Digitalni forenzički centar ima za cilj razotkrivanje i borbu protiv dezinformisanja

Digitalni forenzički centar, u okviru Atlantskog saveza Crne Gore, dubinskim analizama medijskog sadržaja, ima za cilj razotkrivanje i borbu protiv dezinformisanja, kako bi građani dobili provjerene nedvosmislene i tačne informacije.
Objavljeno: 12. 02. 2019 - 12:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je saopšteno na pres konferenciji Atlantskog saveza Crne Gore povodom predstavljanja ključnih projekata iz plana aktivnosti.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, rekao je, da je nakon ulaska Crne Gore u NATO, dilema bila šta će se desiti sa Atlantskim savezom i na koji će način funkcionisati.

„Poimanje je negdje bilo da Atlantski savez tada i završava svoju misiju. Zapravo, Atlantski savez, tek ulaskom Crne Gore u NATO počinje pravu priču. Riješili smo da svoje programske ciljeve ostvarujemo kroz tri centra, koja smo formirali“, naveo je Kentera.

Prvi je, kako je rekao, Digitalni forenzički centar koji se, kako je pojasnio, bavi hibridnim ratovanjem, odnosno borbom protiv sajber napada, dezinformisanja i „ primarno, u ovoj fazi njegov cilj je razotkrivanje i borba protiv dezinformisanja“.

„Drugi centar je Centar za borbu protiv terorizma i nasilnog esktremizma. U tom Centru se ljudi bave raznim istraživanjima i analizama iz domena borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, koji su definitivno ključni izazovi u bezbjednosnom smislu u 21. vijeku“, kazao je Kentera.

On je dodao da postoji i Centar za međunarodne odnose, u kojem se istraživači bave izučavanjem odnosa između konkretnih zemalja i međunarodnih odnosa u globalu.

„Kroz ova tri centra smo gledali da usmjerimo rad i da, kroz kvalitetne i krajnje objektivne i stručne analize i istraživanja, pomognemo državi, svim institucijama, medijima, nevladinom sektoru i svima kojima je potrebno da imaju kvalitetnu, pouzdanu i objektivnu informaciju iz ova tri segmenta“, kazao je Kentera.

Šef analitike u Digitalnom forenzičkom centru, Marko Savić, kazao je da je osnivanje Centra podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, pojašnjavajući da centar funkcioniše kroz dvije jedinice.

„Jedna, koja u ovom trenutku radi u punom kapacitetu, je digitalna istraživačka jedinica, čiji je osnovni cilj borba protiv dezinformisanja, a drugo odjeljenje je forenzička jedinica, koja je u završnoj fazi osnivanja. Tu je cjelokupan tim, na vrlo opsežnim obukama za rukovanje opremom koja je već nabavljena, a ta oprema se tiče forenzike mobilnih telefona, hard diskova itd“, naveo je Savić.

On je rekao da je cilj Centra da, kroz dubinske analize medijskog sadržaja, „u javnost izlazimo sa provjerenim, nedvosmislenim i tačnim informacijama“.

„Smatramo da je interes svih građana i građanki Crne Gore da budu u posjedu takvih informacija. Cilj nam je svakako i da ojačamo civilno društvo da kritički preispituje medijski sadržaj i ne manje je važno da budemo dobar partner medijima i novinarima. Jer, jedino saradnjom i organizovanim radom, možemo da odgovorimo na ovakve prijetnje“, istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, većina crnogorskih medija se uglavnom ne bavi dezinformisanjem.

„Međutim, postoje određeni primjeri kada mediji recikliranjem neprovjerenih informacija, objavljivanjem apsolutno neprovjerenih informacija ili stavljanjem senzacionalističkog naslova koji nema veze sa sadržajem teksta, u određenu ruku obmanjuju javnost“, objasnio je Savić.

On je istakao da se u prošloj godini pojavila informacija Ministarstva odbrane da će, zbog kapaciteta civilnog aerodroma u Podgorici i njegovog širenja, dio vojnog aerodroma biti prebačen u Nikšić.

„Međutim neki mediji u Crnoj Gori su odlučili da to prenesu uz senzacionalistički naslov „NATO baza u Nikšiću, Nikšićane niko nije pitao hoće li ili neće NATO bazu“. Nijednom izjavom i nijednim podatkom nije rečeno da će NATO baza tu da postoji. Zapravo, čitalac se dovodi u obmanu, jer mu se ne prikazuje šta znači osnivanje NATO baze i kakve su sve procedure tu potrebne“, rekao je Savić.

On je dodao da su članovi tima Centra prošlu godinu proveli na obukama širom Evrope, koje su, kako je pojasnio, omogućile sticanje specifičnih znanja i vještina.

Savić je istakao da je, pored ljudskih kapaciteta, veoma važna i softverska podrška.

„To su softveri posljednje generacije koji su prilagođeni isključivo radu Digitalnog forenzičkog centra, što znači da se oni ne mogu naći u slobodnoj prodaji, već su striktno prilagođeni onome što su naše potrebe i naši ciljevi“, rekao je Savić.

Analize će, kako je kazao, biti objavljivane putem zvaničnih kanala, na sajtu Digitalnog forenzičkog centra i na društvenim mrežama.

„Sve sublimiramo, na svakih pola mjeseca u newsletteru, koji ide na skoro dvije hiljade različitih adresa, da bismo na kraju mjeseca došli do Magazina Digitalnog forenzičkog centra, gdje izlazimo sa opsežnijim analizama“, kazao je Savić.

Programska menadžerka u Atlantskom savezu Crne Gore, Azra Karastanović, najavila je da će u martu biti organizovan okrugli sto na kojem će, kako je objasnila, široj javnosti biti predstavljen Digitalni forenzički centar i sve ono što taj centar radi.

„Centar radi i na jačanju medijske i digitalne pismenosti u cilju jačanja kritičkog razmišljanja i kritičke svijesti kod šire javnosti, a sa posebnim fokusom na mlade, koji u procesu razvoja treba da izgrade kritičko razmišljanje i pod najvećim su uticajem informacija koje primaju iz medija“, objasnila je Karastanović.

Ona je najavila da su dvije velike konferencije zakazane za maj, a deveti To Be Secure (2BS) Fforum će, kako je dodala, trajati od 30. maja do 1. juna u Budvi i okupiti preko 400 učesnika.

Komentari: 0

Novi komentar