po kome su na ponti Seljanovo predviđeni plažni barovi sa terasama i prostori sa ležaljkama. Ta lokacija je podijeljena na dva kupališta (5A i 5B), 5A je prostor na kom se nalazi svjetionik, a 5B je prostor koji se proteže od čempresa do rampe za lica sa otežanim kretanjem i korisnike kolica.

Na kupalištu 5A Morsko dobro je planiralo postavljanje plažnog bara od 30 kvadratnih metara sa terasom od 50 kvadratnih metara, i prostor za postavljanje plažnog mobilijara, čime bi bila popunjena polovina kupališta 5A.

Na kupalištu 5B je planiralo postavljanje bara od 10 kvadratnih metara sa terasom od 30 kvadratnih metara i 50 odsto prostora za postavljanje plažnog mobilijara.

Sekretaka za planiranje prostora i održivi razvoj, Tamara Furtula kazala je kako je stav opštine, povodom te lokacije, da i u narednih pet godina, koliko je aktuelan Atlas, ona bude dostupna svim građanima i ne bude predmet bilo kakvih vidova zakupa, uključujući i investiciona ulaganja.

- Opština je, i u pogledu kupališta 5B, tražila da se zamijeni režim korišćenja tako da dio bliži kupalištu 5A bude bez mobilijara, a drugi dio sa mobilijarom.Takođe, tražili smo da se isključi postavljanje plažnog bara sa terasom jer u zaleđu kupališta postoji ugostiteljski objekat - kazala je Furtula.

PRIMJEDBE

Ona je naglasila da je opština u više navrata JP Morsko dobro dostavljala mišljenje o statusu Ponte Seljanovo. Pored ostalog u aprilu prošle godine, dali su niz primjedbi na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i zalažući se da Ponta Seljanovo, kao jedina prirodna plaža, ostane dostupna svim posjetiocima.

Neslaganje sa izdavanjem plaže i bojazan Tivćana da ne ostanu bez nje iskazani su i tokom javne raprave o elaboratu i protestnom šetnjom u organizaciji građanske inicijative „Bokobran“. Kompanija „Si trejd“ imala je namjeru da plažu naspe pijeskom i na njoj postavi 252 ležaljke.

Komentari: 0

Novi komentar