Slučaj "Telekom"

Obradoviću i Ivanoviću sudiće sutkinja Evica Durutović

Sutkinja Višeg suda Evica Durutović sudiće bivšim čelnicima Telekoma – Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću za optužbu da su kršeći zakon, firmu kojom su rukovodili oštetili za 2,3 miliona eura, pribavljajući korist drugome.
Objavljeno: 12. 02. 2019 - 10:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović saopštila je da je predmet Telekom juče dodijeljen sutkinji Durutović koja će početak suđenja  zakazati u zakonskom roku.

Prema stavu specijalnog tužioca Saše Čađenovića, Obradović i Ivanović su zloupotrebom službenog položaja pribavili korist 2,3 miliona eura kompaniji ,,RawleighTrading“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi.

Iz specijalnog tužilaštva tvrde da ta analiza nikada nije urađena i da su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće doći do realizacije ugovorenog posla.

Sa druge strane, Ivanović i Obradović, 6. jula prošle godine u Višem sudu, negirali su navode iz optužnice.

Njihov branilac, advokat Zoran Piperović je tada vanraspravnom vijeću predao dokumentaciju koja dokazuje da o angažovanju konsultantske kuće iz Londona Obradović i Ivanović nijesu odlučivali sami već da je odluku donio odbor direktora Telekoma.

Podsjetio je i da su Mađari od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine, koji je u optužnici označen kao inkriminisani period, već uveliko rukovodili Telekomom, što znači da Ivanović i Obradović tada nijesu mogli da odobravaju poslove vrijedne nekoliko hiljada eura, a ne milionski posao.

On je istakao da je u ingerenciji Obradovića i Ivanovića bilo da se bave poslovnom politikom, da predlažu donošenje poslovnih odluka za čiju realizaciju je bila potrebna saglasnost tijela koje rukovodi firmom.

SVE ISTRAGE

Istrage u slučaju Telekom vođene su još od 2005. godine, a naredba za sprovođenje istražnih radnji protiv Ivanovića i Obradovića donijeta je 2015.

Tada im je na teret stavljeno da su nezakonito sebi i drugima pribavili 2.300.000 eura. Tokom istrage kvalifikacija krivičnog djela je promijenjena i ne terete se da su sebi pribavili korist.

Prva istraga vezana za Telekom vođena je između 2005. i 2007. godine, a odnosila se na privatizaciju ovog preduzeća. Tada je utvrđeno da nema osnova za pokretanje bilo kakvog postupka i predmet je 2007. zatvoren.

Istragu je vodilo i mađarsko tužilaštvo 2009. godine i ona je zatvorena, jer nije bilo dokaza.

Priča o Telekomu ponovo je, potom, aktuelizovana krajem 2011. i to istragom Američke komisije za hartije od vrijednosti (SEC) o slučaju privatizacija Mađar telekoma kada je postignuta nagodba s ovom kompanijom da plati 95 miliona eura kazne zbog, kako tvrdi SEC, podmićivanja činovnika u Crnoj Gori i Makedoniji prilikom preuzimanja Telekoma u te dvije zemlje. Američke vlasti istragu su vodile zbog toga što je Dojče telekom imao svoju firmu u SAD.

SEC je potom pokrenuo tužbu protiv direktora Mađar telekoma, ali je sudija Robert Salivan na njujorškom Federalnom sudu odustao u slučaju Crne Gore, gdje je optužba bila zbog 7,4 miliona eura. Postupak je nastavljen za podmićivanje u Makedoniji.

U Crnoj Gori 2012. formiran je u Skupštini anketni odbor koji se bavio istragom slučaja „Telekom“, ali je poslije nekoliko mejseci umjesto zaključaka parlamentu dostavljen samo tehnički izvještaj.

Crnogorski telekom prodat je 2005. za 114 miliona eura Mađar telekomu, koji posluje u sastavu Dojče telekoma.

Komentari: 1

Budjoni

12. 02. 2019 - 17:05

A, da više počne, pa da konačno saznamo ko je ta "crna mačka" ?!?!
Novi komentar